Overgangsklachten worden veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans. De oplossing is een middel te gebruiken dat hier iets aan doet. Klinkt simpel … maar dat is het niet.
Er is zóveel keus: wat is nu het beste middel tegen overgangsklachten? En wat is nu het beste middel voor jóu? Wat moet je weten en waar moet je op letten?
In dit artikel helpen wij je om makkelijker het juiste middel te vinden dat voor jou een verschil kan maken.
In dit artikel
Etiketten en gezondheidsclaims: hoe zit dat?
Als je een geneesmiddel bekijkt staat er precies op waar het voor is. Maar bij een middel tegen overgangsklachten dat niet via de huisarts is voorgeschreven is het vaak anders. Op de etiketten word vaak enigszins ‘vage’ taal gebruikt. Hoe komt dat?
De meeste producten bij overgangsklachten zijn geen geneesmiddelen maar vallen onder de noemer ‘gezondheidsproducten’. Deze vallen onder de zogeheten ‘warenwet’.
Op een etiket van een gezondheidsproduct mag staan wat erin zit en daarnaast kunnen zogeheten gezondheidsclaims vermeld worden. Dergelijke claims geven aan hoe een middel de gezondheid ondersteunt.
Zo is bijvoorbeeld voor salie een toegestane gezondheidsclaim: ‘Ondersteunt bij opvliegers en zweetaanvallen.’ En voor Dong Quai: ‘Draagt bij aan het verminderen van overgangsverschijnselen*’.
‘Zijn gezondheidsclaims de heilige graal in jouw zoektocht naar het beste middel bij jouw overgangsklachten?’
Een centrale Europese centrale instantie beoordeelt welke claims voor welk ingrediënt gebruikt mogen worden. Fabrikanten kunnen hier een verzoek indienen voor een nieuwe claim behorend bij een ingrediënt waar ze onderzoek naar hebben gedaan.
Zijn gezondheidsclaims dus de heilige graal in jouw zoektocht naar het beste middel bij jouw overgangsklachten? Niet per se.
* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Geen gezondheidsclaim = geen werkzaam middel?
Een product kan goed onderzocht zijn, precies de juiste dosis bevatten voor bewezen werking maar toch geen claim op het etiket hebben staan.
Veel fabrikanten hebben namelijk óf nooit een verzoek ingediend om een claim te mogen maken – hier kunnen allerlei redenen achter zitten – óf ze zitten nog in het proces van beoordeling.
Soms staat er geen claim omdat de aanvraag is afgekeurd.
Neem cranberry. Het regulerend orgaan vindt dat de gezondheidseffecten onvoldoende bewezen zijn en daardoor zijn alle claims afgewezen.
Wat zegt het etiket nu écht?
Je mag op het etiket van een cranberry-product dus alleen zetten dat het cranberry bevat, niet dat het de blaasfunctie ondersteunt bijvoorbeeld. Zelfs als het in de huisartsen richtlijnen staat zoals in dit geval.
De wet beschermt de consument dus tegen uitspraken op het etiket die niet waar kunnen zijn. Met als gevolg dat bij bepaalde middelen niet concreet wordt omschreven waar het nu echt voor dient en wat het doet. Gewoon omdat dit niet mag volgens de warenwet. Zelfs als het een topmiddel is.
En als het wel een claim heeft, dan is het dus een goed product?
Een aansprekende claim kán dus een indicatie zijn voor een goed product.
Voor een aantal onderzochte planten als hop, zilverkaars of rode klaver mag bijvoorbeeld de claim ‘draagt bij aan het verminderen van overgangsklachten’ vermeld worden. Dat maakt het voor jou als consument al makkelijker om te herkennen dat een dergelijk product bij overgangsklachten kan helpen.
Maar ook dit zegt nog helaas nog lang niet alles.
Stel: er zijn studies gedaan die de werkzaamheid van een ingrediënt bewijzen. En stel: er zijn ook nog goedgekeurde gezondheidsclaims. Dan zegt dit in principe nóg niets over de mate waarin het middel werkzaam gaat zijn voor jou.
Elke pil dient werkzame stof te bevatten – in een gelijke hoeveelheid
Producten tegen overgangsklachten zijn vaak plantaardig. De geneeskrachtige eigenschappen van planten worden verkregen op basis van de natuurlijke omstandigheden waarin deze groeien.
Vergelijk het met wijndruiven die groeien in een bepaald klimaat, met stokken in een bepaalde grondsamenstelling, een bepaalde ligging ten opzichte van de zon, etc. De som van allerlei omstandigheden bepalen hoeveel werkzame stof er in een plant gevormd wordt.
Zorg ervoor dat je zeker weet dat elke pil even werkzaam is
Neem bijvoorbeeld maca.
Maca is een gewas dat op 4000 (!) m hoogte in de Andes groeit. Onder die barre omstandigheden verkrijgt maca haar bijzondere eigenschappen. Maar maca groeit ook best in Nederland waarschijnlijk. Je kan je echter voorstellen dat die maca anders is dan die uit de Andes.
Hoe weet je dan dat als een fabrikant de Nederlandse maca verwerkt tot een supplement, dat deze nog steeds de juiste geneeskrachtige eigenschappen heeft? Dat de pil die je slikt een gegarandeerde hoeveelheid werkzame stof bevat?
‘Een gestandaardiseerd extract houdt in dat elke pil altijd dezelfde hoeveelheid werkzame stof bevat’
Daar is een oplossing voor: fabrikanten die kwaliteitsproducten verkopen bieden natuurlijke producten aan in een zogeheten gestandaardiseerd extract.
Als je een gestandaardiseerd extract koopt weet je dat er in elk pilletje evenveel werkzame stof zit en dat het niet uitmaakt waar geoogst is, of er veel regen is geweest in het groeiseizoen of juist veel zonneschijn etc. Elk pilletje bevat dezelfde krachtige werking die de fabrikant belooft.
Dit proces kost wel wat, het goedkoopste product is daarom niet altijd het beste product.
Dus, studies en eventuele claims: check. Gestandaardiseerd extract: check. Is er nog meer om rekening mee te houden? Jazeker.
De dosering dient de juiste hoeveelheid werkzame stof te bevatten
Als de dosering van een plantaardig middel (bijvoorbeeld x keer per dag een pil) niet voldoende werkzame stof bevat dan kan elke pil wel evenveel werkzame stof bevatten maar doet het niet wat er eventueel in studies bewezen is.
Het loont dus om bekend te zijn met studies zodat je zeker weet dat je de hoeveelheid werkzame stof daadwerkelijk als werkzame dosering slikt. En dat is niet bij elk bekend middel tegen overgangsklachten het geval …
Dus als je de werkzame dosering binnenkrijgt dan is alles goed? Helaas nog steeds niet.
Het lichaam moet de werkzame stof ook kunnen opnemen
Een supplement kan een hele goede werkzame stof bevatten maar helaas is je lichaam niet altijd in staat om een supplement goed op te nemen.
Neem bijvoorbeeld de natuurlijke product boswellia. Boswellia extract wordt gewonnen uit de hars van de boswellia boom. Het wordt meestal gebruikt voor de gewrichten.
Een supplement dat je slikt wordt via het maagdarmkanaal opgenomen
Voor een goede werking is het slikken van standaard boswellia-extracten niet geschikt: de werkzame bestanddelen worden slecht opgenomen in de darmen. Diverse grondstoffabrikanten hebben daarom speciale boswellia-extracten ontwikkeld die wel goed opneembaar zijn door bepaalde stoffen toe te voegen.
Het loont dus om op goede websites of in goede winkels je plantaardige producten te kopen. Zij zullen altijd kiezen voor supplementen waarin rekening is gehouden met het feit dat het lichaam de stof moet kunnen opnemen.
Niet iedereen reageert hetzelfde op een middel
Nu heb je het product gekozen dat je wilt, in de juiste vorm en juiste dosering: nu zal het wel werken toch? Toch niet helaas.
Mensen verschillen onderling enorm en van middelen tegen overgangsklachten is bekend dat vrouwen heel erg wisselend kunnen reageren.
Daarom is het advies om een product minimaal een maand te proberen. Als een product niet werkt na een maand, wanhoop niet en probeer een ander product.
Kies dan een bij voorkeur een product met een plant die een ander werkingsmechanisme heeft. Werkte een soja supplement niet? Probeer dan bijvoorbeeld EstroG-100. Grote kans dat dit dan wél werkt voor jou.
‘Niet iedereen reageert op dezelfde manier op middelen tegen overgangsklachten. Het loont om te blijven zoeken naar wat voor jóu een verschil maakt.’
De beste middelen tegen overgangsklachten volgens EstroCare
Het vinden van het juiste product kan een hele zoektocht opleveren zoals je ziet.
Voor ons was dit is de reden dat om de website EstroCare op te richten. Wij willen vrouwen op weg helpen met het vinden van goede producten tegen overgangsklachten die waar mogelijk onderbouwd zijn met studies.
Alle producten die wij selecteren hebben wij gecheckt op onderbouwde werkzaamheid.
En omdat niet elk product werkt bij elke vrouw hebben wij een breed assortiment aan middelen tegen overgangsklachten. Zodat je alternatieven kan proberen.
Vaak wordt gevraagd: wat vinden wij nu het beste middel bij overgangsklachten?
Wij hebben er veel geëvalueerd en dat blijven we doen zodat ons assortiment nog breder en beter wordt.
Bij EstroCare vind je de beste producten bij overgangsklachten
Als we kijken naar middelen die breed inzetbaar zijn dan zijn 3 middelen onze favorieten.
Zo hebben we gekozen voor MenoElle vanwege de ruime succesvolle ervaring die hiermee is in andere landen. Maar vooral vanwege het unieke gestandaardiseerde extract EstroG-100 dat de basis vormt van het product en waarmee meerdere klinische studies zijn gedaan.
Als puur soja product hebben wij gekozen voor phyto-soya vanwege de lange termijn studies die specifiek met dit supplement gedaan zijn.
Wij hebben daarnaast Estrogen for Women in het assortiment. Dit is een mix van verschillende fyto-oestrogenen die allen onderzocht zijn. En uiteraard zijn alle ingrediënten gestandaardiseerd.
Estrogen for Women en phyto soya bevatten hele andere werkzame stoffen dan Menoelle, daarom heeft het zin om als het één niet werkt het andere te proberen.
Het laatste breed inzetbare middel is Phyto Soya dat isoflavonen en salie combineert en onderbouwd is met studies. Dit is een alternatief voor Estrogen for Women.
Wist je trouwens dat we een keuzehulp hebben voor het beste middel tegen opvliegers voor jóu?
Conclusie
Wat is het beste middel tegen overgangsklachten? Het zal na het lezen van ons blog duidelijk zijn dat er niet één beste middel is.
Het is belangrijk dat een goed natuurlijk product tegen overgangsklachten een gestandaardiseerd extract bevat, dat de ingrediënten onderzocht zijn in studies, de dosering juist is en dat de fabrikant indien nodig ervoor gezorgd heeft dat de werkzame stof goed opgenomen wordt in je maag-darmkanaal.
‘Probeer je product minimaal een maand en liever nog iets langer.’
Koop je producten bij aanbieders die informatie bieden op bovenstaande punten, zoals wij doen bij EstroCare. Dan weet je in ieder geval dat je in de basis een goed product koopt.
En belangrijk: probeer je product minimaal een maand en liever nog iets langer.
Merk je helemaal geen verschil, dan werkt het product niet voor jou. We zitten allemaal anders in elkaar en het is bekend dat juist bij middelen tegen overgangsklachten verschillende vrouwen verschillend kunnen reageren. Probeer dan een product met een andere werkzame stof.
Het vinden van het product dat voor jou een verschil maakt, kan dus echt wel een zoektocht zijn. Maar eentje die het waard is. Toch? En hopelijk kan EstroCare je hierbij ondersteunen.
Producten uit dit artikel
Een nieuw, ánder middel voor vrouwen in de overgang dat wereldwijd succesvol is. Voor brede ondersteuning tijdens de overgang zonder fyto-oestrogenen / isoflavonen of bijwerkingen.
Een uniek combinatiepreparaat op basis van zeer krachtige fyto-oestrogenen. Het geeft brede ondersteuning bij overgangsverschijnselen en is volledig plantaardig.
Met geconcentreerd soja-extract en salie. Klinisch bewezen bij opvliegers en overgangsverschijnselen.
Speciaal voor in de overgang: een multivitamine én antioxidantencomplex in één met het populaire zwarte zilverkaars (Black Cohosh).
Artikel delen op social media?
Anderen lazen ook: