Zelf heb ik het niet zo, maar ik heb vriendinnen die zich écht anders zijn gaan voelen en gedragen door de overgang. Ze voelen zich assertiever en pakken meer ruimte voor zichzelf. Ze vergeten verjaardagskaartjes te sturen, laten de afwas vaker staan en komen op hun werk opeens voor zichzelf op.

Zijn dit de voordelen van de overgang? En hoe komt het dat je minder zorgdrang krijgt in de overgang en meer aandacht voor jezelf? Is dat alleen bij vrouwen zo of veranderen mannen ook in de loop van hun leven? Ik zocht het uit!

Kinderen de deur uit, hup … man er meteen maar achteraan

Hoeveel vrouwen ken jij die rond hun 50e resoluut hun man de deur uit gezet hebben? Ik ken er een aantal! Laatst op een feestje kwam ik aan de praat met de zus van een vriendin. Ik herkende haar bijna niet zo was ze veranderd …

Opgeruimd en vrolijk zat ze te vertellen: “Heerlijk joh die overgang, eindelijk ruimte voor mijzelf. Ik voel de zorgdruk niet meer en daar geniet ik van. En ja, ik heb eindelijk de scheiding doorgezet. Ik voelde nu de daadkracht dat aan te pakken”.

Een andere knappe vijftiger valt bij, “ja mijn man vraagt regelmatig waar zijn lieve meisje is gebleven. Nou ik ben er nog hoor maar zijn eten dat maak ik niet meer elke dag. Dit lieve meisje heeft ook nog andere dingen te doen”.

Van papa die alleen het vlees snijdt naar lieve opa

Plotseling dacht ik aan een gesprek van een aantal jaar geleden. “Mijn vader is zo schattig met zijn kleinkinderen,” verzuchtte een vriendin ooit. “Hij doet alles, zelfs de luiers verschonen. Vroeger was hij alleen maar aan het werk, mijn moeder heeft alle zorg voor ons alleen gedaan en nu is hij zo, dat snap je toch niet?”

Oudere zorgzame man

Mannen lijken zorgzamer te worden met de jaren

What is going on???????? Vrouwen die met de leeftijd daadkrachtiger worden en meer voor zichzelf opkomen, en oudere mannen die meer gaan zorgen. Daar moet een verklaring voor zijn.

Wéér die geslachtshormonen …

Altijd maar weer die autodrop. Uh, geslachtshormonen! 😉. Wat je moet weten is dat mannen en vrouwen allebei oestrogenen en testosteron hebben alleen in andere hoeveelheden.

In de overgang daalt het oestrogeenniveau bij vrouwen en daardoor hebben we relatief meer testosteron. Bij mannen daalt in de loop van hun leven het testosteronniveau waardoor ze juist relatief meer oestrogeen hebben.

Zowel oestrogeen en testosteron hebben hun eigen werking – zo wordt aan testosteron ‘daadkracht’ toegeschreven bijvoorbeeld.

Maar de beide hormonen beïnvloeden op hun beurt ook weer andere hormonen … en laat dat nou een grote rol spelen bij veranderingen in gedrag voor mannen en vrouwen als ze ouder worden!

Knuffelhormoon

Aanraking stimuleert afgifte van het knuffel hormoon oxytocine

Daarom is een warm bad zo heerlijk

Heb je ooit gehoord van oxytocine? Het is ook wel het knuffel-hormoon genoemd. Oxytocine geeft ons een heerlijk kalm gevoel, het verlaagt stress en het maakt ons open en geïnteresseerd in anderen. Het komt vrij als we aangeraakt worden (strelen) of bij warmte.

Daarom is de sauna zo ontspannend of een massage of seks. En daarom troost je iemand door te strelen als die pijn heeft en houd je iemands hand vast als die het moeilijk heeft.

Minder verjaardagskaartjes sturen als gevolg van de overgang?

Mannen en vrouwen hebben evenveel oxytocine, maar nu komt het: oestrogeen versterkt de werking van oxytocine enorm en testosteron remt juist die werking!

Vrouwen staan dus meer onder invloed van oxytocine dan mannen. Vrouwen zorgen daardoor meer en denken meer aan anderen. Zij zijn dan ook meestal degene die het verjaardagskaartje stuurt.

Mannen worden minder gehinderd door oxytocine en kunnen makkelijker de boel de boel laten om maar even te generaliseren. Maar iedereen herkent waarschijnlijk het volle aanrecht als jij een avondje weg bent geweest en manlief was thuis maar bezig met ‘andere heel belangrijke dingen’.

power woman2

Tijdens de overgang wordt de Powervrouw geboren

In de overgang vallen de oestrogeenlevels enorm terug en daarmee het effect van oxytocine.

Combineer dit met de relatief hogere testosteron levels en we kunnen verklaren waarom vrouwen meer aan zichzelf gaan denken in de overgang. En assertiever worden. En minder die zorgdruk voelen voor het hele gezin en familie. Meer focus op jouzelf en daar ook geen schuldgevoel over hebben. Dat schept mogelijkheden!

En de lieve zorgzame opa is nu ook verklaard.

Toch wel leuk hè die hormonen 😊 😊

Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!

Anderen lazen ook:

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.