Heel cliché maar toch leuk om over na te denken: wat ga jij dit jaar hélemaal anders aanpakken in 2023? Jouw relatie met jouw overgang misschien? Je kan namelijk heel veel invloed uitoefenen op jouw overgangsklachten met de manier hoe je hiermee omgaat en er tegenaan kijkt.

In dit artikel geven we je een voorzetje van vijf goede voornemens voor een vrouw die in de overgang zit. Al pas je er maar eentje toe! 🙂

Zie de positieve kanten van de overgang (ze zijn er, echt!)

De overgang staat in onze samenleving voor verlies. En wij zijn de laatsten die zullen beweren dat de overgang rozengeur en maneschijn is. Maar de ‘bad reputation’ is niet compleet terecht. Het helpt te beseffen dat de overgang ook echt positieve kanten heeft.

Zo komt er een einde aan de maandelijkse hormoonschommelingen en de bijbehorende ongemakken en klachten. Tel je zegeningen: nooit meer ongesteld! Geen PMS-klachten meer. Geen anticonceptie meer nodig. Geen migraine rond de ongesteldheid. Er gaat een levensfase met hormonale stabiliteit aanbreken …

Daarnaast neemt de zorgdrang af. Hoe dat komt? Nou het heeft te maken met het hormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt voor hechting en sociaal gedrag. En het geeft de bekende zorgdrang.

“De overgang biedt ook kansen omdat er meer ruimte komt voor jouzelf.”

Mannen en vrouwen hebben beiden oxytocine in hun lijf maar bij mannen wordt het effect gedempt door testosteron en bij vrouwen juist versterkt door oestrogeen. In de overgang daalt het oestrogeen- gehalte en daarmee ook de invloed van oxytocine.

Vrouwen in de menopauze kunnen daarom vaak beter ruimte voor zichzelf creëren. En dat geeft kansen!

Blijf niet met overgangsklachten lopen

Vaak laten vrouwen zich aanpraten dat ‘klachten nu eenmaal erbij horen’. De overgang kan gepaard gaan met (heftige) klachten maar dat betekent niet dat jij daar jaren mee hoeft rond te lopen. Er zijn zoveel oplossingen!

Hulp zoeken in de overgang

Al eens gedacht aan een consult bij een overgangsconsulent? Zij kan je helpen de oplossing te vinden voor je klachten. En bezoek ook eens onze webshop, hier vind je legio producten uitsluitend tegen overgangsklachten.

“Laat je niet afpoeieren met dat overgangsklachten er nu eenmaal bij horen.”

Ga elke dag bewegen, alles telt!

Bewegen is belangrijk voor alle mensen maar vrouwen in de overgang hebben er extra baat bij.

Bewegen zal je helpen om in het heden minder klachten te hebben maar beschermt je gezondheid ook op lange termijn. En dat laatste vergeten vrouwen nog al eens.

Oestrogenen hebben een beschermende werking voor je botgezondheid en voor je hart en bloedvaten. Na de overgang is het dan ook van extra belang om goed voor je lijf te zorgen en dagelijkse beweging vormt een goede basis.

Meer bewegen in de overgang

Nog even alle redenen op een rijtje waarom je in de overgang meer zou willen bewegen:

  • Om op gewicht te blijven: je verbrandt minder energie naarmate je ouder wordt. Om op gewicht te blijven zal je dus óf minder moeten eten óf extra moeten gaan verbranden: bewegen dus!
  • Je slaapt beter: altijd van belang maar zeker in de overgang.
  • Bewegen helpt te ontspannen. In de overgang ben je gevoeliger voor stress. Bewegen werkt anti-stress.
  • Ter ondersteuning van je gezondheid op lange termijn.

Genoeg redenen toch om elke dag te bewegen? Doe vooral iets wat je leuk vindt, dan houd je het vol.

“Bewegen zal verschil maken in het heden maar ook in de toekomst.”

Niet leuk maar wel nuttig: drink weinig alcohol 

Heel veel overgangsklachten worden getriggerd of verergerd door alcohol. Hoe meer je het laat staan, hoe beter je door de overgang zal gaan!

Niet leuk, wel nuttig. Probeer het eens een tijdje. Je zal het verschil merken …

Geef je nieuwe buik een beetje krediet

Alle vrouwen komen een paar kilo aan in de overgang. Die kilo’s gaan op je buik zitten.

Buikje in de overgang

Álle vrouwen balen verschrikkelijk van dit nieuwe figuur. Maar de natuur heeft het zo geregeld: de eierstokken maken geen oestrogenen meer aan na de menopauze maar het buikvet kan nog wel oestrogenen aanmaken. Daarom gaat het lichaam wat meer vet daar opslaan. En we weten ondertussen hoe belangrijk die zijn voor een vrouw.

Een troost dus – ook al is het een schrale – is dat je buikje een goed doel dient …

Conclusie

De overgang gaat voor bijna alle vrouwen gepaard met klachten maar dat betekent niet dat je maar met die klachten hoeft te blijven lopen!

Met voeding en lifestyle veranderingen kan je al een behoorlijke invloed uitoefenen. Dit kan je ondersteunen met bijvoorbeeld supplementen of andere middelen bij overgangsklachten.

En als klachten blijven ga dan vooral naar een hulpverlener zoals bijvoorbeeld je huisarts of een overgangsconsulent om een oplossing te vinden!

Wij wensen je een heel fijn 2023 met zo min mogelijk last van jouw overgang :).

Leuk en interessant artikel? Help andere vrouwen en deel op social media!

Anderen lazen ook:

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.