Ik weet niet wat jullie doen maar ik google me suf om informatie te zoeken over de overgang. Lijkt mijn haar nu dunner? Hup, even googelen ‘wat doet de overgang met mijn haar’ en ik heb een schat aan informatie.

Maar gebruik ik nu het woord overgang of menopauze, hoe vind ik nou de meeste en juiste informatie? Wat is eigenlijk het verschil tussen de overgang en de menopauze? Of zijn het synoniemen? Ik heb Google even verlaten en er een echt bóek (!) op nageslagen. Ben je ook benieuwd naar het verschil (want dat is er), lees dan verder.

Menopauze versus overgang: overeenkomsten en verschillen

Om een duidelijk beeld te krijgen bleek ik meerdere boeken nodig te hebben want het was toch niet zo makkelijk te definiëren wat nu precies ‘de overgang’ is en wat nou ‘menopauze’ is. Het wordt vaak ook door elkaar gebruikt.

Uiteindelijk denk ik dat het Nederlandse huisartsen genootschap het het duidelijkst omschreven heeft. Dus hier gaan we dan ..!

Technisch gezien kan je blijkbaar niet ‘in de menopauze’ zijn! Dé menopauze is namelijk geen periode maar het moment van je laatste menstruatie. En dit wordt pas vastgesteld als je een jaar lang geen bloedingen hebt gehad – met terugwerkende kracht dus.

Maar je menstruatie blijft niet opeens weg. Er gaan vaak jaren aan vooraf van een steeds onregelmatigere cyclus.

De periode waarin deze onregelmatigheden plaatsvinden tot en met een jaar ná je laatste menstruatie wordt de perimenopauze genoemd. 

En dan? Vanaf dat punt spreek je over de fase postmenopauze. In die fase zit je tot het einde van je leven. Ah, en dan is er ook nog de term ‘pre-menopauze’ … ja, het gaat al snel duizelen zo.

“Dé menopauze is geen periode maar het moment van je laatste menstruatie”

En dan de overgang, hoe past die in dit geheel? Nou dat zit als volgt.

De overgang betreft de periode van een veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren waarin je als vrouw symptomen en klachten hebt ten gevolge van de hormoonveranderingen.

Premenopauze, menopauze en postmenopauze, overzicht

Klachten rondom het moment van menopauze

Hoe weet je of je in de overgang zit?

Of je in de overgang zit kan je merken aan je menstruatiepatroon, dat wordt onvoorspelbaar (lekker handig) en zal uiteindelijk helemaal wegblijven (wel handig).

Als je anticonceptie gebruikt of geen baarmoeder meer hebt zal je meer moeten afgaan op je klachten. Zeker typische overgangsklachten zoals opvliegers en vaginale droogheid kunnen op de overgang wijzen.

Een bloedtest om te kijken of je in de overgang zit wordt in de richtlijnen meestal niet aangeraden, het zegt weinig namelijk omdat de waardes zo schommelen.

En hoe lang heb je er last van?

De periode waarin vrouwen klachten kunnen hebben ligt tussen de 5 en 10 jaar. Klachten kunnen er al vroeg zijn dus ook al in de periode dat je nog (af en toe) ongesteld bent.

Eén op de vijf vrouwen gaat overigens geheel zonder klachten door de menopauze heen (zóóó fijn!). Maar er is helaas ook een groep die klachten blijft houden. Zo blijft 15% van de vrouwen met opvliegers kampen.

En dus … wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?

Zo nu weten we hoe het zit! Technisch gezien zijn er verschillen, praktisch gezien is het een beetje ‘tomato, tomato’.

In het dagelijks gebruik worden de termen vaak als synoniem gezien en als we elkaar snappen daarin, is dat het belangrijkste toch? 

Het lijkt mij dus veilig om te zeggen dat je de twee termen redelijk door elkaar kan gebruiken als je meer informatie zoekt.

Nou dames, succes er maar mee!?

Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!

Anderen lazen ook:

Selecteer een Afleverpunt