Als EstroCare hebben we veel onderzoek gedaan naar je huid en de overgang. We waren erg onder de indruk van de informatie die wij vonden bij dokter Jetske Ultee.

Uiteindelijk hebben wij besloten geen huidverzorgingscrèmes in ons assortiment op te nemen maar dat neemt niet weg dat we wel alles willen weten van de effecten van de overgang op de huid. Met als centrale vragen: wat is de beste huidverzorging in de overgang en hoe kan je huidveroudering tegengaan? Daarom hebben wij dr. Jetske Ultee om een interview gevraagd.

Dit is het 2e deel van het interview waarin Jetske alles uitlegt over wat de beste anti-rimpel crème is. En hoe zoek je het beste middel tegen rimpels uit in de schappen? Jetske legt het uit.

Lees hier deel 1 van het interview over huidverzorging en de overgang.

Nynke verder in gesprek met … dr. Jetske Ultee van Uncover Skincare.

Dokter Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en heeft een eigen productlijn. Al jaren verdiept zij zich in huidverzorging. Ze is overtuigd van de zin van goede skin care, maar tegelijkertijd geschokt over de hoeveelheid onzin die er wordt verkocht in de wereld van cosmetica.

dr. Jetske Ultee

De beste anti-rimpel crème is …

In het vorige blog kon je lezen welk effect de overgang op huidveroudering heeft. Rest de vraag: is er een crème die rimpels tegengaat? En wat is dan de beste anti-rimpel crème?

Besproken is dat vitamine A en C een bewezen effect hebben op het tegengaan van huidveroudering zoals rimpels. En dat het effectiefste middel tegen nieuwe rimpels … het gebruik van een zonnebrandcrème is. 

Citroenstukken

Vitamine C beschermt je huid tegen veroudering

Waar let je op bij het kiezen van een anti-rimpel crème met vitamine A?

Vitamine A staat op vele cosmetische potjes, hoe weet ik of het werkzaam is?

Jetske: “Er bestaan van vitamine A heel veel verschillende vormen. De verzamelnaam daarvoor is retinoïden. De twee bekendste vormen van deze familie zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol. 

Vitamine A-zuur heeft een krachtige werking op de huidstructuur en valt daarom onder de geneesmiddelen. Een crème met vitamine A-zuur staat geregistreerd als middel om acne te behandelen. Uit lange ervaring en onderzoek weten we dat vitamine A niet alleen helpt tegen acne maar ook huidverjongend werkt.”  

Concentratie vitamine-A-zuur

“Het is echter nog niet zo gebruikelijk om de huisarts te vragen een recept uit te schrijven voor tekenen van huidveroudering. Wie vitamine A wil gebruiken tegen rimpels zal genoegen moeten nemen met de vrij verkrijgbare vormen van retinol in ‘gewone’ cosmetica.

Van retinol is ook bewezen dat het effectief  is in het verbeteren van de huidstructuur. Maar het ingrediënt is net als vitamine A-zuur vrij instabiel en werkt daarnaast ook zeer irriterend op de huid. Er zal in crèmes daarom altijd gekozen worden voor vrij lage concentraties van de stof. Daarmee wordt automatisch ingeboet op de werkzaamheid. 

Er is een aantal dingen waarop je kan letten om de effectiviteit te beoordelen: kies de juiste vorm vitamine A én let op de omgevingsfactoren waarin de vitamine A zit.”

“De beste anti-rimpel crème bevat de juiste vorm vitamine A én zit verpakt in de juiste verpakking”

Welke vorm vitamine-A kan ik het beste kiezen?

“Allereerst over de vorm. De werkzaamheid van vitamine A hangt onder andere af van de vorm die gebruikt is in het product. Hiervoor kijk je naar de ingrediëntenlijst op de verpakking:

  • Retinylpalmitaat wordt door veel producenten van huidverzorgingsproducten gekozen, maar is naar mijn mening de minst efficiënte vorm van vitamine A. Dit ingrediënt moet namelijk drie keer worden omgezet door de huid voordat het zijn werk kan doen. En grofweg geldt: hoe meer omzettingen er nodig zijn, hoe minder werkzaam de stof is.
  • Retinol kun je ook beter laten staan, behalve als je zeker weet dat het vers is. Retinol is namelijk erg gevoelig voor warmte, wat de werkzaamheid van het ingrediënt teniet kan doen. Daarom moet je zeker weten dat het product koel bewaard en vervoerd is na de productie. Ook is het van belang dat het product daarna snel gebruikt wordt door de consument.  
  • Retinaldehyde en retinyl retinoate hoeven maar een keer omgezet te worden in de huid en deze stoffen zijn daardoor in theorie heel werkzaam. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar beide vormen van vitamine A. Theoretisch gezien zijn beide ingrediënten een betere keuze dan retinol en retinylpalmitaat.
  • Hydroxypinacolone retinoate kan direct in de cel binden en daarom direct zijn werk doen. Dit maakt het ingrediënt heel effectief. Voor mijn vitamine A-serum heb ik voor deze vorm gekozen.”

Waar moet ik nog meer op letten bij het kiezen van de beste crème?

“Ten tweede spelen de omgevingsfactoren waarin de vitamine A zit een grote rol. De verpakking is hierbij van groot belang: als het product in een potje zit, kun je het beter laten staan. Er komt dan zuurstof bij, waardoor vitamine A-zuur zal gaan oxideren. Hierdoor is de stof niet meer werkzaam.

Dus als je wilt dat het vitamine A-zuur in het product werkt, kies je voor een luchtdichte verpakking zoals verpakking met een pompje.

Vitamine A is niet alleen gevoelig voor zuurstof, maar heeft ook andere ingrediënten nodig om stabiel en dus werkzaam te blijven. Ga daarbij voor een ongeparfumeerd product want parfum is niet alleen slecht voor je huid maar beïnvloedt ook de stabiliteit van vitamine A-zuur. 

Kijk ook in de ingrediëntenlijst of er antioxidanten (bijvoorbeeld vitamine C en E) zijn toegevoegd – die zorgen ervoor dat de stof beter houdbaar is. Daarnaast is een vitamine A-zuur stabieler als er minder water en meer olie/siliconen zijn toegevoegd.

En als laatste tip: bewaar je vitamine A koel, want dan behoudt vitamine A beter haar werking.”

Bescherm je tegen de zon

Bescherming tegen de zon met een goede crème is cruciaal

Wat is de beste zonnebrandcrème?

De beste anti-rimpelcrème is een zonnebrandcrème gaf u aan. Welk product biedt adequate bescherming tegen de zon?

Jetske: “Bij het kiezen van een zonnebrandproduct kijk ik als eerste naar de zonnefilters. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld: tinosorb S, -M & A2B, titaniumdioxide, zinkoxide, Uvinul-A-Plus, Ensulizole en Uvinul T150.

Er zijn ook zonnefilters die na aanbrengen teruggevonden zijn in de urine of zelfs moedermelk. Dit zou kunnen betekenen dat deze stoffen makkelijk door het lichaam opgenomen worden. Het gaat onder meer om: oxybenzone, sulisobenzone en octinoxate. Ik raad aan om deze filters liever niet te gebruiken.”

“Er zijn verschillende soorten zonnefilters; kies de juiste”

Geen parfum en andere irriterende stoffen

“Na het checken van de zonnefilters kijk ik naar de andere ingrediënten; irriterende stoffen in een zonnebrandproduct kun je namelijk maar beter vermijden.

Veelgebruikte bestanddelen als parfum en geurstoffen kunnen in combinatie met zonlicht vervelende vlekken veroorzaken in de huid, en bovendien het proces van veroudering in de huid juist versnellen.”

Antioxidanten in de zonnebrandcrème

“Ook kies ik altijd voor een zonnebrandcrème met toegevoegde antioxidanten voor mijn gezicht. Vooral bij het ouder worden en door het minder functioneren van de huid kan deze de vrije radicalen die ontstaan door zonblootstelling minder goed wegvangen.

De oudere huid heeft namelijk van nature minder antioxidanten ‘paraat’ die dat kunnen doen. Antioxidanten in je zonnebrandcrème kunnen dan een handje helpen.

Ingrediënten die volgens onderzoek je huid kunnen beschermen tegen de zon zijn: niacinamide, cafeïne, vitamine C en E, ubiquinone (co-enzyme Q10), druivenpit en ferulinezuur. Deze stoffen moeten dan wel in een voldoende hoge concentratie zijn toegevoegd aan het product.

Antioxidanten zijn lastig goed te houden in een product en het is ook vaak niet mogelijk om naast hoge concentraties zonnefilters ook nog antioxidanten toe te voegen aan een product. 

Ik adviseer daarom altijd om onder je zonnebrandproduct altijd nog een serum of crème aan te brengen waaraan antioxidanten zijn toegevoegd.”

De beste vorm zonnebrand crème

“Ik raad aan om niet voor een spray te kiezen. In zo’n spray zit vaak alcohol denat, wat de huid kan uitdrogen. Ook breng je vaak te weinig aan van zo’n product, waardoor je minder goed beschermd bent.

Daarnaast loop je het risico dat je deeltjes van de spray inademt. En dat wil je niet, omdat er vaak nanodeeltjes zijn toegevoegd aan zonnebrandcrèmes.”

 

“Kies liever geen spray bij zonnebrandcrème”

“Dan verder over de uv-A en uv-B bescherming. Kies altijd een zonnebrandproduct dat beschermt tegen uv-A én uv-B.

Uv-B-straling speelt vooral een rol bij de huidverbranding en huidkanker maar ook bij huidveroudering. De SPF (Sun Protection Factor) op de verpakking zegt vooral iets over de mate van bescherming tegen uv-B-straling. SPF 15 of 30 is een goede keuze voor je zonbescherming.

Mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken raad ik factor 30 of hoger aan.

spf

Uv-A-straling speelt vooral een rol in het verkleuren van de huid, huidveroudering en huidkanker. Daarom is het belangrijk dat een zonnebrandproduct ook tegen dit deel van het zonnespectrum beschermt. Of een product ook Uv-A-bescherming biedt, kun je checken door het uv-A logo te spotten op de verpakking.

In Nederland moet de bescherming tegen uv-A minstens een derde van de SPF zijn.”

UVA logo 300x300 1

“In Nederland moet de bescherming tegen uv-A-straling minstens een derde van de SPF zijn”

Ik ben overigens wel van mening dat een ‘minder goed’ product altijd nog beter is dan geen product. En smeer altijd voldoende, want dan weet je zeker dat de crème de bescherming biedt die op de verpakking staat.

Voor je gezicht betekent dat dat je een halve (forse) theelepel moet smeren en voor je lichaam heb je ongeveer 6 eetlepels nodig. En bescherm je huid natuurlijk ook altijd in de winter.

Ik gebruik een dagcrème met een SPF. Moet ik dan nog een zonnebrandcrème gebruiken?

Jetske: “Over het algemeen vind ik het verstandiger om zowel een crème als een apart zonnebrandproduct te gebruiken. Zonnefilters kunnen namelijk invloed hebben op de werkzaamheid van de andere stoffen in de dagcrème.

Er is bovendien geen plek voor hoge concentraties actieve stoffen in de crème als je ook een SPF van 30 zou willen. Zelfs de beste zonnefilters zullen namelijk nooit alle stralen kunnen tegenhouden, want niemand smeert altijd perfect.

Daarbij komt dat zonnefilters ‘alleen’ uv-B- en uv-A-straling tegenhouden. De laatste jaren wordt (helaas) steeds duidelijker dat ook infrarood licht en zelfs zichtbaar licht huidschade kunnen veroorzaken.”

groente

Voeding helpt bij het behouden van een mooie huid

Huidverzorging in de overgang van binnenuit: voeding en anti-oxidanten

Kan je naast een goede anti-rimpel crème ook iets doen van binnenuit om je huid mooi te houden tijdens de overgang?

Jetske: “Zeker! Vermijd snelle suikers, want die kunnen rimpels in de hand werken. Deze suikers zitten in producten als aardappels, witbrood, witte rijst, frisdrank en snoep bijvoorbeeld. Kies in plaats daarvan voor voeding met langzame suikers, zoals volkoren producten, rijst, groente en vis.”

“Snelle suikers kunnen rimpels in de hand werken”

Als je graag een stralende huid wilt kies dan vooral voor voeding waarin carotenoïden zitten, want uit onderzoek blijkt dat de huid van mensen die veel voedsel aten met carotenoïden als gezonder en mooier werd beoordeeld. Deze stoffen zitten in wortels, sinaasappels en tomaten.

Ook vette vis is een aanrader want de vrije vetzuren zorgen ervoor dat het vocht beter in de huid blijft zitten en dat de huid zich beter kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bovendien werken de omegavetzuren in vette vis ontstekingsremmend.”

Antioxidanten in voeding kunnen helpen om je huid mooi te houden, want deze beschermen je huid tegen uv-schade. Groene thee is een van mijn favorieten voor een shotje antioxidanten want daarin zit razend veel.

Ook broccoli, cranberries, pistachenoten en aardbeien zijn goede bronnen. Maar voeding kan zeker geen zonnebrandcrème vervangen, blijf je dus ook goed insmeren. 

Ook probiotica lijken een rol te spelen op het gebied van anti-veroudering, het verbeteren van de huidbarrière en het vasthouden van vocht in de huid.”

“Antioxidanten in voeding kunnen helpen om je huid mooi te houden”

Tot slot: wat zou u een vrouw in de overgang adviseren van uw eigen lijn?

Jetske: “Het vitamin A serum is geschikt voor elk huidtype en kan rimpels een beetje verminderen. Ook mijn moisturizer is een goede keuze want er zit een hoge concentratie vitamine C in. Deze vitamines kunnen de vorming van collageen stimuleren en pigmentvlekken verminderen.”

Super bedankt Jetske, we veel wijzer van geworden over het kiezen van de beste anti-rimpel crème! Op naar het behoud van een mooie huid dames!

Gerelateerde producten

Uitverkocht
Vanaf:  24,95

Pycnogenol®, de populaire súper-antioxidant met veelzijdige gezondheidseffecten voor tijdens de overgang.

 29,95

Krachtige duindoornolie: ideaal bij droge slijmvliezen en bescherming van je huid

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Selecteer een Afleverpunt