Hormoontherapie, wat gaan hier een verhalen over rond! Wat wordt nu eigenlijk bedoeld met hormoontherapie? En is het nu wel of geen goed idee om dit te slikken tijdens de overgang? En als je al de pil slikt, kan je die dan niet net zo goed blijven doorslikken of moet je juist stoppen met de pil als je in de overgang komt?
In dit artikel zetten we het eens goed op een rijtje en we gaan ook in op de laatste richtlijnen vanuit de Dutch Menopause Society op dit vlak.
In dit artikel
Wat is Hormoontherapie bij overgangsklachten?
Met Hormoontherapie worden hormonen toegediend ter verlichting van overgangsklachten. In de overgang dalen de hormonen oestrogeen en progesteron en Hormoontherapie (ook wel: ‘hormoonsuppletie’) vult dat tekort enigszins aan met bio-identieke hormonen.
Met hormoontherapie kunnen overgangsklachten fors verminderen en ook gezondheidsvoordelen op lange termijn behaald worden; oestrogeen is namelijk heel belangrijk voor de conditie van botten, slijmvliezen, en hart en vaten.
Met Hormoontherapie neem je elke dag oestrogeen. Of je er ook elke dag progesteron erbij moet slikken hangt af van de fase van de overgang waarin jij je bevindt.
Zit je nog aan het begin dan krijg je de halve maand naast oestrogeen ook progesteron. Ben je verder in de overgang dan krijg je de hele maand zowel oestrogeen als progesteron.
En heb je geen baarmoeder meer dan volstaat oestrogeen en krijg je geen progesteron erbij. Progesteron wordt namelijk erbij gegeven om het baarmoederslijmvlies te beschermen en dat is niet van toepassing als je geen baarmoeder meer hebt.
Bij Hormoontherapie slik je de gehele maand in ieder geval oestrogeen
Wat is het grote voordeel van Hormoontherapie tijdens de overgang?
Dat is de effectiviteit: niets helpt zo goed tegen overgangsklachten als Hormoontherapie. Hormoontherapie werkt tegen alle overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Ook gaat het huidveroudering tegen en haaruitval.
“Niets helpt zo goed tegen overgangsklachten als hormoontherapie”
Kom je vervroegd (<40 jaar) in de overgang? Dan is hormoontherapie zelfs een must eigenlijk.
Onderzoek bij jonge vrouwen waarbij de eierstokken niet werken of verwijderd zijn laten zien dat hun levensverwachting met zeker 10 tot 15 jaar afneemt door hart- en vaatziektes of osteoporose (botontkalking). Vandaar dat in de richtlijnen aan vrouwen met een vervroegde overgang hormoontherapie wordt aangeraden!
Kan ik ook de pil blijven slikken als alternatief?
Hormoontherapie bevat altijd het hormoon oestrogeen en vaak ook het hormoon progesteron. Dezelfde hormonen als de anticonceptiepil dus. Veel vrouwen denken dan ook dat ze net zo goed de pil kunnen doorslikken tegen overgangsklachten als ze in de overgang komen. Maar dat is niet het geval.
Ten eerste zijn de doseringen in Hormoontherapie veel lager dan die in de anti-conceptiepil. Hormoontherapie kan je dan ook niet gebruiken als voorbehoedsmiddel.
Het tweede verschil is dat Hormoontherapie natuurlijk (bio-identiek) oestrogeen en progesteron bevat. De pil bevat in de meeste gevallen synthetische hormonen. Natuurlijke hormonen hebben een gunstiger veiligheidsprofiel dan synthetische hormonen en worden beter afgebroken door het lichaam.
“Hormoontherapie bevat natuurlijk (bio-identiek) oestrogeen en progesteron. De pil bevat in de meeste gevallen synthetische hormonen”
Soms zijn er redenen om toch de pil te blijven slikken. Als je nog een anticonceptie-wens hebt bijvoorbeeld. Of als je erg veel last hebt van bloedingen. Omdat de pil sterker is kan die dat beter reguleren dan dat hormoontherapie dat kan.
Ook werkt de pil beter bij PMS-klachten dan hormoontherapie. Maak je gebruik van de stop-week? Houd er rekening mee dat je dan weer opvliegers kan krijgen.
Verschillende toedieningsvormen van Hormoontherapie
Hormoontherapie komt in verschillende vormen. Je hebt pillen, pleisters, gels en verstuivers.
Hormoontherapie via de maag: pil
Voordeel van Hormoontherapie in pil-vorm is dat je maar 1 pil per dag hoeft te nemen want oestrogeen kan gecombineerd worden met progesteron in één pilletje. Nadeel is dat als je deze pil inneemt via de mond deze ook ‘langs de lever komt’ en dat geeft een iets minder gunstig veiligheidsprofiel.
Ook gaat het afbouwen iets moeilijker omdat de pil niet zo deelbaar is. Vandaar dat hormoontherapie via de huid de voorkeur heeft in de richtlijnen.
Hormoontherapie via de huid: pleister, gel of verstuiver
Hormoontherapie via de huid is in de laatste richtlijnen de eerste keus. Dan krijg je een pleister, gel of verstuiver. Als je via de huid hormonen neemt hoeven deze niet ‘langs de lever’ waardoor deze toepassingen een gunstiger veiligheidsprofiel hebben.
Toepassingen hormoontherapie via de huid: pleister (L), gel (R-boven), verstuiven (R-onder)
Nadeel is dat alléén oestrogeen via de huid gegeven kan worden, progesteron krijg je er dan apart bij (oraal of vaginaal).
Soms wordt oestrogeentherapie via de huid gecombineerd met de Mirena hormoonspiraal. Zeker als je ook een anticonceptie wens hebt of veel last hebt van bloedingen is dat een goede optie.
Tip: van progesteron word je slaperig, gebruik dat dan ook in de avond voordat je gaat slapen.
Hormoontherapie vaginaal
Vrouwen die vooral klachten hebben van vaginale droogte of terugkerende blaasontstekingen zijn gebaat bij een vaginale behandeling met oestrogeen.
Omdat de hoeveelheid oestrogeen die gegeven moet worden zo laag is (er is op jaarbasis evenveel hormoon nodig als er in 1 anticonceptiepil zit), is de combinatie met progesteron niet nodig. Deze vorm van hormoontherapie werkt ook niet tegen opvliegers en andere overgangsklachten vanwege die lage dosering.
Terughoudendheid voor Hormoontherapie; hoe komt dat?
Oestrogeen is helend kan je dus wel stellen. Waarom gaan we dan niet allemaal de rest van ons leven aan de hormoontherapie? In Nederland krijgt slechts 5% van de vrouwen hormoontherapie en daarmee steekt Nederland enorm af bij de ons omringende landen, daar krijgen 25 tot 40% van de vrouwen hormoontherapie.
Waarom deze terughoudendheid? Om dit te begrijpen moeten we terug in de tijd.
“In Nederland krijgt slechts 5% van de vrouwen hormoontherapie. Veel minder dan in omringende landen”
Aan het begin van deze eeuw was hormoontherapie in opkomst en werden er onderzoeken gestart naar de effecten. In een groot onderzoek (de WHI: Women’s Health Initative) dat toen uitkwam werd een verband gelegd tussen hormoontherapie en het ontstaan van borstkanker. Dit heeft heel veel ophef gegeven die tot de dag van vandaag doorwerkt.
Die ophef was onterecht bleek al snel. Met de studieopzet en interpretatie van de resultaten bleek veel mis.
Daarnaast zijn de gebruikte producten in die studies niet te vergelijken met de producten van vandaag de dag. Zo is de Hormoontherapie die nu in Nederland gebruikt wordt natuurlijk (bio-identiek) en veel lager qua dosering.
Maar de beleving is er na al die jaren nog steeds, ook bij heel veel artsen. Vaak wordt liever de pil voorgeschreven dan Hormoontherapie terwijl in de pil meer (synthetische) hormonen zitten en daarmee meer risico vormen op het ontstaan van borstkanker, zeker na je 52e.
“Als je wilt stoppen met Hormoontherapie is het belangrijk op de juiste wijze af te bouwen”
Wat zijn de risico’s van Hormoontherapie tijdens de overgang nu écht?
De meest besproken risico’s gaan dus over het ontstaan van borstkanker maar ook het effect op het ontstaan van hart- en vaatziektes en het optreden van trombose. Hoe zit het nu precies?
Hormoontherapie en risico op borstkanker
De verschillende (internationale) menopauze societies onderschrijven dat Hormoontherapie met de huidige preparaten de eerste jaren van gebruik slechts een heel klein extra risico geven op borstkanker mits er geen sprake is van andere risicofactoren zoals familiare aanleg. Het gebruik van hormoontherapie gaf in studies geen verhoogd risico om te overlijden aan borstkanker of aan welke andere ziekte dan ook.
Het extra risico dat hormoontherapie geeft op het krijgen van borstkanker is de eerste 5 jaar lager dan wanneer je 2 glazen alcohol per dag zou drinken, of nooit borstvoeding hebt gegeven of je eerste kind hebt gekregen na je 30e jaar.
Hormoontherapie en risico op hart- en vaatziektes
Oestrogeen heeft een beschermend effect op je bloedvaten. Daarom komen bijvoorbeeld hartinfarcten bij vrouwen voor de de overgang minder vaak voor dan bij mannen. Na de overgang wordt dit verschil snel ingehaald en lopen mannen en vrouwen evenveel risico op hart- en vaatziektes.
Dit beschermende effect is één van de redenen om aan vrouwen die vroeg (<40 jaar) in de overgang komen te adviseren om hormoontherapie te gaan gebruiken tot hun 50e jaar.
“Hormoontherapie wordt niet aangeraden aan vrouwen die hun laatste menstruatie al lang geleden hebben gehad aangezien dit een risico geeft op bepaalde vaatziektes”
Indien je al langere tijd (meer dan 10 jaar) in de menopauze bent is dat beschermende effect al een tijd weggevallen met mogelijke nadelige gevolgen voor je vaatstelsel. Als je dan plotseling weer oestrogeen gaat gebruiken is gebleken dat dit juist een risico kan geven op hart- en vaatziektes.
Hormoontherapie en risico op trombose
Tot slot de trombose. Deze complicatie is bekend van de pil. Mag jij de pil niet slikken vanwege het risico op trombose dan geldt waarschijnlijk hetzelfde voor hormoontherapie.
De kans op trombose bij Hormoontherapie is overigens lager dan dat die is bij de pil. Neem je Hormoontherapie via de huid dan is er zelfs geheel geen extra risico.
Andere bijwerkingen van Hormoontherapie
Bijwerkingen die je kan verwachten zijn eigenlijk dezelfde als die je kan hebben met de pil.
Meest gehoord zijn gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en hoofdpijn. Omdat Hormoontherapie zo laag gedoseerd is kan het zijn dat je pas na jaren bijwerkingen ervaart.
Veel vrouwen zijn bang dat ze dik worden van hormoontherapie. Op gewicht blijven is al zo’n struggle in de overgang. Hier is goed nieuws te melden, je wordt namelijk niet dik van Hormoontherapie! Hoogstens houd je iets vocht vast maar meer dan een kilo zal dat niet uitmaken.
Wat zeggen de meest recente richtlijnen erover?
De Dutch Menopause Society (DMS) is een onderdeel van de NVOG, de beroepsvereniging van gynaecologen. De DMS heeft recent de nieuwste richtlijnen uitgebracht op het gebied van Hormoontherapie. De huisartsenstandaard is hier nog niet helemaal op aangepast maar daar zijn ze mee bezig. Het kan dus zijn dat je huisarts nog een ander protocol volgt.
De IMS en DMS hebben richtlijnen over het gebruik van Hormoontherapie bij overgangsklachten
De DMS raadt hormoontherapie aan bij vrouwen die forse, hinderlijke overgangsklachten ervaren. Ze raden het dus niet bij elke vrouw aan maar zien zeker een plek bij forse klachten.
Daarnaast wordt hormoontherapie aangeraden bij alle vrouwen die vervroegd in de overgang komen (met of zonder klachten). En lokale hormoontherapie wordt aangeraden bij vrouwen die last hebben van vaginale atrofie.
Het advies is om binnen 10 jaar na de menopauze te starten en het in eerste instantie niet langer dan 5 jaar te gebruiken. Het stoppen na een half jaar om te kijken hoe het gaat wordt niet geadviseerd.
Los van het feit of je wel of niet in aanmerking komt voor Hormoontherapie is Hormoontherapie ook niet voor iedereen geschikt. Grof gezegd mogen diegenen die de pil niet mogen vaak ook geen Hormoontherapie. Dan kan je met je arts gaan kijken naar een alternatief dat wel voor jou geschikt is.
Ben ik met Hormoontherapie in één klap van al mijn klachten af?
Dat zou mooi zijn he 😊. Maar dat is toch niet zo. Hormoontherapie is het krachtigste middel tegen overgangsklachten maar het lost niet alles op.
De overgang is een proces in je lijf en dat proces gaat gewoon door. Dat vraagt veel van je lichaam en daar zal je je voeding en leefstijl op moeten aanpassen. Op volle kracht doorgaan en denken dat het slikken van hormonen alles oplost gaat dus helaas niet op.
“Met het slikken van hormonen lossen niet al je klachten op”
Maar hormoontherapie kan wel enorm helpen als je veel last hebt van klachten. Als je niet kan slapen vanwege de opvliegers bijvoorbeeld kom je snel in een negatieve spiraal. Dan is elke poging tot leefstijlaanpassing heel moeilijk waarschijnlijk. Hetzelfde geldt voor stemmingswisselingen of gewrichtsklachten.
Hormoontherapie kan dat enorm verlichten waardoor je de ruimte krijgt je leven in te delen met ruimte voor de overgang daarin.
Stel ik de overgang uit met Hormoontherapie?
Het idee leeft bij veel mensen dat je met hormoontherapie de overgang zou uitstellen. En dat als je stopt met de hormoontherapie de klachten alsnog komen. Dit is zeker niet het geval, je kan de overgang zelfs niet uitstellen.
De overgang beslaat het proces waarbij de laatste eitjes in de eierstokken aan het opraken zijn. Dit geeft heel veel hormoonschommelingen en dat kan veel klachten geven.
Als je Hormoontherapie gebruikt gaat het proces van het opraken van die eitjes gewoon door. Je overbrugt alleen de periode waarin veel hormoonschommelingen optreden waardoor je minder klachten zal ervaren.
Het proces van de overgang wat in het teken staat van oprakende eieren gaat gewoon door met of zonder Hormoontherapie
Starten en stoppen met Hormoontherapie: hoe gaat dat in zijn werk?
Hoe start je met Hormoontherapie?
Hormoontherapie is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Hiervoor moet je dus naar je huisarts of gynaecoloog.
En dat is heel fijn want Hormoontherapie is niet voor iedereen geschikt. Jouw arts kan met jou bekijken of je in aanmerking komt voor Hormoontherapie en welke vorm het beste bij jou past.
Hoe en wanneer stop je met Hormoontherapie?
Stop vooral niet in één keer :). Zoals je net kon lezen is de overgang een proces waar je lichaam doorheen gaat. Met of zonder Hormoontherapie. Uiteindelijk zijn de eitjes op en zal je lichaam het de rest van je leven moeten doen met slechts weinig oestrogeen.
Het proces van de overgang gaat gepaard met hormoonschommelingen waarvan je veel klachten kan hebben en die ga je tegen met hormoontherapie. Als je wat verder in de overgang bent zijn die schommelingen minder (want het proces van het opraken van eitjes is dan een stuk verder of al helemaal klaar). Hormoontherapie bouw je dan langzaam af.
Bouw je te vroeg af en zit je lichaam nog midden in de hormoonschommelingen dan kunnen klachten als opvliegers terugkomen.
“Als je wilt stoppen met Hormoontherapie is het belangrijk op de juiste wijze af te bouwen”
Afbouwen op het juiste moment (bespreek dit met je arts) is dus van belang maar ook een rustig afbouwschema is van belang want je lichaam moet kunnen wennen aan de nieuwe situatie waarin weinig oestrogeen is.
Bouw je te snel af dan ontstaan er mogelijk weer schommelingen met bijbehorende klachten.
Heb je rustig afgebouwd dan kunnen klachten die horen bij die lage oestrogeenspiegel nu mogelijk gaan optreden zoals droge slijmvliezen en huidveroudering en haaruitval. Opvliegers en stemmingswisselingen horen typisch bij de schommelingen en die hoeven dan niet meer op te treden.
Wat als je geen Hormoontherapie wil of kan?
Niet iedereen wil (gelijk) aan de hormonen. Of valt onder de groep vrouwen voor wie het wordt aangeraden. Wat doe je dan?
Er zijn heel veel alternatieven tegen overgangsklachten die hormoonvrij zijn. Je kan denken aan plantaardige middelen zoals fyto-oestrogenen die de werking van lichaamseigen oestrogeen kunnen nabootsen. Voorbeelden van hormoonvrije alternatieven vind je in ons assortiment: Estrogen for Woman, MenoElle of Pycnogenol.
“Voor vrouwen die geen Hormoontherapie willen of kunnen, zijn er gelukkig verschillende plantaardige middelen en behandelingen tegen overgangsklachten beschikbaar”
Er zijn ook behandelingen waaruit je kan kiezen tegen overgangsklachten zoals accupunctuur of stellatumblokkade. Kijk in onze blogs voor uitgebreide informatie hierover!
Conclusie
Of je wel of niet aan hormoontherapie moet beginnen is heel persoonlijk. Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de voor- en nadelen van hormoontherapie.
Hormoontherapie is het meest krachtige middel tegen overgangsklachten. Het kan de periode van de overgang stukken dragelijker maken en kan ook op lange termijn gezondheidsvoordelen geven. Zeker wanneer je vervroegd in de overgang bent gekomen.
In Nederland heerst nog altijd een negatief gevoel over hormoontherapie vanwege een studie van het begin van deze eeuw waarin gewaarschuwd werd voor een verhoogd borstkankerrisico. De huidige richtlijnen geven aan dat de risico’s heel laag zijn en wijzen op de grote invloed die Hormoontherapie kan hebben op de kwaliteit van leven.
Voeding en lifestyle blijven een punt van aandacht in de overgang, ook al start je met Hormoontherapie. De overgang is een intensief proces, dat moet ruimte krijgen ook al kan je de symptomen verzachten.
Belemmert de overgang je in je dagelijks leven? Trek dan alles uit de kast om klachtenverlichting te vinden. De overgang duurt namelijk jaren, blijf niet met klachten lopen. En Hormoontherapie is in dat kader zeker het overwegen waard!
Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!
Producten uit dit artikel
Een nieuw, ánder middel voor vrouwen in de overgang dat wereldwijd succesvol is. Voor brede ondersteuning tijdens de overgang zonder fyto-oestrogenen / isoflavonen of bijwerkingen.
Een uniek combinatiepreparaat op basis van zeer krachtige fyto-oestrogenen. Het geeft brede ondersteuning bij overgangsverschijnselen en is volledig plantaardig.
Pycnogenol®, de populaire súper-antioxidant met veelzijdige gezondheidseffecten voor tijdens de overgang.
Met geconcentreerd soja-extract en salie. Klinisch bewezen bij opvliegers en overgangsverschijnselen.
Bronnen:
- https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/veel-artsen-durven-geen-hormoontherapie-voor-te-schrijven-onzin?fbclid=IwAR1yMCwEcaBHUmvZaybUVYBXq2nJx847YdMKv1PYBIRcFe1jA3T_ytOSsNU
- https://vuurvrouw.nu/richtlijn-nams-hormoonsuppletie/
- Dutch menopause society: https://demenopauzespecialist.nl/
Artikel delen op social media?
Ik overweeg te stoppen met hormoonsuppletie, maar weet niet op welke manier het beste is. Mijn overgangsconsulente en gynaecoloog zeggen dat afbouwen niet nodig is, in 1x stoppen is goed. Toch lees ik hier en daar dat je moet afbouwen en soms lees ik zelf dat dit echt noodzakelijk is, maar ‘hoe’ dat lees je dan weer nergens. Ik gebruik 3/4 pleister oestrogeen (2x per week) en 12-14 dagen per maand 2×100 progesteron pilletjes.
Beste Sandra, wetenschappelijk is er geen bewijs dat afbouwen noodzakelijk is dus de adviezen van je overgangsconsulent en gynaecoloog zijn correct. In praktijk wordt er wel vaak afgebouwd. Zelf adviseer ik dat ook. Per persoon maak je een plan hoe je dat het beste kan doen. Kan je met je overgangsconsulent niet een schema maken? Kies in ieder geval een periode dat het rustig is in je leven en er niet net life-events gaande zijn. Hartelijke groeten Nynke
Hallo, wat een fijne blog! Ik heb ook een vraagje ivm progesterone utrogestan. Ik gebruik net sinds twee weken oestrogel, 1 pompje, en 100 mg utrogestan vaginaal. Maar ik heb nu uitslag en wat gezwollenheid onder mijn ogen, ik hou wat meer vocht bij onder die ogen. Kan dit komen door de progesterone, en kan dit nog weggaan naarmate ik er aan wen?
Beste Katrien, Wat leuk je ons blog fijn vindt. Qua bijwerkingen van de hormoontherapie, er zijn vele zaken mogelijk, de meest gebruikelijke vindt je op de bijsluiter. Je lichaam kan er wat aan moeten wennen een paar weken. Als het blijft kan je het beste even met je arts overleggen! hartelijke groeten nynke
Ik ben 55 jaar en al 2,5 jaar zonder menstruatie. Waar ik erg last van heb zijn gewrichtspijn en periodes van depressieve gevoelens, nergens geen zin meer in hebben. Ik heb nooit goed tegen de pil gekund en wil dan ook geen hormoontherapie gebruiken. Temeer daar er dan weer kans is op bloedverlies en daar ben ik gelukkig eindelijk vanaf. Maar wat zou ik kunnen gebruiken tegen de gewrichtsklachten?
Beste Karin, als je last hebt van stijfheid is magnesiumcitraat een goed supplement. Als je meer last hebt van pijnlijke gewrichten in de overgang kan boswellia helpen (wij hebben daarom 5-lox opgenomen in ons assortiment). Verder is leefstijl heel belangrijk, beweging, yoga, alles wat je lijf in beweging houdt. Hopelijk ben je zo een beetje geholpen. Hartelijke groeten Nynke
Hi Nynke, dank voor alle info op deze site. Ik slik sinds kort Femoston Continu en heb er veel baat bij; geen opvliegers meer en veel beter slapen. Maar… na 3 weken kreeg ik weer licht bloedverlies. Inmiddels heb ik dat nu 2 weken. Dit heb ik ook bij de spiraal (Mirena) gehad en dat hield niet op. Ik heb toen na een jaar besloten deze weer te verwijderen. Wat zou jouw advies zijn? De dosis wellicht ophogen/verlagen?
Beste Pierrette, Tussentijds bloedverlies kan voorkomen tijdens gebruik hormoontherapie, Was je nog ongesteld op het moment van starten? Dan kun je nog steeds ongesteld worden.
Ben je al meer dan een jaar niet ongesteld? Dan kan je de eerste 3 maanden weer bloed uit je vagina krijgen. Ik zou even overleggen met je arts wat je het beste eraan kan doen, er zijn best veel mogelijkheden maar die hangen van je persoonlijke situatie af en die kan je arts goed beoordelen. veel succes!
Beste Nynke,
Ik ben net 60 geworden en slik sinds 2019 Femoston cont waar ik ontzettend tevreden over ben! Rond mijn 53e stopte ik met het Mirena spiraal en kwam keihard in de overgang. Vooral de misselijkmakende opvliegers vond ik verschrikkelijk. Daarnaast voelde ik me zonder reden ongelukkig en kreeg ik gewrichtspijnen. In overleg met de gynaecoloog heb ik nog jaren de anticonceptiepil geslikt. In 2019 ben ik overgegaan op Femoston. Nu zei mijn huisarts onlangs dat ik beter kan stoppen met HT omdat ik 60 geworden ben en meer kans op trombose en hart-en vaatziekten heb. Is dat zo? Ik zie er namelijk ontzettend tegenop om weer opvliegers te krijgen. Mijn moeder had het tot haar dood (67 jaar oud geworden) en ik vrees dat ik erg op haar lijk. Overigens, ik rook niet en drink weinig alcohol en ben sportief. Wat is jouw advies?
Beste Jacqueline, Bij hormoontherapie wordt altijd gekeken naar de duur van het gebruik en de risico s die langdurig gebruik met zich meebrengt. Daarom wordt van hormoontherapie aangeraden dit niet langer dan 5 jaar te gebruiken. Ik snap je bezorgdheid wat er zou gebeuren als je stopt. In principe gebruik je hormoontherapie om de hormoonschommelingen op te vangen, eenmaal door de overgang, als de hormoonspiegels stabiel laag zijn, kan hormoontherapie worden afgebouwd en zijn bij de meeste vrouwen de klachten over. Dan is dus de vraag, ben jij door de overgang heen? Mijn advies zou zijn om de opties met je arts (huisarts of gynaecoloog) te bespreken en dan voor jou een plan op maat te maken. Als je stopt doe dat dan vooral geleidelijk. Misschien is een gesprek met een overgangsconsulent ook een optie. Je bent ook welkom voor een afspraak bij mij. Lieve groeten Nynke
Hallo ik ben 55 jaar verschillende malen gestopt met de anticonceptiepil maar de overgangs klachten waren te erg om goed te kunnen functioneren.
Nu ga ik het weer proberen met ondersteuning van femoston continu 1/5
Mijn vraag is of ik het beste gelijk door moet gaan of kijken of ik het zonder kan.
Eventueel beginnen met hormoon als het te zwaar wordt.
Mijn klachten waren vooral de hele dag door opvliegers en ontzettend veel pijn in mijn gewrichten.
Vriendelijke groet
Beste Helen, Overgangsklachten bestrijd je beter met hormoontherapie dan met de anticonceptiepil. De pil bevat synthetische hormonen en hormoontherapie bio-identieke en daar reageren overgangsklachten beter op. In die zin is hormoontherapie een betere keus als je je overgangsklachten wilt bestrijden.
Boven de 50 jaar wordt de pil ook liever niet meer gegeven vanwege het veiligheidsprofiel en heeft hormoontherapie de voorkeur. Ook dat heeft te maken met het feit dat de pil synthetische hormonen bevat en ook met het feit dat deze hoger is gedoseerd dan hormoontherapie. Als je dat alles in overweging neemt is jouw idee om de pil te stoppen een goed idee!
Op jouw tweede vraag of je met de pil zal stoppen en kijken wat er gebeurt is moeilijker een antwoord te geven. Hoe lang ben je al in de overgang? Is het aannemelijk dat de hormoonschommelingen voorbij zijn of zit je er nog vol in? Dat zijn dingen die je met een overgangsconsulente kan bespreken bijvoorbeeld. Ook zou je samen een plan kunnen maken hoe je het beste kan afbouwen. Je bent ook welkom in mijn praktijk. Succes! Lieve groeten Nynke
Hallo Nynke
Wat een goede website vind ik dit. Mijn naam is Lonneke en ik ben 58 jaar. Ben inderdaad ook bij een overgangsconsulente geweest in 2019 en toen 2 Lenzette sprays met 100 mg Utrogestan gaan gebruiken en daarnaast ook mijn voeding en leefstijl aangepast met supplementen zoals magnesium vitamine D en omega 3 want alleen de hormonen waren niet genoeg. Ik ben onlangs gaan afbouwen en inmiddels zonder Lenzetta spray 2 weken en dat gaat goed maar nog wel de Utrogestan. Is het ook mogelijk om alleen de Utrogestan nog een tijd te gebruiken om beter te kunnen slapen? Alvast veel dank voor je reactie, Hartelijke groet Lonneke
Beste Lonneke,
Wat fijn dat je onze website waardeert! Utrogestan gebruik je bij de oestrogenen ter bescherming van je baarmoederslijmvlies. Het risico van hormoontherapie zit in de lengte van het gebruik en het type progesteron. Het risico van hormoontherapie zonder progesteron ligt gunstiger. Daarom is het gebruik van utrogestan alleen voor het slapen een onverstandig slaapmiddel….Maar bespreek het vooral met je voorschrijvend arts! Hartelijke groeten Nynke ps Binnenkort plaatsen wij een blog over cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen, schijnbaar kan je slapen weer leren!
Hoi, ik ben 43 jaar geleden en zit al in de overgang. Ik had een paar weken last van opvliegers, maar al een paar jaar van onregelmatige menstruaties. De opvliegers zijn nu praktisch weg en voel mezelf ook prima. Het advies van mijn arts is hormoontherapie omdat ik nog zo jong ben, echter voel ik mezelf nu prima, en vind het lastig deze keuze te moeten maken. Ben ook bang voor gewichtstoename, ik ben altijd en nog steeds slank. Klinkt misschien oppervlakkig, maar het enige waar ik mij druk om maak is mijn gewicht. Het nieuws is wel hard binnengekomen. Wat is uw advies?
Beste Elisa, wat heftig voor je dat de overgang al jong begonnen is. Fijn dat je geen klachten meer hebt in ieder geval. Ik ben het helemaal met je huisarts eens. Met het oog op het voorkomen van te vroege botontkalking en het vroegere ontstaan van hart en vaatziektes, is het aanvullen van de hormonen middels hormoontherapie tot de leeftijd dat een vrouw gemiddeld in de overgang aan te bevelen. Van hormoontherapie kom je niet aan (hoogstens een beetje vocht). De overgang zelf kan wel invloed hebben op je gewicht (verandering figuur figuur en verandering metabolisme). Misschien kan de website POI-POF je ook helpen. Als je persoonlijke informatie wil kan je altijd een keer naar een overgangsconsulent gaan, via de website vvoc.nl vind je een BIG-geregistreerde consulent bij jou in de buurt. Je bent ook welkom in mijn praktijk. Mocht je nog vragen hebben laat het weten! Liefs Nynke
Beste Nynke,
Bedankt voor jouw reactie! Ik denk dat ik het ook gewoon moet gaan doen, maar het nieuws moet gewoon nog even landen. Ik zal de websites zeker checken!
Hallo ik ben net 60 geworden en 2 mAnd daarvoor met pleisters begonnen maar nu 4 week terug gestopt omdat het niet beviel dwz eerst wel maar later toch weer klachten. nu weer volop transpireren . is dat normaal ben hele dag en nacht warm en drijfnat. vlg. overg.cons. mocht ik maar even dit hebben terwijl ik lees dat er vrouwen zijn van in de 80 en al 30 jaar pleisters gebruiken. hoe kan dat?
Beste Wieke, De richtlijnen pleiten voor een start met hormoontherapie binnen 10 jaar na de laatste menstruatie, in de lichtste dosis en voor maximaal 5 jaar. Er zijn altijd uitzonderingen waarbij de arts met de client besluit het gebruik te verlengen maar dat is echt een individuele afweging. Als ik jouw verhaal goed begrijp heb je de pleister erg kort gebruikt, wellicht te kort om het maximale resultaat te beoordelen? Dat zou ik bespreken met de arts die de hormoontherapie heeft voorgeschreven aan je, die kan dat toelichten. Het komt zeker vaker voor dat de klachten niet geheel weggaan met hormoontherapie. Het vermindert overgangsklachten maar er is altijd meer nodig in de vorm van aanpassingen in leefstijl en voeding. Juist in dat kader zat je goed bij de overgangsconsulent. Lieve groeten Nynke
Wat een geweldig artikel! Precies wat ik zocht aan informatie over hormoon therapie. Het bevestigd de inzichten die ik had hierover en ben blij dat ik de stap heb genomen om hormoonpleisters te gebruik. Bedankt voor de duidelijke uitleg!
Beste Carla, Nou dat is waar we het voor doen, dat je als vrouw een afgewogen keuze kan maken wat voor jou het beste is in jouw specifieke situatie. Heel fijn dat onze blogs daarbij helpen. Hopelijk helpt de hormoontherapie je. Wist je trouwens dat leefstijl- en voedingsaanpassingen van belang blijven in de overgang, ook als je hormoontherapie gebruikt? Dan zal je het beste door de overgang gaan. Lieve groeten Nynke
In het artikel staat dat progesteron niet via de huid wordt opgenomen. Ik gebruik al jaren progesteron crème. Dit heeft mij persoonlijk erg geholpen met de extreme humeur schommelingen die ik ondervond. Nu is mijn vraag dan ook klopt dit dan wel?
Beste Dana,
Wat fijn dat jij er profijt van hebt! In onze artikelen basseer ik mij op wat bekend is in de wetenschap. En daaruit blijkt tot op heden dat progesteroncréme in het algemeen niet concentraties haalt die nodig zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het bij een individu niet kan werken.Lieve groeten Nynke
Gelukkig een website die uitlegt hoe het zit, heel moeilijk te vinden , dank.
Ik heb ca. 15 jaar hormomen geslikt. Angelique (van de markt gehaald) . Tot 3 maanden geleden . Ben gestopt en dat kon vlgs. De huisarts zonder problemen , nou, dus niet. Ik heb opvliegers die steeds heftiger worden, nachtzweten, last van darmen en opgezette buik ! Ik overweeg om toch maar weer te beginnen.. Ben wel al die jaren onder controle van huisarts en gynaecoloog geweest. Deze zei een jaar geleden. Ga er maar gewoon mee door ; het kan geen kwaad. Oh ja, nog van belang, ik ben 72 jaar. Wat vinden jullie? Bij voorbaat dank voor een antwoord. Vr.groet, Catharina
Beste Catharina,
Wat vervelend dat je nu weer zoveel klachten ervaart. Ik weet niet hoe je gestopt bent? Of je langzaam hebt afgebouwd? Je lichaam zal wel moeten gaan wennen aan het nieuwe hormonale evenwicht met laag oestrogeen. Langzaam afbouwen is in die zin van groot belang.
Het is bekend dat langer hormoongebruik gepaard gaat met hogere risico’s, dat is de reden dat in principe hormoontherapie voor 5 jaar wordt gegeven. Langer doorgaan is iets om echt met je arts te bespreken wat voor jouw specifieke situatie het beste is. Maar eens met een overgangsconsulent bespreken hoe je het beste kan toewerken aan een nieuw hormonaal evenwicht kan ook een optie zijn.
Hartelijke groeten Nynke
Dat was een goede duidelijke uitleg over hormoon therapie! Ik ga naar de dokter om te kijken of ik in aanmerking kom 🙂
Beste Stephanie,
Dat is leuk om te horen! Fijn dat de uitleg je geholpen heeft. De huisartsenstandaard is ook net aangepast op het gebied van hormoontherapie dus daarin staat nu ook de meest up-to-date informatie over de verschillende vormen van hormoontherapie en de duur van het gebruik. Hopelijk vind je een passende oplossing voor je klachten. Warme groetjes Nynke
Zeker doen! Ik had geen leven meer door de opvliegers. Door femeston geen klachten meer. Heerlijk.
Beste Margret, hormoontherapie kan inderdaad een uitkomst zijn, wat fijn dat het voor jou zo goed werkt. Heb je tegelijkertijd iets aan je leefstijl en voedingspatroon gedaan? Vaak is de combinatie hiervan (dus en hormoontherapie en ook aanpassingen op gebied van voeding en leefstijl) de succesformule. Behalve het feit dat je dan nog minder minder klachten zal ervaren blijf je ook de overgang als proces ruimte geven zodat je ook na het stoppen van de hormoontherapie hopelijk geen klachten meer zal hebben. Lieve groeten Nynke
Ik ben 51 jaar oud en heb tegen mijn overgangsklachten van de huisarts Femoston voorgeschreven gekregen. Ik had nog wel af en toe een menstruatie voordat ik met dit middel begon. Dit is dan toch niet het juiste middel voor mij? In de bijsluiter staat dat je ten minste zes maanden geen natuurlijke menstruatie moet hebben gehad.
Graag je advies!
Beste Kitty,
Hormoontherapie wordt vaak al in de perimenopauze gegeven en dan is er nog (enige) menstruatiecyclus. Er kan gekozen worden uit twee soorten regimes: een continue regime en een sequentieel regime. Dit wordt bepaald aan de hand van je cyclus. Is er geen cyclus meer dan wordt meestal een continue regime voorgeschreven. Dit betekent dat je alle dagen naast oestrogeen, progesteron erbij neemt. De arts zal op grond van jouw fase in de overgang hormoontherapie met continue progesteron of met sequentieel progesteron voorschrijven. Heb ik zo je vraag beantwoord? Mocht je meer vragen hebben dan hoor ik je graag.
Dag, ik gebruik nu 2,5 jaar femoston 1/10. Het was een verademing voor mij om hormonen te gaan gebruiken. Gewoon weer doorslapen en ik ben nog nooit zo stabiel geweest. Ik had altijd veel last van schommelingen, opvliegers en ontzettend veel blaasontstekingen die ik nu niet meer heb. Het positieve effect maakt wel dat het lastig is om te stoppen. Maar vanwege de onttrekking bloedingen wil ik het toch proberen. En ik ben inmiddels 60 jaar.
Ik heb dit met de huisarts besproken en ik wilde dit doen met een afbouwschema. Daar had ze nog nooit van gehoord en ze heeft het nagevraagd bij een gynaecoloog die er ook niets van af wist.
Dus mijn vraag is hoe ik femoston 1/10 op een juiste manier af kan bouwen. Hoe gaat dat dan met de onttrekking bloedingen?
Beste Anita, Afbouwen heeft de voorkeur boven in één keer stoppen. Een pil afbouwen kan iets lastiger zijn. Misschien kan je met je huisarts bespreken de laagste dosering te krijgen en dat een paar maanden te gebruiken alvorens je stopt. Of je stapt over naar een pleister en neemt progesteron er in pilvorm bij (slaap je ook lekker van dus neem vooral in de avond). En bouw de pleister af. Neem er een aantal maanden de tijd voor.
Als je last blijft houden van blaasontstekingen kan vaginaal oestrogeen uitkomst bieden, dit mag je langdurig gebruiken itt hormoontherapie. Een bekkenfysiotherapeut kan ook helpen bij blaasontstekingen. Heb je zo een antwoord? Lieve groeten Nynke
ps hoe lang ben je al niet meer ongesteld? Het lijkt erop dat je een sequentieel regime hebt (2 weken oestrogeen en 2 weken zowel oestrogeen en progesteron)en bj postmenopauzale vrouwen (dus die niet meer menstrueren) is een continue regime (dus alle dagen progesteron en oestrogeen) aanbevolen. Misschien maakt dat verschil met de onttrekkingsbloedingen
Ik was met 38 jaar in de overgang en ik heb 17 jaar hoormoonsuplletie geslikt. Na het afbouwen ervan kwam ik pas echt in de overgang. Dus dat de overgang niet uitgesteld wordt klopt niet helemaal. Ik heb nu al jaren last van hevige opvliegers en weer alle symptomen die ik op mijn 38e ook had toen ik in de overgang kwam.
Heel erg bedankt voor je reactie en heel vervelend te horen dat je klachten na zoveel jaren toch weer terug zijn. Jouw reactie is wel een goede aanvulling op het blog. Het proces van de overgang wordt echt niet uitgesteld (de eitjes gaan op met of zonder hormoontherapie) maar wat helaas niet voor iedereen geldt is dat de overgangsklachten zoals opvliegers ooit overgaan. Er zijn vrouwen tot ver in de 80 die er last van blijven houden…… Heel erg bedankt voor deze aanvulling