Als EstroCare hebben we veel onderzoek gedaan naar huidveroudering en de overgang. We waren erg onder de indruk van de informatie die wij vonden bij dr. Jetske Ultee en hebben haar om een interview gevraagd.
Wat is er anders aan een huid in de overgang? Waarom treedt huidveroudering zo zichtbaar op in de overgang? Hoe kan je huidveroudering in de overgang tegengaan? En waarom heb ik opeens last van puistjes en acne in de overgang? Jetske legt het allemaal uit.
Nynke in gesprek met … dr. Jetske Ultee van Uncover Skincare.
Dokter Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en heeft een eigen productlijn. Al jaren verdiept zij zich in huidverzorging. Ze is overtuigd van de zin van goede skin care maar tegelijkertijd geschokt over de hoeveelheid onzin die er wordt verkocht in de wereld van cosmetica.

In dit artikel
Over Jetske Ultee
Kunt u iets over uzelf en uw bedrijf vertellen? Over uw passie en idealen?
Jetske: “Na mijn studie geneeskunde en mijn promotieonderzoek begon ik te werken als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Daar kwam ik erachter hoe geweldig ik het vind om mensen te helpen met hun vragen en huidproblemen.
Tijdens dat werk bleek ook dat veel mensen door het gebruik van verkeerde, of verkeerd gebruik van cosmetische producten huidklachten kregen.
Er zijn nogal wat producten op de markt die irriterende ingrediënten bevatten of niet doen wat ze beloven. Bijvoorbeeld als er ‘werkzame’ stoffen in dusdanig verwaarloosbare concentraties zijn toegevoegd aan een product dat het product simpelweg niets kan doen.
Of de misleidende claim dat je diepe rimpels weg kunt smeren. Dat kan je niet. Wél kun je fijne lijntjes weghalen, pigmentvlekken verminderen of een vale huid verbeteren. Ook zijn dure crèmes niet per definitie beter dan de goedkopere varianten.”
“Met geen enkele crème kan je diepe rimpels wegsmeren. Wél kan je fijne lijntjes weghalen en pigmentvlekken verminderen.”
“Ik vind dat mensen het recht hebben om te weten wat wel en niet waar is. Wat is er bewezen in wetenschappelijke studies? Welke ingrediënten doen écht wat voor je huid? Welke stoffen kun je juist beter vermijden?
Ik deel graag mijn kennis, zodat mensen bewust en goed geïnformeerd voor cosmeticaproducten kunnen kiezen. Want mijn belangrijkste drijfveer is mensen helpen aan een mooiere huid.”
Wat zijn de effecten van de overgang op de huid?
Verandert de huid door de overgang?
Jetske: “Ja, absoluut. De productie van het hormoon oestrogeen neemt enorm af wanneer je in de overgang komt. De huid wordt daardoor droger en dunner. Er zijn ook aanwijzingen dat het eiwit elastine (onder andere verantwoordelijk voor de elasticiteit in de huid) enorm terugloopt vanaf de menopauze.
Collageen en oestrogeen lijken ook met elkaar in verbinding te staan. Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Zo zorgen collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – voor stevigheid van de huid.
Het gevolg van collageenverlies is huidveroudering
Vooral de eerste vijf jaar na de menopauze neemt het collageen in de huid flink af. De directe gevolgen hiervan op de huid kunnen zijn rimpels, een slappe huid, ingevallen wangen en een doorschijnende huid. Dit zie je als huidveroudering.
“Vooral de eerste 5 jaar na de menopauze neemt het collageen flink af in de huid.”
Daarnaast zorgt de afname van oestrogeen ervoor dat je minder goed water kunt vasthouden in je huid en ook de talgproductie neemt af. Het gevolg is een droge(re) huid.
Ook krijgen mannelijke geslachtshormonen door de afname van oestrogeen meer de overhand. Hierdoor kun je last krijgen van puistjes of van vervelende haartjes in het gezicht.
Deze gevolgen voor de huid van het oestrogeenverlies komen bovenop het natuurlijke verouderingsproces. Want vanaf ongeveer je 30e jaar is dat proces al bezig en neemt bijvoorbeeld het collageengehalte al jaarlijks af in de huid.”
“Door de overgang wordt de huid droger en kan de gevoeligheid voor puistjes en acne toenemen.”
Hoe verzorg je je huid optimaal in de overgang?
Zijn er speciale verzorgingsproducten voor het gezicht in de overgang?
Jetske: “Het belangrijkste voor elke huid is om deze mild te verzorgen, dit geldt dus ook voor de huid in de overgang. Gebruik altijd zachte producten die passen bij jouw huid. Daarbij is het zinvol om te kijken of je huidtype veranderd is door de overgang.
Zo kan je huid bijvoorbeeld wat droger zijn geworden en daardoor kan je huid nu meer behoefte hebben aan een rijkere, vollere crème dan vroeger.”
Welk advies kunt u geven om een mooie huid in de overgang te behouden?
Jetske: “Vanaf je dertigste gaat de celvernieuwing een stuk minder soepel: je huid heeft meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken. Door je huid te exfoliëren kun je hier een handje bij helpen.
Met een exfoliant verwijder je namelijk de dode huidcellen die zich ophopen op je gezicht en die kan je huid wat egaliseren en je een frissere uitstraling geven.”
Exfoliëren, hoe doe je dat?
Jetske: “Je kunt je huid onder andere exfoliëren met glycolzuur en met salicylzuur. Glycolzuur dringt wat dieper in de huid, maar kan daardoor ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Glycolzuur exfolieert pas goed vanaf een concentratie van 5%.
Salicylzuur is vetoplosbaar, dringt goed door tot in de poriën en lost daar opgehoopt talg op. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert, is het ook geschikter voor de gevoelige huid. Salicylzuur is al vanaf een concentratie van 0,5% werkzaam.
Daarnaast is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) juist is, namelijk tussen 3 en 5. Is de pH-waarde lager dan 3, dan zal de exfoliant de huid makkelijker irriteren. Een product met een pH-waarde hoger dan 5 zal niet meer werken, het zuur is dan namelijk geneutraliseerd.”
Een vrouw in de overgang, welke exfoliant kan zij het beste kiezen?
Jetske: “Wij kijken in principe niet naar of mensen in de overgang zijn of niet, maar hoe het op dat moment met de huid is.
Heb je een droge huid die niet gevoelig is? Dan adviseren we glycolzuur. Is de huid droog, maar heel erg gevoelig? Dan adviseren we salicylzuur. Deze exfoliant is namelijk net iets milder voor de huid en daarom kun je beter met die exfoliant beginnen. Als je huid gewend is aan deze exfoliant zou je ook glycolzuur kunnen proberen. Heb je een vette huid? Dan is salicylzuur een betere keuze.”
Wat is nu de beste anti-rimpel crème?
Jetske: “Tegen fijne lijntjes werken vitamine A-zuur en vitamine C het beste. Deze ingrediënten zijn heel goed onderzocht en hebben echt een bewezen werking tegen tekenen van huidveroudering. Vitamine C, E en niacinamide (vitamine B3) herstellen de barrièrefunctie van de huid en daarmee de vochtbalans.
Zoek naar producten met voldoende concentraties vitamine A en vitamine C + vitamine E. Bij vitamine C heb je namelijk vitamine E nodig om vitamine C stabieler en werkzamer te houden. Daarbij is ongeveer 1% vitamine E voldoende.
Let er ook op dat producten met deze kwetsbare ingrediënten erin wel luchtdicht verpakt zijn om de werkzaamheid ervan te behouden.”
“Van vitamine A en C+E is bewezen dat ze fijne lijntjes kunnen verminderen.”
“Maar voor het behouden van een mooie huid is er eigenlijk maar één advies: smeer je in met een goede zonnebrandcrème en combineer die met een crème met antioxidanten. Want maar liefst 90 procent van de huidveroudering ontstaat door blootstelling aan de zon. Voorkomen is beter dan genezen.”
In deel 2 van het interview met dr. Jetske Ultee …
Wat is de beste vitamine A crème? Hoe bescherm ik mijn gezicht optimaal tegen de zon? Wat kan ik nog meer doen tegen huidveroudering?
Lees hier verder over huidverzorging en de overgang!
Gerelateerde producten
Pycnogenol®, de populaire súper-antioxidant met veelzijdige gezondheidseffecten voor tijdens de overgang.
Krachtige duindoornolie: ideaal bij droge slijmvliezen en bescherming van je huid
Artikel delen op social media?
Anderen lazen ook: