Bij een machine wordt altijd gezegd dat die beter loopt als die goed gesmeerd is en dat geldt voor je lichaam ook. Helaas beïnvloedt de overgang die smering op een negatieve manier; droogheid en de overgang gaan namelijk hand in hand.
Veel klachten worden echter niet herkend als droogheidsklachten en ook de rol die de overgang hierbij speelt is vaak niet bekend.
In dit blog highlighten we 5 gebieden die bekend staan klachten te kunnen geven in de overgang. En we geven tips hoe je die droogheid het beste kan bestrijden zodat je alles lekker gesmeerd houdt.
In dit artikel
Droge ogen: pijnlijke lenzen en uitgelopen make-up vanwege de tranen
Lenzen die niet meer te dragen zijn … Ogen die maar blijven tranen zodra je gaat lopen of fietsen … Droge ogen zijn een bekende klacht bij vrouwen in de overgang.
Droge ogen voelen moe aan en kunnen ook branderig voelen of je het gevoel geven dat er zand in je ogen zit. Daarnaast kunnen je ogen veel gaan tranen.
Tranende ogen kunnen een teken zijn van droge ogen
Waardoor krijg je droge ogen in de overgang?
De traanproductie wordt beïnvloed door hormonen. Vooral testosteron is onontbeerlijk voor voldoende traanvocht. In de overgang wordt de balans van deze hormonen heel anders en dat kan resulteren in minder traanvocht. En dat leidt dan weer tot droge ogen.
Daarnaast wordt het buitenste laagje van je oog – je hoornvlies – beïnvloed door het hormoon oestrogeen. Ook dit kan tot gevolg hebben dat je lenzen niet meer lekker zitten als de hoeveel oestrogeen afneemt in de overgang.
Hoe zorg je dat je minder last hebt van droge ogen?
Heb je last van droge ogen probeer dan bewust vaak te knipperen met je ogen. Probeer een zonnebril te dragen als je buiten bent tegen het tranen van je ogen.
Er zijn ook wel middelen die de vochtigheid kunnen verbeteren. Duindoornolie staat hier bijvoorbeeld bekend om vanwege de hoge concentraties omega-zuren.
Omega 7 is belangrijk als bouwsteen van het slijmvlies en kan zo helpen deze vochtiger te houden. Je moet het wel langdurig slikken want als je stopt kan de droogheid weer terugkeren.
Er bestaan ook kunsttranen die kunnen helpen. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.
“Houd je mond vochtig en reinig je gebit goed om de gevolgen van droogheid in je mond tegen te gaan”
Droge mond: nare adem, moeite met praten
Ai, die is vervelend! Niet alleen geeft een droge mond een heel vervelend gevoel of een vieze smaak, het is ook niet goed voor de gezondheid van je tanden en tandvlees.
Speeksel in je mond zorgt voor neutralisering van zuren die door tandplaque veroorzaakt worden. Heb je onvoldoende speeksel, zoals bij een droge mond het geval is dan kan je makkelijker ontstekingen in de mond krijgen.
Een droge mond kan gevolgen hebben voor de mondgezondheid
Waardoor krijg je een droge mond in de overgang?
Je mond is aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Slijmvliezen kunnen droger worden in de overgang door de afname van oestrogeen. Ook de speekselproductie wordt beïnvloed door oestrogenen en kan afnemen in de overgang.
Hoe zorg je dat je minder last hebt van een droge mond?
Het is dan ook heel belangrijk dat je zorgt dat je mond wel vochtig blijft. Neem regelmatig een slok water. En ga regelmatig (er) naar de tandarts voor controle en laat een mondhygiëniste minstens 1 keer per jaar (liever 2!) je gebit grondig schoonmaken.
Mocht je roken, probeer te stoppen want dit vergroot de kans op ontstekingen in je mond.
Droge vagina: pijn, brandend gevoel en jeuk
De binnenkant van je vagina is bekleed met slijmvliezen. Indien deze niet goed vochtig zijn geeft dit vervelende klachten als pijn, branderigheid en jeuk. Het kan je flink in de weg zitten in je alledaagse leven en bij sportactiviteiten of seks.
Waardoor krijg je een droge vagina in de overgang?
Het hormoon oestrogeen zorgt dat de slijmvliezen goed doorbloed worden en vochtig zijn.
In de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen en dat kan je dan ook merken aan de slijmvliezen van je vagina. Deze worden droger, minder goed doorbloed en de wand wordt minder elastisch.
Daarnaast kan de huid aan de buitenkant van de vagina (schaamlippen) droger en minder rekbaar worden waardoor makkelijker wondjes ontstaan. Verder word je vatbaarder voor infecties door deze veranderingen.
Zorg voor je intieme delen wordt in de overgang van extra belang dus!
De vagina kan droger worden in de overgang omdat het hormoon oestrogeen daalt
Hoe zorg je dat je minder last hebt van een droge vagina?
Sta eens stil bij de producten die je gebruikt. Zitten er chemische toevoegingen in? Het kan zijn dat je daar heftiger op reageert nu je in de overgang bent. Kies daarom voor natuurlijke producten zowel voor je maandverband als voor je verzorgingsproducten.
Je kan daarnaast voor een vochtinbrengend intiem product kiezen om de vochtigheid een handje te helpen. Dit kan heel verzachtend werken. Sommige producten kan je ook aan de buitenkant van de vagina aanbrengen om kalmerend te werken. Maar ook hier: kies een product zonder chemische toevoegingen!
Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over vaginale droogheid in de overgang.
Droge huid: jeuk en rimpels
Veel vrouwen merken het aan hun huid dat ze in de overgang zijn, het lijkt wel of je opeens een ouder gezicht krijgt. De huid wordt slapper, valer en er zijn meer rimpels.
Waardoor krijg je een droge huid in de overgang?
Oestrogeen verzorgt de vochtigheid in je huid. Daardoor kan je huid zoveel droger worden als in de overgang de oestrogeenproductie terugloopt.
Ook heeft oestrogeen invloed op het eiwit collageen. Dit eiwit houdt je huid soepel en elastisch.
Vooral de eerste vijf jaar na de menopauze neemt het collageen in de huid flink af. De directe gevolgen hiervan op de huid kunnen zijn rimpels, een slappe huid, ingevallen wangen en een doorschijnende huid.
Hoe zorg je dat je minder last hebt van een droge huid?
Het belangrijkste is om je huid te beschermen. Deze is kwetsbaarder geworden door de hormonale veranderingen. De beste antirimpel-crème is dan ook een zonnebrandcrème!
Voed je huid met vollere producten nu de huid zelf meer moeite heeft vocht vast te houden.
En, voed ook jezelf bewuster. Vermijd snelle suikers want die kunnen rimpels in de hand werken. Deze suikers zitten in producten als aardappels, witbrood, witte rijst, frisdrank en snoep bijvoorbeeld. Kies in plaats daarvan voor voeding met langzame suikers, zoals volkoren producten, rijst, groente en vis.
Benieuwd naar alle tips? Lees ons interview met Dr. Jetske Ultee over een mooie huid in de overgang.
Droge gewrichten: pijn bij bewegen
Het moge duidelijk worden; slijmvliezen vind je overal terug in je lichaam. Onze gewrichten zijn bijvoorbeeld ook bekleed met slijmvliezen. Is de smering hier niet goed dan vertaalt zich dat in gewrichtsklachten.
Waardoor krijg je last van droge gewrichten in de overgang?
Zoals je hierboven steeds al kon lezen bevordert oestrogeen de vochtigheid en doorbloeding van onze slijmvliezen. Daarom kan het zijn dat je in de overgang opeens te maken kan krijgen met pijnlijke gewrichten omdat de bekleding ervan droger is geworden.
Het opendraaien van een jampot kan dan opeens een uitdaging worden.
In de overgang kunnen gewrichten opeens pijnlijk en stroef worden
Hoe zorg je dat je minder last hebt van droge gewrichten?
Een belangrijke tip in dezen is om te luisteren naar je lichaam. We zijn vaak gewend om maar door te gaan en niet te zeuren. In de overgang heeft je lijf het heel erg druk met het zoeken van een nieuw evenwicht. Geef je lijf hier de ruimte voor!
Neem dus kleine rustpauzes op een dag en zorg goed voor jezelf. Beweeg elke dag. En nogmaals: zorg voor voldoende rust. Juist in de overgang is dat van een nog groter belang.
Er zijn ook specifieke kruiden die kunnen helpen zoals boswellia, wintergroen en sint janskruid.
Lees ons uitgebreide blog over pijnlijke spieren en gewrichten voor alle tips.
Tot slot
Elke keer ben ik weer onder de indruk van de enorme invloed van hormonen op ons lichaam. Het hormoon oestrogeen heeft echt door je hele lichaam heen haar functies. De overgang is daarom zo divers met de klachten die kunnen optreden.
In dit blog hebben we ingezoomd op de invloed van oestrogeen op huid en slijmvliezen. En je ziet dat hierdoor klachten kunnen ontstaan in je hele lijf.
Als je herkent waar iets van komt is het verhelpen ervan vaak een stuk gemakkelijker. Hopelijk heeft dit blog je weer een stap verder geholpen om krachtig door de overgang te komen!
Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!
Producten uit dit artikel
Plantaardige vaginale gel die langdurig hydrateert en zachte verzorging biedt zonder de natuurlijke zuurgraad van de vagina aan te tasten.
Een echt next generation supplement met Boswellia. Eén van de populairste producten bij gewrichtsklachten.
Menoelle® vaginale ovules ondersteunen bij een verstoorde vaginale weerstand.
Krachtige duindoornolie: ideaal bij droge slijmvliezen en bescherming van je huid
Artikel delen op social media?
Hi Nynke,
Ik kan wel zeggen na 11 jaar dat ik nog minimale zichtbare klachten heb, al zijn ze erg intens geweest.
Wel bedank voor je duidelijke uiteenzetting, ik herken de simptomen achteraf. Onduidelijk voor mij is hoe het leven na de overgangs en of je dan door moet gaan met slikken van supplementen voor de overgang.
Met vriendelijke groet
Marjan (60 jaar)
Beste Marjan, Wat fijn dat je klachten minder zijn. De overgang gaat ook over! Maar dat geldt vooral voor de klachten die reageren op de hormoonwisselingen. De lage oestrogeenspiegel die overblijft nadat je door de overgang heen bent geeft ook effecten. Denk aan je botgezondheid, effecten op je huid en haar en droogheid van slijmvliezen. Als je daar last van hebt kan je daar een oplossing voor zoeken, soms in de vorm van een supplement. Aandacht voor je botgezondheid geldt voor alle vrouwen!