fbpx

Slecht slapen: de meest diverse klacht in de overgang

Slecht slapen in de overgang

Slapen vormt de fundering van je functioneren, maar als je (niet) slaapt, hoe functioneer je dan? Juist, niet zo best!  Het is dan ook heel belangrijk om dit slechte slapen niet voor lief te nemen! Goed slapen is van essentieel belang voor je dagelijks functioneren en je gezondheid. 

Slaapstoornissen zijn van alle leeftijden en kennen velerlei oorzaken, vandaar de titel ‘meest diverse klacht’. Er bestaan heuse slaap-poliklinieken, zo moeilijk is deze klacht te tackelen. En bij vrouwen in de overgang is slecht slapen een veel genoemde klacht. Maar: welke rol speelt de overgang bij het verstoren van je nachtrust? En hoe ga je om met slapeloosheid in de overgang en draai je dat om naar weer lekker slapen?

Waarom slapen veel vrouwen slecht in de overgang?

Allerlei factoren kunnen een rol spelen bij slecht in- en doorslapen. Leefstijl en voeding, medicijngebruik, werktijden en ga zo maar door. De overgang en de bijbehorende hormoonschommelingen en -dalingen kunnen ook een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw slaap1. Dit gaat via directe en indirecte mechanismen.

 

Hormoonschommelingen beïnvloeden hoe goed je slaapt

In de overgang nemen zowel het hormoon oestrogeen als het hormoon progesteron af. Deze twee hormonen spelen ook een rol bij het natuurlijke slaapproces. Progesteron zorgt voor slaperigheid en een diepe herstelslaap. Oestrogenen hebben een bepalende rol bij de afgifte van het ínslaap-hormoon melatonine en beïnvloeden de hoeveelheid droomslaap. In de overgang dalen de concentraties van beide hormonen in je bloed en dan kan dat leiden tot slechter (in)slapen en een onrustigere slaap. 

 

 

“Verstoring van je geslachtshormoonhuishouding kan een grote rol spelen bij verstoring van je nachtrust.” 

 

 

Niet iedereen is even gevoelig voor de daling van deze hormonen en het zal dan ook niet bij iedereen tot slaapklachten leiden. Er zijn echter ook andere overgangsgerelateerde factoren die effect kunnen hebben op je nachtrust.

 

Andere overgangsgerelateerde factoren waardoor je slecht kan slapen

Opvliegers en zweten kunnen je ook in de nacht parten spelen. Je wordt wakker omdat je het opeens bloedheet hebt of juist omdat je het koud hebt doordat je zo gezweet hebt. Hormonale veranderingen kunnen daarnaast ook veel onrust en innerlijke stress veroorzaken. Ook dat staat lekker inslapen en ongestoord doorslapen in de weg.

 

 

Hoe ga je lekker slapen als je in de overgang bent?

Er zijn verschillende manieren om te werken aan een betere nachtrust. We laten er een paar de revue passeren.

 

Werk aan ontspanning. Eventueel door inspanning.

Het klinkt misschien flauw en als een open deur maar het kunnen ontspannen van je lichaam en geest is van essentieel belang voor je nachtrust. De hormoon-schommelingen staan lekker ontspannen wellicht in de weg maar probeer toch iets te vinden wat jou ontspant. Ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness, noem het maar. Hoe meer je lichaam ontspannen is, hoe dieper je slaapt2. Stress en progesteron staan in verband met elkaar. Als er minder van het stresshormoon cortisol in je lijf zit verbetert de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron. En progesteron kan meehelpen lekkerder te slapen zoals je hierboven al kon lezen.

Ook bewegen is van belang voor een goede de slaapkwaliteit2. Zowel voor het inslapen als voor het doorslapen. Lichamelijke activiteit leidt tot een toename van de stof adenosine. Deze stof is samen met melatonine verantwoordelijk voor het in slaap kunnen komen. 

 

 

“Hoe meer je sport en beweegt, des te groter de kans dat je goed kan inslapen”.

 

 

Daarnaast leidt inspanning tot ontspanning. En hoe meer je lichaam ontspannen is hoe dieper je slaapt. Ga alleen niet te intensief sporten vlak voor je wil gaan slapen, dat werkt lekker inslapen juist tegen.

 

Houd een dagboek bij en ontdek patronen die invloed hebben op je nachtrust

Bekijk wat voor jou als een probleem geldt qua slapen. Kom je moeilijk in slaap? Of word je vaak wakker? Waarom word je wakker ’s nachts? Slaap je wel goed maar ben je moe overdag? Door er eens goed bij stil te staan en eventueel een tijd een dagboekje bij te houden kan je meer inzicht krijgen in je eigen slaapgedrag en kan je gerichter met tips en tools aan de slag.

 

Ga opvliegers te lijf met verkoeling

Een menopauze-meid is op haar opvliegers voorbereid ?. Heb je last van opvliegers in de nacht? Bereid je dan hierop voor. Zorg voor verkoeling direct naast je bed. Als je een opvlieger voelt opkomen pak je meteen iets kouds (bijvoorbeeld een washandje met ijsblokjes) wat naast je bed ligt om jezelf te koelen. Zo komt je hartslag minder hoog en ga je ook minder zweten. Zo is het eerder voorbij en kan je hopelijk weer verder slapen.

 

Probeer uit welke supplementen kunnen helpen

In onze eerdere mail zijn we al ingegaan op mogelijke natuurlijke producten tegen opvliegers. Een specifiek natuurproduct dat specifiek bij overmatig transpireren wordt gebruikt is salie.3

Door overdag zoveel mogelijk licht te zien bevorder je de aanmaak serotonine, de voorloper van melatonine. Je kan ook melatonine als supplement innemen of een ander natuurlijk slaapmiddel. En vergeet ook de hormoontherapie niet als je ondanks alles opvliegers blijft houden en daardoor niet slaapt. Je huisarts kan je daarover adviseren.

 

 

f.jwwb.nl%2Fpublic%2Fr%2Fn%2Fa%2Ftemp owlbvrwjweekdmlsdirn%2Fy18r7y%2FIdealeslaapkamertemperatuur Achtergrondartikelen

De ideale slaapkamertemperatuur is 18° C

 
 

Slaapkamergeheimen

Wist je dat de ideale temperatuur om bij te slapen ligt rond de 17-18 graden ligt? Kijk wat je kan doen om je slaapkamer lekker koel te krijgen. Alle kleine beetjes kunnen helpen ?

Besteed verder veel aandacht aan je beddengoed. Dekbedden met dons of synthetische dekbedden warmen het lichaam veel op. Er zijn lakens en dekens op de markt die veel ’verkoelender’ zijn zoals zijde of katoen. Er zijn ook matrassen en dekbedden die speciaal ontwikkeld zijn voor temperatuurverschillen en veel transpireren.

Maak je bed op in laagjes en doe ook twee hoeslakens om je matras; zo creëer je ruimte tussen jou en het matras wat verkoelend werkt. Een ander voordeel van het gebruik van laagjes is dat je het makkelijk kan aanpassen aan jouw temperatuur. Doe bijvoorbeeld een laken onder je dekbed zodat je als je het warm krijgt alleen onder het laken kan liggen.

En is het transpireren echt heel erg? Leg alvast een extra set droog beddengoed klaar. Zo kan je snel weer verder proberen te slapen.

 
 

Lekker slapen komt niet aanwaaien

Het zal voor veel vrouwen in de overgang inspanning vergen om onverstoord te kunnen genieten van nachtrust. Waar je eerst zonder na te denken naar bed kon en lekker kon gaan slapen kan dat nu echt anders zijn. Slaap is zó belangrijk, geef dus niet op. Probeer alles om die nachtrust te krijgen. Hopelijk staan er tips bij die je gaan helpen. 

 

Rest mij om je een fijne nacht te wensen…

 
Prinsheerlijkslapentijdensdeovergang Achtergrondartikelen

Dit wensen we jou …

 

Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!

Anderen lazen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *