Veel vrouwen ervaren méér stress in de overgang dan toen ze nog niet in de overgang waren. Gejaagdheid, opgefoktheid, minder weerbaar zijn tegen zaken waar je vroeger geen problemen mee had; heel veel vrouwen herkennen dit eenmaal in de overgang.

Stress-levels nemen dus toe in de overgang maar hoe zit dat nu precies? In dit artikel gaan we hierop in. En we leggen ook uit wat je kan doen om die stress naar beneden te krijgen, want stress en de overgang zijn geen vriendinnen …

Alles draait om balans

Het hebben van stress is heel normaal. Sterker nog, je hebt stress nodig om goed te kunnen functioneren! Teveel stress is weer niet gezond maar waar ligt die grens?

Bij het ervaren van stress staan draaglast en draagkracht centraal. De kunst is om je draaglast en draagkracht zoveel mogelijk met elkaar in evenwicht te laten zijn.

Draaglast omvat alles wat jij op je bordje hebt liggen elke dag. Denk aan werk, zorg voor jezelf en anderen, leuke en niet leuke life-events.

Draagkracht is je vermogen om met al deze dagelijkse dingen om te gaan, kan je alles wat van je gevraagd wordt – en wat je van jezelf vraagt – aan? Hoe je in elkaar steekt en hoe je met dingen omgaat is heel bepalend voor jouw stressgevoeligheid.

Hoe stress ervaren wordt is dus heel persoonlijk. En de overgang speelt hier een flinke rol in.

Alles draait om balans

Als draaglast hoger is dan draagkracht ontstaat stress

Je bent gevoeliger voor stress door het overgangsproces

Wat hebben stress en de overgang nu precies met elkaar te maken? Een hele hoop!

Ten eerste wordt je gevoeliger voor stress door het proces van de overgang.

In de overgang dalen de hormonen progesteron en oestrogeen. Progesteron is een hormoon met een kalmerend effect op ons brein. Het zorgt dat je meer bestand bent tegen stress en niet zo snel angstig bent.

“Progesteron werkt kalmerend en maakt je weerbaar. In de overgang daalt dit hormoon als eerste …”

Progesteron daalt al meteen aan het begin van de overgang en dat maakt dat je gevoeliger kan worden voor stress dan dat je vóór de overgang was. Je kan opeens dingen minder goed aan.

Overgangsklachten en stress: kip of ei?

Ten tweede heb je de overgangsklachten. Geeft stress nu overgangsklachten of zijn het voornamelijk de overgangsklachten die stress creëren? Wat is het kip en wat is het ei?

stress in overgang kip ei kwestie

That’s the question

Het is beide.

Overgangsklachten kunnen zowel je draaglast als je draagkracht beïnvloeden. De stress die dat geeft kan weer verergering van je overgangsklachten geven.

Een niet zo fijne wisselwerking…

Vrouwen van de huidige generatie die in de overgang zijn staan nog midden in het leven, daar komt de overgang dan bovenop.

Er zijn vaak nog puberende kinderen thuis en daarnaast speelt mantelzorg vaak ook al een rol. Het werken gaat door evenals sociale en sportieve verplichtingen. Kortom: er speelt veel in deze levensfase!

Om dit alles draaiende te houden met een lijf dat in de overgang zit – en hierdoor al gevoeliger voor stress is – kan veel stress opleveren.

Overgangsklachten kunnen behoorlijk wat van je vrágen

Overgangsklachten kunnen een behoorlijke verzwaring van je draaglast geven zowel mentaal als fysiek.

Opvliegers bijvoorbeeld vragen heel veel energie van je lijf en het onverwachte komen en gaan van opvliegers kan op zichzelf ook veel stress geven.

“Overgangsklachten kunnen een behoorlijke verzwaring van je draaglast geven zowel mentaal als fysiek.”

Ook kan je werk meer energie kosten doordat concentreren en geheugen minder lekker gaat en dat kan weer werkstress verhogend werken.

Stressgevoeligheid en overgangsklachten kunnen elkaar beïnvloeden

Naast het feit dat je al gevoeliger wordt door de progesterondaling kunnen overgangsklachten ook effect hebben op die stress-gevoeligheid.

Slecht slapen bijvoorbeeld zal je draagkracht beïnvloeden en een verlaagde draagkracht maakt je gevoeliger voor stress.

En al deze stress zorgt weer voor meer overgangsklachten …

Stress staat op nummer 1 als uitlokkende factor voor opvliegers bijvoorbeeld. Door stress slaap je slechter en wordt je vatbaarder voor depressies en ga zo maar door.

Stress en de overgang zijn duidelijk geen vriendinnen.

De overgang en stress beïnvloeden elkaar

De overgang gaat vaak gepaard met verhoogde stresslevels

Die stress-levels moeten omlaag, maar hoe?

Het is heel duidelijk dat als je in de overgang bent, je jezelf een dienst bewijst als het je lukt je interne spanning omlaag te brengen.

Maar dat is niet zo gemakkelijk vaak. Kinderen, ouders en andere zorgtaken horen er vaak gewoon bij. Werk pauzeer je ook niet zomaar even. Wat kan je doen?

Gelukkig heel veel.

Kleine veranderingen kunnen groot verschil maken

Vrouwen in de overgang kunnen heel erg gebaat zijn met het simpele advies om pauzetjes in te lassen gedurende de dag. Niet doorhollen en dan vanaf 20:00 crashen op de bank.

Ga juist meer doseren. Om de paar uur even een kleine break nemen, even een paar minuten zitten met een kop koffie of thee en dan weer door. Je zal zien; je gaat de dag beter doorkomen.

Kopje koffie

Pak die kleine breaks!

Even de hond uitlaten

Zorg dat je elke dag beweegt. Heb je een hond? Laat die geregeld even uit. Of loop met de populaire app ‘ommetje’ van neuropsycholoog Erik Scherder.

“Voldoende beweging verhoogt de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Samen met de Hersenstichting wil ik ervoor zorgen dat heel Nederland in beweging komt. Zo’n dertig minuten aan één stuk lekker doorlopen geeft een verbeterde bloedsomloop en een betere doorbloeding in de hersenen.” Aldus Erik Scherder.

Doe iets dat bij jou past

Er zijn bibliotheken vol boeken te vinden over hoe je stress verlaagt in je lijf. Bewegen werkt stress verlagend. Body-mind technieken zoals mindfulness en yoga zijn ook wetenschappelijk bewezen stress reducerend. Doe vooral iets wat je fijn vindt.

Artikel gaat hieronder verder

Meer energie
3D cover eBook NEW site 1

"Dit zou elke vrouw in de overgang moeten weten ..."

Wil jij ook meer controle krijgen over je eigen lichaam? Minder last van opvliegers, beter slapen en beter je figuur behouden?

Kom erachter hoe je zelf jouw overgangsklachten kan verminderen!

Doe alles om goed te slapen

Doe er echt alles aan zodat je een goede nachtrust hebt. Houden opvliegers je wakker of gewrichtsklachten of wat voor overgangsklacht dan ook: PAK JE KLACHTEN AAN.

Er is veel te doen aan overgangsklachten zoals je steeds leest op onze site. Voeding, leefstijl, natuurlijke supplementen of hormoontherapie; kijk wat voor jou helpt zodat je je nachtrust krijgt.

Kom je er niet uit maak dan een afspraak bij een overgangsconsulent, die kan helpen overgangsklachten te verminderen zodat ze je slaap niet meer in de weg staan.

Welke supplementen zijn stress-verlagend?

Een lichaam dat gestrest is verbruikt meer vitamines en mineralen. Dat kan een reden zijn om je voeding aan te vullen met supplementen.

Magnesium: het anti-stress mineraal

Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Op momenten van stress maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan en daardoor verbruikt het meer magnesium.

Een tekort vergroot op zijn beurt ook weer de gevoelens van stress. Daarom is het heel belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt elk dag.

Maar let op: niet alle vormen van magnesium in supplementen worden goed opgenomen in je darmen en bereiken dan je hersenen niet. In onze shop bieden wij magnesium tauraat aan: een zeer goed opneembare variant.

“Magnesium is eigenlijk onmisbaar voor vrouwen in de overgang.”

Denk aan je B-vitamines

Ook erg belangrijk zijn de B-vitamines. Zij wakkeren de natuurlijk energie in het lichaam aan en dragen bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de gezonde psychologische functie.

De B-vitamines worden daarom in veel anti- stress producten verwerkt zoals MenoElle en Mood Rise.

Adaptogene kruiden

In supplementen die bij stress helpen zitten vaak adaptogene kruiden.

Het Latijnse ‘adaptare’ betekent aanpassen. Adaptogene kruiden helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren, zodat alles weer meer in balans komt.

Ben je te onrustig? Dan geven bepaalde adaptogene kruiden je rust. Ben je uitgeput? Dan geven adaptogene kruiden je meer energie. Ze duwen je niet per definitie één kant op.

Er zijn in de natuur heel veel adaptogene stoffen te vinden zoals bijvoorbeeld ashwaganda, maca en rhodiola.

ashwaganda moodrise

Ashwagandha wordt ook wel de ‘Indische ginseng’ genoemd

Ashwagandha wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verminderen, energielevels te verhogen en concentratie te verbeteren.

De Rhodiola–plant bevat stofjes die een krachtig middel zijn om vermoeidheid aan te pakken en het concentratieniveau te verhogen. Het wordt vaak specifiek ingezet bij nervositeit en gejaagdheid.

In onze shop vind je het middel Mood Rise. Hierin zit ashwagandha, rhodiola en saffraan én B-vitamines en magnesium. Deze combinatie maakt Mood Rise tot een krachtig anti stress middel dat 100% plantaardig is.

Conclusie

Stress en de overgang gaan hand in hand maar zijn verre van vriendinnen van elkaar. Stress kan vrouwen in de overgang heel erg dwars zitten; ze voelen zich opgejaagd en kunnen stress minder goed hanteren.

Stress heeft ook een slechte invloed op overgangsklachten, deze reageren daarop en worden heviger. Jouw overgang is gebaat bij zo weinig mogelijk stress, dat is wel duidelijk.

De overgang meenemen in je draagkracht en kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen al veel verschil maken. En enige zachtheid naar jezelf toe dat het er ook een beetje bij hoort…

Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!

Producten gerelateerd aan dit artikel

 11,95

Arkorelax® Slaap Flash is je bondgenoot om snel te ontspannen en goed te slapen.

Uitverkocht
Vanaf:  29,85

De beste vorm van magnesium voor je brein. Voor brede mentale ondersteuning,

Populair
Vanaf:  30,98

Mood Rise draagt bij om een positieve stemming te behouden, gejaagdheid te verminderen en je energieniveau een boost te geven tijdens periodes van stress en vermoeidheid.

Populair
 18,95

Eén van de best opneembare vormen van Magnesium (magnesium citraat). Breed inzetbaar in de overgang.

Bronnen:

  • Hannah Süss et al, Estradiol and progesterone as resilience markers? – Findings from the Swiss Perimenopause Study, Psychoneuroendocrinology

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt