Slapen vormt de fundering van je functioneren, maar als je (niet) slaapt, hoe functioneer je dan? Juist, niet zo best! Slecht slapen in de overgang is iets waar heel veel vrouwen mee kampen. Het is heel belangrijk om dit niet voor lief te nemen. Goed slapen is van essentieel belang voor je dagelijks functioneren en je gezondheid.
Slaapproblemen behoren tot de meest diverse klachten die je kan hebben in de overgang. Er kunnen namelijk zoveel redenen zijn waardoor je slecht slaapt. De overgang zelf met haar hormoonschommelingen is er één van. Maar er zijn veel meer oorzaken en gelukkig ook heel dingen die je kunnen helpen bij slecht slapen. In dit artikel achtergronden en tips!
In dit artikel
Waar komen slaapproblemen in de overgang vandaan?
Allerlei factoren kunnen een rol spelen bij slaapproblemen in de overgang, zowel bij het inslapen als doorslapen. De overgang zelf en de bijbehorende hormoonschommelingen en -dalingen kunnen echt een enorme impact hebben op de kwaliteit van jouw slaap1!
Hormoonschommelingen beïnvloeden direct hoe goed je slaapt
In de overgang nemen zowel het hormoon oestrogeen als het hormoon progesteron af. Deze twee hormonen spelen ook een rol bij het natuurlijke slaapproces.
Progesteron zorgt voor slaperigheid en een diepe herstelslaap. Oestrogenen hebben een bepalende rol bij de afgifte van het ínslaap-hormoon melatonine en beïnvloeden de hoeveelheid droomslaap.
In de overgang dalen de concentraties van beide hormonen in je bloed en dit kan leiden tot slechter (in)slapen en een onrustigere slaap.
“Verstoring van je geslachtshormoonhuishouding kan een grote rol spelen bij verstoring van je nachtrust.”
Niet iedereen is even gevoelig voor de daling van deze hormonen en het zal dan ook niet bij iedereen tot slecht slapen leiden. Er zijn echter ook andere factoren gerelateerd aan de overgang die effect kunnen hebben op je nachtrust.
Andere factoren waardoor je slecht kan slapen juist in de overgang
Opvliegers en nachtzweten kunnen je ‘s nachts ook parten spelen. Je wordt wakker omdat je het opeens bloedheet hebt of omdat je het juist koud hebt doordat je zo hebt gezweet.
Het feit dat je vaak wakker wordt heeft gevolgen voor je algehele gezondheid. Bij een gezonde slaap loop je per nacht een aantal slaapcycli door. Elke slaapcyclus wordt afgesloten met de zogenaamde REM slaap. Als je die fase een aantal keer per nacht bereikt voel je je uitgerust en fit in de ochtend.
Als je dus vaak ‘s nachts gestoord wordt door bijvoorbeeld opvliegers doorloop je onvoldoende vaak de gehele slaapcyclus en mis je vaak die laatste belangrijke REM slaap. Geen wonder dat je dan je belabberd voelt in de ochtend.
Daarnaast kunnen hormonale veranderingen op zich ook veel onrust en innerlijke stress veroorzaken. Ook dat staat lekker inslapen en ongestoord doorslapen in de weg.
Houd een dagboek bij en ontdek wanneer je slecht slaapt
Bekijk wat voor jou het probleem is qua slapen. Kom je moeilijk in slaap? Of word je vaak wakker? Waardoor word je wakker ’s nachts? En: slaap je voor je gevoel wel goed maar ben je tóch moe overdag?
Door er eens goed bij stil te staan en eventueel een tijd een dagboekje bij te houden kan je meer inzicht krijgen in je eigen slaapgedrag en kan je gerichter met tips en tools aan de slag.
Werk aan ontspanning. Eventueel door inspanning.
Het klinkt misschien flauw en als een open deur maar het kunnen ontspannen van je lichaam en geest is van essentieel belang voor je nachtrust. De hormoon-schommelingen staan lekker ontspannen wellicht in de weg maar probeer toch iets te vinden wat jou ontspant. Ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness, noem het maar.
Hoe meer je lichaam ontspannen is, hoe dieper je slaapt2. Stress en progesteron staan namelijk in verband met elkaar. Als er minder van het stresshormoon cortisol in je lijf zit verbetert de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron. En progesteron kan meehelpen lekkerder te slapen zoals je hierboven al kon lezen.
Ook bewegen is van belang voor een goede de slaapkwaliteit2. Zowel voor het inslapen als voor het doorslapen. Lichamelijke activiteit leidt tot een toename van de stof adenosine. Deze stof is samen met melatonine verantwoordelijk voor het in slaap kunnen komen.
“Hoe meer je sport en beweegt, des te groter de kans dat je goed kan inslapen”.
Daarnaast leidt inspanning tot ontspanning. En hoe meer je lichaam ontspannen is hoe dieper je slaapt.
Ga alleen niet te intensief sporten vlak voor je wil gaan slapen, dat werkt lekker inslapen juist tegen.
Ga nachtelijke opvliegers en nachtzweten te lijf met verkoeling
Heb je last van opvliegers in de nacht? Bereid je dan hierop voor. Zorg voor verkoeling direct naast je bed. Als je een opvlieger voelt opkomen pak je meteen iets kouds (bijvoorbeeld een washandje met ijsblokjes of een koelkussentje) wat naast je bed ligt om jezelf te koelen.
Als je dit doet, komt je hartslag minder hoog en ga je ook minder zweten. Zo is het eerder voorbij en kan je hopelijk weer verder slapen.
Enkele slaapkamergeheimen om beter te slapen
Wist je dat de ideale temperatuur om bij te slapen ligt rond de 17-18 graden ligt? Kijk wat je kan doen om je slaapkamer lekker koel te krijgen. Alle kleine beetjes kunnen helpen.
De ideale slaapkamertemperatuur is 18° C
Besteed veel aandacht aan je beddengoed. Dekbedden met dons of synthetische dekbedden warmen het lichaam veel op. Er zijn lakens en dekens op de markt die veel ’verkoelender’ zijn zoals zijde of katoen.
Er zijn ook matrassen en dekbedden die speciaal ontwikkeld zijn voor temperatuurverschillen en veel transpireren.
Maak je bed op in laagjes en doe ook twee hoeslakens om je matras; zo creëer je ruimte tussen jou en het matras wat verkoelend werkt.
Een ander voordeel van het gebruik van laagjes is dat je het makkelijk kan aanpassen aan jouw temperatuur. Doe bijvoorbeeld een laken onder je dekbed zodat je als je het warm krijgt het dekbed weg kan doen maar wel nog onder het laken kan liggen.
En is het transpireren echt heel erg? Leg alvast een extra set droog beddengoed klaar. Zo kan je snel weer verder proberen te slapen.
Medicijnen? Supplementen? Hormonen? Kijk wat jóu helpt
In een ander blog zijn we al ingegaan op mogelijke natuurlijke producten tegen opvliegers (wat te doen tegen opvliegers?). Deze supplementen kunnen je wellicht ook ‘s nachts helpen minder opvliegers te ervaren en meer innerlijke rust.
Een natuurproduct dat specifiek bij overmatig transpireren wordt gebruikt is salie.3 En vergeet ook de hormoontherapie niet als je ondanks alles opvliegers blijft houden en daardoor niet slaapt. Je huisarts kan je daarover adviseren.
Inslapen staat onder invloed van het hormoon melatonine. Door overdag zoveel mogelijk licht te zien bevorder je de aanmaak serotonine, de voorloper van melatonine.
Er zijn ook veel natuurlijke supplementen die slaap kunnen bevorderen. Nogmaals, kijk waarom je slecht slaapt: ben je gespannen en vaak wakker? Kies dan iets rustgevends, bijvoorbeeld een natuurlijk middel om beter door te slapen. Slaap je niet in? Kies dan voor melatonine bijvoorbeeld.
De Arkorelax Slaap Flash spray bevat melatonine en goudpapaver en werkt snel bij het vinden van ontspanning en een goede slaap. Twee spray-tjes onder de tong is alles. Best wel een ‘find’ al zeggen we het zelf.
Geef niet op en vind die nachtrust
Het zal voor veel vrouwen in de overgang inspanning vergen goed te kunnen slapen in de overgang. Waar je eerst zonder na te denken naar bed kon en lekker kon gaan slapen kan dat nu echt anders zijn.
Slaap is zó belangrijk, geef dus niet op. Probeer alles om die nachtrust te krijgen als je in de overgang bent. Hopelijk heb je nu wat handvatten gekregen die je daarbij gaan helpen.
Rest mij om je een fijne nacht te wensen…
Dit wensen we jou …
Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!
Producten uit dit artikel
Deze heerlijke spray bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten die directe afkoeling en verfrissing geven als een opvlieger opkomt.
Salie staat bekend om de anti-transpiratie eigenschappen en is een natuurlijke rustgever.
Arkorelax® Slaap Flash is je bondgenoot om snel te ontspannen en goed te slapen.
Bronnen:
- Shaver JL, Woods NF. Menopause 2015 Aug;22(8):899-915
- P.D.Loprinzi, B.J.Cardinal, Elsevier, Volume 4, Issue 2, December 2011, Pages 65-69
- SimaKiani rad, International Journal of Medical Research &Health Sciences, 2016, 5, 8:257-263
Artikel delen op social media?
Anderen lazen ook: