Ik weet niet wat jullie doen maar ik google me suf om informatie te zoeken over de overgang. Lijkt mijn haar nu dunner? Hup, even googelen ‘wat doet de overgang met mijn haar’ en ik heb een schat aan informatie.

Maar gebruik ik nu het woord overgang of menopauze, hoe vind ik nou de meeste en juiste informatie? Wat is eigenlijk het verschil tussen de overgang en de menopauze? Of zijn het synoniemen? Ik heb Google even verlaten en er een echt bóek (!) op nageslagen. Ben je ook benieuwd naar het verschil (want dat is er), lees dan verder.

Menopauze versus overgang: overeenkomsten en verschillen

Om een duidelijk beeld te krijgen bleek ik meerdere boeken nodig te hebben want het was toch niet zo makkelijk te definiëren wat en wanneer nu precies ‘de overgang’ is en wat nou ‘menopauze’ is. Het wordt vaak ook door elkaar gebruikt.

Uiteindelijk denk ik dat de Nederlandse huisartsen genootschap het het duidelijkst omschreven heeft. Dus hier gaan we dan ..!

Technisch gezien kan je blijkbaar eigenlijk niet ‘in de menopauze’ zijn! Dé menopauze is namelijk geen periode maar het moment van je laatste menstruatie. En dit wordt pas vastgesteld als je een jaar lang geen bloedingen hebt gehad, met terugwerkende kracht dus.

Maar je menstruatie blijft niet opeens weg. Er gaan vaak jaren aan vooraf van een steeds onregelmatigere cyclus. De periode waarin deze onregelmatigheden plaatsvinden tot en met een jaar ná je laatste menstruatie wordt de perimenopauze genoemd. 

En dan? Vanaf dat punt spreek je over de fase postmenopauze. In die fase zit je tot het einde van je leven. Ah, en dan is er ook nog de term ‘pre-menopauze’ … het gaat je al snel duizelen zo … ?

“Dé menopauze is geen periode maar het moment van je laatste menstruatie”

En dan de overgang, hoe past die in dit geheel? Nou dat zit als volgt: de overgang betreft de periode van een veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren, waarin je als vrouw symptomen en klachten hebt ten gevolge van de hormoonveranderingen. De overgang beslaat dus de perimenopauze alswel een deel van de postmenopauze

Veel vrouwen denken dat de menopauze een fase is. Dat is technisch gezien dus niet correct zoals je net hebt gelezen. De overgang is wel een fase maar de menopauze blijft (de postmenopauze dan hè). Toch geldt helaas niet voor iedereen dat de klachten overgaan …
Premenopauze, menopauze en postmenopauze, overzicht

Klachten rondom het moment van menopauze

Hoe weet je of je in de overgang zit? En hoe lang heb je er last van?

Of je in de overgang zit kan je merken aan je menstruatiepatroon maar het is ook te zien in het bloed. De oestrogeen-spiegel is dan heel erg laag terwijl de FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon, zie mijn vorige blog) heel erg hoog is. Mocht je de pil nog slikken dan is de bloedtest niet betrouwbaar. Je moet minimaal één maand met de pil gestopt zijn om een bloedtest te kunnen laten doen.

De periode waarin vrouwen klachten kunnen hebben ligt tussen de 5 en 10 jaren en begint al in de overgangsperiode, dus in de periode dat je nog (af en toe) ongesteld bent. 

Eén op de vijf vrouwen gaat overigens geheel klachtenloos door de menopauze heen (wauw, blessed are they). En er is helaas ook een groep die klachten blijft houden. Zo blijft 15% van de vrouwen met opvliegers kampen.

En dus … wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?

Zo nu weten we hoe het zit! Technisch gezien zijn er verschillen, praktisch gezien is het een beetje ‘tomato, tomato’ (deze zin klinkt beter als je ‘m hoort!). In het dagelijks gebruik worden de termen vaak als synoniem gezien en als we elkaar snappen daarin, is dat het belangrijkste toch? 

Het lijkt mij dus veilig om te zeggen dat je de twee termen redelijk door elkaar kan gebruiken bij de zoektermen in Google. Zoek je meer naar effecten op lange termijn (zoals osteoporose bijvoorbeeld), dan kan je misschien beter op ‘menopauze’ zoeken.

Nou dames, succes er maar mee!?

Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!

Anderen lazen ook:

Selecteer een Afleverpunt

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.