Seks en de overgang is een enigszins beladen onderwerp. Veel vrouwen vrezen de overgang vanwege de vermeende negatieve invloed op het seksleven. Zo worden de overgang en een laag libido graag in één zin genoemd. Net als vaginale droogheid.

Maar is dat allemaal wel reëel? Heeft de overgang eigenlijk wel invloed op je seksleven en zo ja: hoe dan? Niet alle zorgen zijn (gelukkig!) terecht en er zijn veel dingen die je zelf kan doen om je seksleven zowel voor jezelf als voor je partner fijn te houden.

Lees in dit artikel meer over hoe je ervoor zorgt dat de overgang jouw seksleven niet in de weg staat.

Zin in seks en hormoonveranderingen in de overgang

Zin in seks betekent dat je open staat voor seksuele prikkels: je bent ontspannen, het is de juiste sfeer, de omgeving is prettig en de prikkels zijn goed (aanraking, lichamelijke sensaties). Zin in seks kan vervolgens overgaan in opwinding.

seksuele respons fase

In de fase van zin krijgen speelt het hormoon testosteron een rol. Je lichaam reageert op prikkels uit je omgeving met een eerste lichamelijke reactie die de zin in seks in werking stelt.

Vaak wordt in dit kader de term ‘libido’ gebruikt; geslachtsdrift ofwel de mate waarin iemand behoefte heeft aan seksualiteit. Maar binnen de seksuologie wordt tegenwoordig niet meer over libido gesproken. Het zin krijgen in seks is een complex geheel wat veel meer behelst dan drift opgewekt door testosteron!

Wél is het zo dat als je een laag testosterongehalte hebt, je veel meer moet doen om zin te krijgen in seks dan als je testosterongehalte hoger is.

Slechts een kleine groep vrouwen krijgt te maken met een lagere dan wel hogere testosteronspiegel in de overgang. Bij de meeste vrouwen heeft de overgang zodoende geen direct hormonaal effect op het verlagen naar seks.

“Slechts een kleine groep vrouwen krijgt te maken met een veranderde testosteronspiegel in de overgang”

Toch is de zin om te vrijen bij veel vrouwen in de overgang minder, hoe komt dat dan?

Voor vrouwen is het krijgen van zin in seks een complex proces. Als er lichamelijk of geestelijk iets uit balans is, heeft dat direct invloed op de opwinding. En in de overgang is er nogal wat uit balans.

Opvliegers en vermoeidheid, een veranderend lichaam, incontinentie maar ook onzekerheid over veranderende vochtigheid kunnen allemaal een grote rol spelen in je zin krijgen en hebben van leuke seks.

Verklaarbaar dus. Maar dat maakt het niet leuker.

Opwinding en vochtig worden: het kan nog steeds

Mocht je toch zin krijgen, hoe gaat de seks dan verder als je in de overgang bent? Kan je nog wel net zo vochtig worden als daarvoor?

Jazeker, dat kan! Vrouwen van elke leeftijd kunnen seksueel opgewonden raken en vochtig worden, dus ook vrouwen in de overgang!

Door seksuele opwinding gaan je bloedvaten in de vagina openstaan en wordt de vagina vochtig. Dit is een fysiologisch proces en staat helemaal los van het hormoon oestrogeen. Dus of je nu voor- in of na de overgang bent: je vermogen om nat te worden blijft onveranderd.

“Dus of je nu voor- in of na de overgang bent: je vermogen om nat te worden blijft onveranderd.”

Je vagina is niet meer hetzelfde en dat beïnvloedt hoe je seks hebt

Je vagina verandert echter wel in de overgang en deze veranderingen zijn blijvend.

Zo neemt de permanente vochtigheid neemt af. Vanaf je puberteit was je vagina altijd een beetje vochtig maar in de overgang gaat dat veranderen; je vagina wordt droger.

Daarnaast wordt de wand van de vagina dunner en minder elastisch. Deze is hierdoor kwetsbaarder en je krijgt makkelijker wondjes.

En doordat het hele interne milieu anders wordt in je vagina word je ook vatbaarder voor infecties.

Dit kan je seksleven allemaal beïnvloeden. Je vagina is gevoeliger en kwetsbaarder en daarom zal je echt ervoor moeten zorgen dat je vochtig genoeg bent voordat je klaar bent voor penetratie.

3D cover eBook NEW site 1

"Dit zou elke vrouw in de overgang moeten weten ..."

Wil jij ook meer controle krijgen over je eigen lichaam? Minder last van opvliegers, beter slapen en beter je figuur behouden?

Kom erachter hoe je zelf jouw overgangsklachten kan verminderen!

Wil je meer weten over veranderingen in je vagina en tips voor de beste verzorging? Lees dan ons blog ‘Droge vagina in de overgang: hoe komt dit en wat kan je eraan doen?’

Pijn bij het vrijen – typisch in de overgang?

Zeer zeker niet! Pijn hoort nooit bij vrijen.

Maar in de overgang melden vrouwen het wel vaker. Het kan komen doordat je seks had terwijl je niet vochtig genoeg was of doordat de vaginawand te dun is geworden ten gevolge van atrofie.

Dit laatste is goed te behandelen overigens, ga bij pijnklachten dus altijd naar de huisarts.

Tips voor fijne (pijnloze) seks in de overgang

Het hebben van seks is toch een bron van ontspanning en verbinding voor heel veel vrouwen. Laat dit niet zomaar voorbij gaan! Daarom een aantal tips die je kunnen helpen om een fijn seksleven te hebben, ook in de overgang.

Voorspel is (nog) belangrijker dan eerst

Seksuele opwinding moet nu de vochtigheid in je vagina verzorgen. Ben je niet vochtig? Dan nog geen seks. Een man kan ook geen seks hebben met een halve erectie.

Vertel je partner dat je lichaam veranderd is en dat je meer tijd nodig hebt om klaar te zijn voor seks. Of dat je een ander voorspel nodig hebt.

“Soms heb je meer tijd nodig of ánder voorspel”

Train je vagina voor seks … door seks te hebben

Het is heel goed voor je vagina om regelmatig seks te hebben. Dat houdt de boel in goede conditie. De doorbloeding stijgt, de vochtigheid stijgt en dat komt de weefsels ten goede.

Blijf dus vooral fijne seks hebben!

Wel of geen glijmiddel gebruiken?

Hier verschillen de meningen over. Eigenlijk is glijmiddel niet nodig om seks te hebben. Een vrouw kan in principe vochtig genoeg worden.

Maar als je bang bent voor pijn dan kan een glijmiddel wel helpen te ontspannen en helpen een vicieuze cirkel te doorbreken. En glijmiddel kan ook fijn zijn als je heel lang seks wilt hebben of juist even heel snel.

seksblokjes

Maakt glijmiddel seks voor jou fijner?

Kies wel een glijmiddel zonder chemische toevoegingen. Je vagina in de overgang is echt gevoeliger. Kijk bijvoorbeeld eens naar de producten van YES die wij voeren; deze zijn hier uitermate geschikt voor.

Praat met je bedpartner

Jouw lichaam verandert in de overgang, neem je partner hierin mee, informeer over wat er anders is aan en in jouw lijf.

Het verwachtingspatroon van je partner is misschien niet veranderd en deze begrijpt daardoor mogelijk niet dat jij het liever anders wilt.

Het is belangrijk om hier samen over te praten zodat je geen spanning krijgt op seksueel gebied. Want dat komt je zin weer niet ten goede!

Conclusie

Seks en de overgang gaan ondanks alle vaginale veranderingen uitstekend samen!

Het voorspel wordt van meer belang eenmaal in de overgang omdat de permanente vochtigheid van de vagina zal afnemen. Ook wordt je vagina kwetsbaarder en dunner dus het klaar zijn voor seks is nog meer van belang dan voor de overgang.

Zorg voor een gezonde vagina en heb vooral heerlijk seks, de overgang hoeft dat helemaal niet in de weg te staan.

Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!

Gerelateerde producten

Populair
14,75

Plantaardige vaginale gel die langdurig hydrateert en zachte verzorging biedt zonder de natuurlijke zuurgraad van de vagina aan te tasten.

14,75

Superieur plantaardig glijmiddel op waterbasis. Vrij van chemische toevoegingen dus perfect voor in de overgang.

Nieuw
13,95

Menoelle® vaginale ovules ondersteunen bij een verstoorde vaginale weerstand.

Nieuw
15,25

Langdurige, natuurlijke verlichting van de symptomen van vaginale droogheid tijdens de overgang.

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.