Je zou denken dat de menstruatie lichter wordt in de aanloop naar de menopauze toe maar de realiteit is anders helaas. Voor heel veel vrouwen wordt de menstruatie (veel) zwaarder in de overgang.
De menstruatie wordt in de overgang onregelmatig en daardoor onvoorspelbaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoevéélheid bloedverlies. Dit kan behoorlijk toenemen in de laatste jaren voor de menopauze en een heftige impact hebben op je leven en gezondheid. Soms is de impact zo groot dat vrouwen zich elke maand ziek moeten melden van hun werk, puur vanwege de zware menstruatie.
De periode tot het menstrueren echt helemaal stopt kan een paar jaar in beslag nemen; je zit er wel even mee opgescheept dus. Er gaan waarschijnlijk meerdere vragen door je hoofd als je zelf hiermee geconfronteerd wordt. Want hoeveel bloedverlies is eigenlijk ‘normaal’? Hoe ga je om met die hevige menstruatie? Hoe voorkom je doorlekken? Kan je de hevige bloedingen ook verminderen? In dit artikel gaan we dieper in op deze en andere vragen.
In dit artikel
Hoe verloopt een normale menstruatiecyclus?
Jarenlang heb je gemenstrueerd … maar weet je eigenlijk precies wat er maandelijks gebeurt? Even een korte opfrissing.
De maandelijkse cyclus komt tot stand doordat de hersenen, de eierstokken en de baarmoeder met elkaar communiceren door middel van hormonen.
Elke maand stimuleren de hersenen de eierstokken zodat er ei-blaasjes (‘follikels’) gaan rijpen. Als er één groot genoeg is stimuleren de hersenen de follikel te barsten en ‘springt’ de eicel die erin zat – deze wordt afgegeven aan één van de twee eileiders die de eicel naar de baarmoederholte transporteren.
Wordt het eitje onderweg bevrucht? Dan kan het zich nestelen in het baarmoederslijmvlies en zo begint een zwangerschap. Is er geen bevruchting geweest? Dan wordt het baarmoederslijmvlies met het gesprongen eitje afgestoten en dat is je menstruatie.
Een normale cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen waarvan je 2 á 8 dagen menstrueert. De eerste dag van je menstruatie geldt als de eerste dag van je nieuwe cyclus.
Hoezo onregelmatige menstruaties en hevig bloedverlies in de overgang?
Uiteindelijk word je niet meer ongesteld. Maar zover is het niet in één keer. In de overgang worden je menstruaties onregelmatiger en daarnaast vaak heftiger qua bloedverlies.
Bij veel vrouwen komt dit als een verrassing. Het idee leeft dat de menstruaties alleen maar lichter worden voordat ze helemaal zullen stoppen. Dit gebeurt echter pas nadat ze eerst heftiger en onregelmatiger worden.
Natuurlijke overstimulatie van de eierstokken kan leiden tot menstruaties met hevig bloedverlies
Een vrouw wordt geboren met haar complete voorraad ei-blaasjes (follikels). Vlak na de geboorte zijn dit er nog een miljoen. Tegen de tijd dat je in de overgang komt zijn er slechts nog een paar honderd over.
Een vrouw wordt geboren met haar hele voorraad ‘eieren’ (follikels)
Onze hersenen willen vanuit evolutionair perspectief er alles aan doen om vruchtbaar te blijven. Ze zwepen de eierstokken op door hier extra veel follikelstimulerend hormoon naartoe te sturen zodat uit de kleine hoeveelheid eiblaasjes toch een eisprong voortkomt.
“De eierstokken worden in de overgang door de hersenen extra opgezweept om te zorgen dat er zolang mogelijk eitjes blijven rijpen”
Door deze overstimulatie komen er soms twee ei-blaasjes tot volledige rijping en dit heeft extra hoge oestrogeenspiegel tot gevolg. Het baarmoederslijmvlies wordt vervolgens extra dik opgebouwd door al dat oestrogeen.
De menstruatie die hierop volgt is vaak extra hevig omdat er nu extra veel baarmoederslijmvlies moet worden afgevoerd.
Onregelmatig en hevig bloedverlies doordat eiblaasjes ‘op leeftijd’ zijn
De eiblaasjes die in de overgang nog beschikbaar zijn, zijn niet de beste – anders waren ze al eerder gerijpt – en daarbovenop komt dat ze tegen die tijd ook al behoorlijk oud zijn waardoor ze nog eens extra moeilijk tot rijping te stimuleren zijn.
Ondanks de intensieve pogingen van het lichaam om een eisprong te stimuleren, zal het in de overgang ook steeds vaker voorkomen dat dit niet lukt (dit wordt ‘anovulatie’ genoemd).
Dit leidt tot het typisch onregelmatige cycluspatroon voorafgaand aan de menopauze.
“Het onregelmatig ongesteld zijn wat de overgang zo typeert, komt doordat er steeds vaker geen eisprong is”
Naast het feit dat je cyclus heel onregelmatig kan worden doordat er geen eitje springt, kan het ook zorgen veel bloedingsproblemen. Dit komt doordat de hormonen oestrogeen en progesteron niet meer met elkaar in balans zijn.
Zonder eisprong kan het baarmoederslijmvlies daardoor veel dikker worden maar ook veel instabieler. Wanneer je dit gaat verliezen wordt veel onvoorspelbaarder.
De uitblijven van een ei-sprong in de overgang kan grote invloed hebben op je menstruatie
Als er geen eitje gesprongen is, kan dat op verschillende manieren je menstruatie beïnvloeden:
Een ‘schijnmenstruatie’
Je kan gewoon bloeden op het moment dat je het verwachtte. Het verlies van een deel van het instabiele baarmoederslijmvlies wordt dan aangezien voor een menstruatie hoewel dit niet zo is.
Een menstruatie overslaan
Je kan een menstruatie overslaan. In de volgende cyclus is er wellicht wel een eisprong en dan word je weer ongesteld. Die menstruatie kan dan wel heel heftig zijn omdat er tegen die tijd heel veel baarmoederslijmvlies moet worden afgevoerd.
Zo kan het zijn dat je maanden niet hebt gemenstrueerd en er dan opeens een HEEL heftige menstruatie is.
Langdurig bloeden
Je kan langdurig bloeden. Het instabiele slijmvlies wordt heel inefficiënt afgestoten omdat er geen progesteron is en daardoor kan het lijken of het bloeden nooit meer stopt.
Het stopt vaak pas weer als er weer een cyclus is met een eisprong. Dan komt het lichaam weer wat in balans.
Uiteindelijk worden de menstruaties minder zwaar … tot ze stoppen
Naarmate je verder in de overgang raakt, zal het opzwepen van de eierstokken steeds moeilijker gaan.
De ei-blaasjes raken op en er wordt steeds minder oestrogeen geproduceerd vanuit de eierstokken. Het baarmoederslijmvlies zal steeds minder dik groeien en je menstruatie wordt minder zwaar totdat deze uiteindelijk helemaal stopt.
“De menopauze is het moment dat je je laatste menstruatie hebt gehad. Dit wordt een jaar na dato vastgesteld.”
Heb je meer dan een jaar niet gemenstrueerd dan heb je officieel de menopauze bereikt. Je kan dus pas achteraf de datum vaststellen wat voor jou de menopauzedatum was.
Wanneer spreek je nou van hevig bloedverlies?
Maar ja, wat is nu eigenlijk hevig bloedverlies? Vrouwen boven de 40 verliezen sowieso meer bloed bij een menstruaties dan dat zij deden toen ze nog 30 waren. Wanneer spreek je nu van ernstig bloedverlies?
Je verliest stolsels
Normaal gesproken is menstruatiebloed helder en bevat het geen klonten. Dit is heel bijzonder als je erbij stil staat want bloed stolt altijd normaliter. Hoe kan dat?
“Menstruatiebloed is normaliter helder en bevat geen stolsels”
Je lichaam heeft een manier getroffen om menstruatiebloed zo dun mogelijk het lichaam te laten verlaten (want zo gaat dat het makkelijkst uiteraard).
Menstruatiebloed wordt opgevangen in de baarmoederholte voordat je het verliest en daar worden de stolsels eerst opgelost (door een enzym). Zo is het bloed lekker dun en raak je het gemakkelijker kwijt.
Bloed je erg veel dan is de holte vol en verlies je de inhoud vóórdat de stolsels opgelost zijn. Een hevige menstruatie kenmerkt zich dus onder andere door het bevatten van stolsels.
Hoeveel is véél bloedverlies eigenlijk?
Tijdens een menstruatie verlies je gemiddeld 35 à 80ml bloed waarvan het meeste in de eerste 2 dagen van je menstruatie.
Hoeveel is nu ‘te veel’? Dit hangt ervan af. Sommige richtlijnen spreken van hevig bloedverlies vanaf 80ml of meer gedurende de menstruatie.
Als je wil weten hoeveel je zelf nu eigenlijk verliest kan je tellen hoe vaak je verschoont. Op het verband dat je gebruikt staat hoeveel milliliter vocht het verband kan opnemen. Een super-tampon kan bijvoorbeeld 18 ml vocht opnemen.
Een goede tool om je bloedverlies in kaart te brengen is de menstruatiekalender.
Zijn er andere oorzaken van hevig bloedverlies in de overgang?
Zoals je hebt kunnen lezen kan heftig bloedverlies bij de overgang horen. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn die hevig bloedverlies kunnen veroorzaken. We noemen hieronder een aantal op:
- Poliepen in de baarmoeder (verdikkingen slijmvlies)
- Vleesbomen (myomen) in de baarmoeder (verdikking spierweefsel)
- Endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder)
- Traag werkende schildklier (komt vaker voor bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 55 jaar)
- Andere aandoeningen (zoals stollingsafwijkingen)
- Oncologische aandoeningen (baarmoeder, eierstokken)
De redenen zijn uiteenlopend zoals je ziet. Het is dus erg belangrijk dat je áls je vermoedt te veel bloed te verliezen, je dit bespreekt met je arts!
Tips en aandachtspunten om met hevige menstruaties om te gaan
Hevig bloedverlies kan een hele grote wissel trekken op je kwaliteit van leven en op je gezondheid.
Niet meer door kunnen slapen omdat je doorlekt. Niet meer sporten, soms zelfs niet meer naar buiten durven vanwege de angst niet tijdig te kunnen verschonen.
We geven je een hier aantal tips die het omgaan met die bloedingen hopelijk iets makkelijker maken.
Hoe voorkom je doorlekken?
Er zijn een paar effectieve manieren om doorlekken te voorkomen bij hevig bloedverlies. Het juiste maandverband en het gebruik van menstruatiecups kan veel ellende besparen.
Kies het juiste maandverband
Kies maandverband met een hoog absorberend vermogen. Dit hoeft niet dik te zijn! Het is maar net welke technologie de fabrikant ontwikkeld heeft.
“Een krachtig absorberend verband hoeft niet dik te zijn”
Wij kwamen op het spoor van het in onze ogen perfecte maandverband. Het is zwaar absorberend verband dat 190ml (!) kan opvangen en ook wel als kraamverband gebruikt wordt. Het is net zo dun als de andere maten maar wel langer. Dit zijn de producten van Gentleday.
Bloed je langdurig en moet je dus langdurig verband gebruiken? Kies dan voor een verband op basis van natuurlijke materialen zoals katoen.
Je intieme zones worden gevoeliger in de overgang en bent daardoor gevoeliger voor huidirritaties en infecties. Katoenen maandverband wordt vaak beter verdragen. Ook hierom hebben wij voor Gentleday producten gekozen.
Gebruik een menstruatie cup in plaats van tampons
Overweeg het gebruik van een menstruatiecup, deze vangt meer bloed op dan de grootste tampon. De M-maat kan al 25ml opvangen, de L-maat 30ml. vergelijk dit met de grootste tampon, deze absorbeert vaak nier meer dan 18ml.
Met een cup hoef je dus minder vaak te verschonen en voel je je wellicht wat zekerder dat je niet zo snel zal doorlekken. Meer informatie over cups vind je hier.
Combineer voor maximaal resultaat
Het combineren van tampon en maandverband, menstruatie cup en maandverband geeft extra zekerheid uiteraard.
Hoe verminder je de hoeveelheid bloedverlies?
In ieder geval twee dingen kunnen je helpen: fyto-oestrogenen en NSAIDs.
Fyto-oestrogenen kunnen je helpen
Het slikken van fyto-oestrogenen kan helpen bij hevig bloedverlies. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die in het lichaam de werking van oestrogeen in lichte mate kunnen nabootsen.
Het zijn geen hormonen maar kunnen wel de hormoonbalans reguleren waardoor menstruaties minder heftig kunnen zijn. In onze shop vind je phyto soya op basis van pure isoflavonen en ‘Estrogen for Women’ deze bevat verschillende krachtige fyto-oestrogenen.
NSAID’s
Wat ook kan helpen bij hevig bloedverlies zijn NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac). Deze pijnstillers worden soms geadviseerd tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie om zo de hoeveelheid bloedverlies te verminderen (3).
Ze helpen ook tegen menstruatiekrampen mocht je daar last van hebben. Lees wel de bijsluiter voordat je ze gebruikt, ze kunnen bijvoorbeeld maagklachten veroorzaken.
Houd in de gaten of je geen bloedarmoede hebt
Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn. Een ander woord voor bloedarmoede is een laag Hb (hemoglobine). Je bloed kan dan te weinig zuurstof vervoeren en dat kan je merken omdat je dan moe bent, duizelig, kortademig of bang bent flauw te vallen.
Om hemoglobine te maken heeft het lichaam ijzer, vitamine B12 en foliumzuur nodig, dit kan je uit voeding halen of uit supplementen. Bloed jij hevig dan is het op peil houden van ijzer en vitB12 een punt van aandacht.
“Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door hevige maandbloedingen”
Zorgen voor voldoende ijzerrijke voeding helpt je lichaam om de bloedarmoede te bestrijden. Eet ook voldoende vitamine C naast de ijzerrijke voeding. Vitamine C bevordert namelijk de opname van ijzer, met name op een lege maag.
Vermoed je dat je al bloedarmoede hebt? Bespreek dit met je huisarts.
Eet voeding die rijk is aan ijzer
Wat kan je doen om krampen te verlichten?
Pijn bij de ongesteldheid komt doordat de baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen.
Heb je erg last van buik- en lage rugpijn tijdens de menstruatie? Een warm kersenpitkussen of een kruik kan verlichtend werken. Of bijvoorbeeld ons koelkussentje dat je ook als ‘hotpack’ kan inzetten.
NSAID’s helpen ook goed tegen menstruatiekrampen. Ze kunnen wel leiden tot maagklachten lees dus goed de bijsluiter of overleg met je arts.
Wat kan je doen om zware bloedingen te voorkomen?
Verlies je echt heel erg veel bloed en belemmert het je in je dagelijks functioneren dan is de symptoombestrijding zoals hierboven beschreven voor jou wellicht onvoldoende.
Om het hevige bloeden te verminderen moet je eerst de oorzaak van het bloeden helder hebben. Je arts kan je hierbij helpen. Je kan op verschillende niveaus ingrijpen namelijk.
Welke interventie kan werken is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van het bloedverlies.
Herstellen van de cyclus
Als er sprake is van langdurig bloedverlies waarbij geen cyclus meer herkenbaar is dan wordt vaak eerst getracht de cyclus weer te herstellen. Als er weer een cyclus is dan wordt het bloedverlies vaak ook minder.
Maar ja, hoe krijg je die cyclus weer terug? Dat kan bijvoorbeeld met de pil of met hormoontherapie. Bespreek met je huisarts welke mogelijkheden er zijn en wat voor jou geschikt zou kunnen zijn.
Spiraaltje met progesteron tegen hevig bloeden
Er is maar één spiraal dat helpt tegen hevig bloedverlies. Dat is een hormoon (progesteron) bevattend spiraal (Mirena). Het is zeer effectief en geeft bijna 95% minder bloedverlies.
Het hormoon werkt bijna alleen lokaal op het slijmvlies, er komt dus maar weinig progesteron in het bloed.
Progesteronhoudende spiraal in de baarmoeder
Andere behandelmogelijkheden
Er zijn nog meer stappen die overwogen kunnen worden om hevig bloedverlies tegen te gaan. Denk aan het ableren (verschroeien) van het baarmoederslijmvlies waardoor het niet meer zo dik kan worden. Dit heet endometriumablatie.
Soms is de enige oplossing een baarmoederverwijdering. Maar als dat voorkomen kan worden heeft dat de voorkeur. Het bekken zit het beste in elkaar als alle organen op hun plekje zitten (ze steunen op elkaar).
Wat zegt bloedverlies ná de menopauze?
Ben je al meer dan een jaar niet ongesteld geweest en verlies je weer bloed? Ga dan ALTIJD naar de huisarts. Ook als het spotting betreft.
Omdat bloedverlies niet meer aan je cyclus kan worden toegerekend is het raadzaam om mogelijke andere oorzaken te bespreken met je arts.
Tot slot
Het stoppen van de menstruatie gaat geleidelijk en heeft door alle hormoonschommelingen vaak een grillig en heftig patroon. Hopelijk heeft dit blog je wat inzicht gegeven hoe het komt dat je menstruatie zo een eindsprint heeft.
Hevig bloeden kan erbij horen in de periode van de overgang maar dat is geen reden om het dan maar ‘uit te zitten’. Hevig en langdurig bloedverlies kunnen een enórme impact op je kwaliteit van leven en op je gezondheid hebben. Niet voor niets is er de campagne ‘bloedserieus‘ die elke november hevig menstrueel bloedverlies in de spotlights zet.
Er zijn talloze oplossingen die het bloedverlies kunnen verlichten en zo de overgang naar een menstruatie-loos leven wat soepeler maken … Ernstig bloedverlies? BLIJF ER NIET MEE LOPEN!
Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!
Producten uit dit artikel
Gentle Day maandverband is dun, vrij van chemische toevoegingen en zacht voor de huid. Perfect voor de gevoeligere intieme delen in de overgang. Je zal zien: het gaat verschil maken!
Een uniek combinatiepreparaat op basis van zeer krachtige fyto-oestrogenen. Het geeft brede ondersteuning bij overgangsverschijnselen en is volledig plantaardig.
Met geconcentreerd soja-extract en salie. Klinisch bewezen bij opvliegers en overgangsverschijnselen.
Gentle Day menstruatiecup: voel je vrij en schoon ondanks bloedverlies
Dit probeerpakket bevat 2 verpakkingen van elke variant maandverband (dag, nacht, nacht extra). Zo weet je snel welke variant voor jou het beste bevalt.
Teunisbloemolie bevordert het comfort van vrouwen tijdens de premenstruele periode. Ondersteunt bij algemene PMS klachten en bij pijnlijke en gespannen borsten vóór de menstruatie.
Bronnen:
- Blaser Farrukh, Jill; McKee, Nora; Towriss, Kellie (August 2015). “Abnormal uterine bleeding: Taking the stress out of controlling the flow”. Canadian Family Physician, 61(8): 693–697.
- Hamilton-Fairley D, Taylor A. Anovulation. 2003 Sep 6;327(7414):546-9.
- R. Goldsteina, M. A. Lumsdenb and D. F. Archerc, 2017, Abnormal uterine bleeding in perimenopause, Climacteric 2017 Oct;20(5):414-420.
Artikel delen op social media?
de laatste 2 jaar heb ik nog meer bloedverlies tijdens mijn menstruatie dan dat ik altijd al had . en ook steeds wordt ik onregelmatig ongesteld . alleen tampons en maandverband is niet meer voldoende . ik moet tegenwoordig altijd dikke tampons bij me hebben .omdat ik nooit weet wanneer ik weer ga menstrueren . verder voel ik er niet zo veel van , dus dat scheelt wel , maar ik moet dan wel elke 3 uur mijn tampon verwisselen
Tegenwoordig draag ik als ik menstrueer weer mijn badstof broekjes met een kunststof kruisje ,die ik vroeger ook wel droeg , maar ik leg er nu gewoon een tena inlegger in voor extra bescherming voor het geval ik ga doorlekken en dan moet ik er een pantybroek over aan doen om alles op zijn plaats te houden
Beste Tineke, Dank voor je reactie. Het is soms even zoeken ja wat helpt…
Hallo Nynke, al een paar jaar hevig bloedverlies, ik ben nu 51. En ijzertekort. Van ijzertabletten krijg ik diarree. En een vleesboom,stolsels. Afijn, ik sta nu op de wachtlijst voor de Novasure. Hier lees ik goede en hele slechte ervaringen over. Al een keer uitgesteld om deze reden. Nu word ik ook gek van de tegenstrijdige gevoelens en gedachten hierover. Heb jij hier advies over?
Beste Irene, Wat veroorzaakt je tegenstrijdige gevoelens? Zijn alle mogelijkheden voldoende afgewogen voor je gevoel? Is een mirena spiraal ook overwogen bijvoorbeeld. En is de overgang al begonnen voor je? Ik vind het moeilijk je zo advies te geven omdat het voortraject mij niet duidelijk is. Mocht je informatie willen toevoegen dan graag! Hartelijke groeten Nynke
Wat een fijn artikel
Loop ook al ruim een jaar met hevige menstruaties en eist nooit wat is nou veel hè nou weet nu dat ik dan de afgelopen 3 dagen al meer dan 400 ml !! kwijt ben
Had nu een baarmoederslijmvlies laag van 12 cm dik en pillen van de gynaecoloog gehad. Loop al een jaar lang te tobben
HB was telkens goed tot de huisarts eens laat ik ferritine es nakijken en dat was 5 ( moet tussen te 15 -150 zijn ) dit was augustus pas terwijl ik de hele maand januari zwaar ongesteld ben geweest
Loop van t jaar wel telkens kleine bloedingen gehad onregelmatig soms een paar maanden niet
Nu dus met veel stolsels en erg veel bloedverlies dus m’n ijzer, wat gestegen was naar 8,9 en nu vorige week weer 8 zal dus de volgende keer met bloed prikken wel weer naar beneden zijn
Zo moe hè. Lang leve de ondergang 🥴
Beste Jolanda, dat is inderdaad tobben zeg! Heb je besproken met de arts hoe je dit zware bloedverlies kan voorkomen? Er zijn oplossingen voor he zoals de mirena spiraal, de anticonceptie pil maar ook andere behandelingen. Blijf er vooral niet mee lopen. Lieve groeten Nynke
Beste Nynke, mijn huisarts adviseerde na een primolut kuur die de menstruatie alleen tijdens de kuur stopte om een curettage te doen om zo de menstruatie minder te maken. Wordt dat vaker geadviseerd? Ben 52 en al 4 jaar onregelmatig ongesteld en het laatste jaar eens in de 3 maanden heel heftig.
Beste Hanneke, in de overgang is de opbouw en afbouw van het baarmoederslijmvlies regelmatig verstoord omdat de hormonen oestrogeen en progesteron niet meer mooi in verhouding zijn. Het gevolg kan een langdurige menstruatie zijn. primolut bevat progesteron. En dat wordt inderdaad vaker ingezet bij menstruatieproblemen in de overgang. Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat worden afgestoten en hopelijk het bloeden stopt en dat een cyclus daarna weer netjes vanaf het begin starten kan. Bedoel je met curretage dat zo het baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd (door de primolut) of bedoel je een fysieke curretage? Hartelijke groeten Nynke
Duidelijk verhaal. Ik heb een vraag over het verliezen van grote stolsels tijdens de menstruatie; hoe kom je erachter of het ligt aan te dik aangemaakte baarmoederslijmvlies (door bijv dubbele eisprong) OF dat je baarmoeder niet de kans krijgt de stolsels af te breken (door hevig bloedverlies)? Ik haal beide scenario’s uit je verhaal. De menstruatie is overigens ZEER regelmatig. IJzer problemen na de menstruaties.
Beste Vera,
Hoe je daar achterkomt weet ik eigenlijk niet. In beide gevallen is de hormoonbalans tussen oestrogeen en progesteron verstoord. Is er een speciale reden dat je graag zou willen weten ofdat het aan het één of het ander ligt? Lieve groeten Nynke
Dankjewel, ik ben ook helemaal van slag, chaos in mn hormonen al 4 weken bloed ik waarvan 2 weken al heftig, nu bloedarmoede….pff ik word moedeloos ….
Beste Diane, Dat je moedeloos wordt is te begrijpen! Een arts kan je helpen de verstoorde balans weer te herstellen door een korte hormoonkuur. Dan stopt het bloeden in ieder geval. Je kan ook overwegen deze periode met wisselende bloedingen te overbruggen met een spiraal.Het duurt gemiddeld 4 jaar voordat de menstruaties helemaal wegblijven vanaf het punt dat ze onregelmatig worden door de overgang.
Wat een fijn en duidelijk verhaal. Zomaar zonder commerciële bedoeling naar juist ondersteunend voor een duidelijk beeld van wat er gebeurt in je lijf. Wordt er een beetje emotioneel van! Herkenbaar en nu dus duidelijk te visualiseren waar het vandaan komt. Ook fijn de tips die erbij staan. Ik kan nu een paar stappen overwegen en ga er idd niet meer mee doorlopen! Dank je!
Hi Anke, Wat fijn dat je er iets aan hebt! De laatste jaren van het menstrueren kunnen echt heel heftig zijn. Heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt in deze periode en op tijd hulpt zoekt. Hartelijke groeten Nynke
Zeer helder. Dank voor inzicht en ook geruststelling.
Wat fijn dat je iets aan ons blog gehad hebt, daar schrijven we ze voor! Mochten er nog vragen zijn laat het ons weten.
Zo blij met dit artikel! Heel fijn. Ik worstel nu al 2 jaar met bloedingen. Moest zelfs kraamverband gebruiken. Ben maanden ongesteld geweest. Ik ben nu onder behandeling van een gync al meerdere dingen geprobeerd. Ik ben 43 maar deze klachten komen door de overgang. Wat ik mis bij de gync die een man is dat hij niet beseft wat voor impact het bloedverlies op je leven is.
Beste Monique, wat fijn te lezen dat je herkenning vindt in het artikel. Het kan zo heftig zijn die onregelmatige en langdurige bloedingen in de overgang. Vrouwen kunnen er echt van slag van raken, al is het alleen al dat je het houvast kwijtraakt van dan en dan kan ik mijn ongesteldheid verwachten. En als je eenmaal flink bent doorgelekt komt daar ook mogelijk een dosis onzekerheid bij. Hopelijk helpt het bezoek aan de gynaecoloog de bloedingen wat ahnteerbaarder te maken en daarmee je dagelijks leven (en nacht). Lieve groeten Nynke
Dankjewel voor deze informatie nu weet ik zeker dat ik toch maar naar die huisarts moet.