Ken je het gevoel? Er is zóveel keus: hoe kies je nu het beste middel tegen overgangsklachten? Hoe weet je of een middel écht iets voor jóu kan doen? Wat moet je weten en waar moet je op letten? Dit is nog niet zo eenvoudig.

Er is echter wel een aantal handvatten dat je kunt gebruiken om een keus te maken. In dit artikel helpen wij je om makkelijker het juiste product te vinden dat voor jou een verschil kan maken!

Etiketten: wat zeggen ze wel en wat zeggen ze niet?

Als je bij de drogist in de schappen gaat kijken naar middelen tegen overgangsklachten zal het je opvallen: op de etiketten staat vaak niet helemaal duidelijk wat een product doet en er wordt enigszins ‘vage’ taal gebruikt. Terwijl dat bij geneesmiddelen toch écht anders is. Waarom is dat zo?

Geneesmiddelen vs ‘Gezondheidsproducten’

Veel producten bij overgangsklachten vallen onder de noemer ‘gezondheidsproducten’. Dit is wat anders dan ‘geneesmiddelen’ of ‘medische hulpmiddelen’.

Gezondheidsproducten zoals fyto-oestrogenen, planten- dan wel kruidensupplementen, vitamines en mineralen vallen onder een andere wetgeving dan geneesmiddelen: de warenwet.

Volgens deze warenwet dienen gezondheidsproducten ter ondersteuning van de gezondheid en mag er nooit gezegd worden dat het een ziekte kan verhelpen of voorkomen.

‘Het is niet altijd duidelijk wat de informatie op een etiket echt zégt …’

Wél mogen volgens de warenwet onder bepaalde voorwaarden voedingsclaims en gezondheidsclaims op gezondheidsproducten staan. Je kan als fabrikant een verzoek indienen bij een Europese centrale instantie om een claim op je etiket te mogen zetten.

Wel of geen claim? En wat zegt dat?

Veel fabrikanten hebben óf nooit een verzoek ingediend om een claim te mogen maken óf ze zitten nog in het proces. En voor veel kruiden staan gezondheidsclaims bijvoorbeeld ‘on hold’ omdat deze nog beoordeeld moeten worden.

Daarnaast wordt niet elke claim positief beoordeeld. Neem cranberry. Het regulerend orgaan vindt dat de gezondheidseffecten onvoldoende bewezen zijn en daardoor zijn alle claims afgewezen.

Je mag op het etiket van een cranberry-product dus alleen zetten dat het cranberry bevat, niet dat het zou kunnen helpen bij het voorkomen van blaasontsteking bijvoorbeeld (terwijl veel vrouwen overigens veel baat hebben bij cranberry-supplement maar dat terzijde).

Hoe weet je wat je koopt?

Ook zijn sommige toegestane claims redelijk ‘breed’. Van vitamine A mag volgens de wet alleen gezegd worden dat het ‘goed is voor je huid’.

Maar wat betekent dat precies? Krijg je er minder rimpels van, verdwijnen je pigmentvlekken? Of krijg je minder pukkels?

De wet beschermt dus tegen uitspraken op het etiket die niet waar kunnen zijn, je wordt als consument zodoende beschermd. Maar helaas schept het soms ook veel onduidelijkheid voor de consument.

Hoe weet je dan wél of een middel echt iets voor jou kan betekenen?

Hoe kom je er nu achter waar een gezondheidsproduct allemaal voor kan dienen? En hoe weet je nu bijvoorbeeld of een claim niet op het etiket staat omdat er überhaupt geen goed onderzoek naar is gedaan?

Het kost enige kennis en uitzoekwerk om precies te weten welke studies er (niet) gedaan zijn met de verschillende gezondheidsproducten. Welke dosering in studies werkzaam bleek te zijn. En welke gezondheidseffecten een product allemaal zou kunnen hebben.

Wij hebben deze zoektocht al voor jou gedaan.

We hebben publicaties uitgeplozen en zijn zo tot ons assortiment gekomen. Zodat jij er zeker van kan zijn dat al onze producten geselecteerd zijn op basis van onderbouwde werking en studies.

Kies middelen die rekening houden met een lichaam in de overgang

Wist je dat je in de overgang anders kan reageren op producten? Dat je opeens bijwerkingen kan ervaren waarvan je voorheen nooit last had? Zo veranderen je huid en slijmvliezen in de overgang en daardoor kan je gevoeliger gaan reageren op producten dan voorheen.

‘Kies voor zo puur en natuurlijk mogelijk.’

Onze producten zijn erop uitgezocht zo puur en natuurlijk mogelijk te zijn. Zo hebben we een vaginale crème zonder parabenen want in de overgang kan je daar gevoelig voor worden.

Om diezelfde reden heeft bijvoorbeeld ons maandverband geen chemische toevoegingen, zijn onze menstruatiecups gemaakt uit materiaal dat het milieu in je vagina niet aantast en zijn de koelsjaaltjes van puur katoen.

Geschikt voor vegetariërs

Een lichaam in de overgang is gebaat bij puur en natuurlijk

Let ook hierop bij het kiezen van kruidensupplementen

Een geneesmiddel is vaak synthetisch en dat betekent dat je elke keer exact hetzelfde pilletje kan maken. Met natuurproducten is dat moeilijker want deze groeien in de natuur.

Gestandaardiseerd extract

Zorg ervoor dat je zeker weet dat elke pil even werkzaam is

Hoe weet je nu of een pilletje gemaakt van planten die in 2019 geoogst zijn even sterk werkt als het pilletje van dezelfde soort planten maar in 2020 geoogst? Misschien scheen in 2019 de zon veel meer of was er juist heel veel regen. Dat heeft effect op de samenstelling van de plant. Vergelijk het met goede en slechte wijnjaren.

‘Bij natuurlijke middelen tegen overgangsklachten is het belangrijk dat in elke pil evenveel werkzame stof zit.’

Je ondervangt dit door plantaardige supplementen te kopen waarop staat dat het een ‘gestandaardiseerd extract’ bevat. De fabrikant garandeert dan dat er in élke pil evenveel werkzame stof zit. Dit proces kost wel wat, het goedkoopste product is daarom niet altijd het beste product.

Wij hebben in ons assortiment alleen plantaardige producten opgenomen die gemaakt zijn uit gestandaardiseerde extracten.

Let ook hierop bij het kiezen van mineralen- en vitaminesupplementen

Je lichaam is niet altijd in staat om een supplement op te nemen. Je neemt een pilletje in en het lichaam scheidt het weer uit maar werkzaam is het dan niet geweest. Daarom is het belangrijk vitamines en mineralen in de juiste ‘vorm’ te kopen.

Neem bijvoorbeeld magnesium. Als er niks op het etiket staat behalve ‘magnesium’ dan is de vorm waarschijnlijk magnesiumoxide. Het lichaam kan dit bijna niet opnemen vanuit de darm: het voor het grootste deel achter in de darm en wordt niet opgenomen in het bloed.

‘De juiste vorm maakt een groot verschil als je niet wilt dat supplementen zonder iets te doen het lichaam weer verlaten.’

Een vorm van magnesium die het lichaam wél kan opnemen is bijvoorbeeld magnesiumcitraat. Als je magnesium wil gebruiken tegen onrustige benen bijvoorbeeld zou je hiervoor moeten kiezen en niet voor magnesiumoxide. Wederom, dit vergt kennis en uitzoekwerk.

Voor ons assortiment zijn wij op zoek gegaan naar de best opneembare vormen van de supplementen. Zodat je ervan uit kan gaan dat het product ook in je lichaam terecht gaat komen waar het zijn werk moet doen.

Blijf zoeken naar wat voor jóu werkt; iedereen is anders

Nu heb je het product gekozen dat je wilt, in de juiste vorm, nu zal het wel werken toch? Toch niet helaas.

Mensen verschillen onderling enorm en van middelen tegen overgangsklachten is bekend dat vrouwen heel erg wisselend kunnen reageren. Dit kan onder andere komen doordat niet iedereen dezelfde bacteriën heeft in de darm en dat beïnvloedt het vermogen om de stof op te nemen.

Bijvoorbeeld soja. Om dit op te nemen heb je een bepaalde bacterie-set nodig die Aziatische vrouwen veel vaker hebben dan westerse vrouwen. Daarom werkt soja niet voor iedereen.

Als een product niet werkt na een maand, wanhoop niet en probeer een ander product. Grote kans dat dit dan wél werkt voor jou.

‘Niet iedereen reageert op dezelfde manier op middelen tegen overgangsklachten. Het loont om te blijven zoeken naar wat voor jóu een verschil maakt.’

Juist om deze reden hebben wij gekozen voor een breed assortiment aan middelen tegen overgangsklachten. Zo kunnen wij alternatieven bieden en kan jij op zoek gaan naar wat bij jóu past.

vrouw5

Blijf zoeken naar wat bij jóu werkt!

Conclusie

We hebben gezien dat om het beste middel tegen overgangsklachten voor jou te kiezen het allereerst belangrijk is dat je een middel kiest dat rekening houdt met het lichaam in de overgang. Dat je iets kiest dat zacht is voor je lijf omdat je door hormonale veranderingen anders op producten kan reageren dan voorheen.

Ook is het belangrijk te weten dat etiketinformatie bij veel middelen bij overgangsklachten niet alles of niet genoeg zegt. Claims zijn vaak onduidelijk, bepaalde dingen mógen niet vermeld worden, en over studies en werkzame doseringen wordt heel weinig vermeld. Het is dus belangrijk dit óf zelf uit te zoeken of erop te vertrouwen dat degene waar je koopt, dit onderzoek heeft gedaan voor jou.

Om daarnaast middelen van hoge kwaliteit te onderscheiden van andere, helpt het om op zoek te gaan naar middelen waarin gestandaardiseerde extracten zitten. Ook is het belangrijk dat je lichaam de werkzame stoffen daadwerkelijk kan opnemen; de juiste vorm maakt een groot verschil als je niet wilt dat supplementen zonder iets te doen het lichaam weer verlaten. Ook hier loont onderzoek.

Als laatste is het belangrijk te beseffen dat iedere vrouw haar eigen overgang beleeft. We zitten allemaal anders in elkaar en het is bekend dat juist bij middelen tegen overgangsklachten verschillende vrouwen verschillend kunnen reageren.

Het vinden van het product dat voor jou een verschil maakt, kan dus echt wel een zoektocht zijn. Maar eentje die het waard is. Toch?

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.