De overgang staat voor veel vrouwen voor verlies. Verlies van libido, verlies van de mooie taille, verlies van een mooie huid. Maar je menstruatie neemt in de overgang juist een flinke eindsprint. 

Ik zit middenin dit proces en worstel behoorlijk met het onregelmatige en hevige bloeden. Ik voel me er soms echt wanhopig over. Ik kwam er echter achter dat ik verre van alleen ben … en dat maakte het wel wat verdraaglijker voor mij.

De eindsprint van de menstruatie in de overgang

Ik was maanden niet ongesteld – beviel me eigenlijk best wel moet ik erkennen – en toen opeens BAM, een slachterij was er niks bij en nog erger, het hield niet meer op. Alsof de maanden zonder bloeding even ingehaald werden.

Godzijdank was ik thuis en kon ik douchen en schone kleren aandoen en toen driedubbele protectie pakken. Met zweet dacht ik eraan hoe dit zou zijn geweest als ik net bij een klant op bezoek was geweest…

Een vriendin van mij had al langer vreselijk overvloedige menstruaties. Ze droeg dubbele tampons en die spoelden er gewoon uit vertelde ze.

Ze was een keer op een congres en terwijl ze daar liep brak de boel door, alsof ze helemaal leegliep. Ze zat in Duitsland maar is rechtstreeks naar huis gegaan, het was letterlijk de druppel die de emmer eindelijk deed overlopen voor haar.

BBQ

Zij bleek vleesbomen te hebben. Na van alles geprobeerd te hebben adviseerden ze haar een BBQ in de baarmoeder (haar woorden). Ze branden dan de boel weg daarbinnen en hopelijk heb je daarna geen klachten meer.

Helaas voor haar niks geen resultaat. Toen kreeg ze de keus; wachten tot ze in de menopauze zou zijn (dan zou het probleem zich oplossen want de baarmoeder verschrompelt dan met de vleesbomen erin) óf een baarmoederverwijdering.

Ze zag dat wachten niet zitten. Hoe combineer je dit soort bloedverlies met werk? Met sport? Met leuke kleren op een feestje? En hoe houd je je ijzer in je bloed op peil?

Ik snap haar keuze maar had haar een minder heftige oplossing toegewenst.

Hormonologen

Ik heb ‘Hormonologen’ zitten lezen van Yvonne van der Hurk (ja dit theaterstuk is uitgebracht in boekvorm). Daarin vertellen ze over een treinconductrice die last heeft van hevige bloedingen. De hele scène wordt zo goed in beeld gebracht dat ik met plaatsvervangende pijn en gêne zat te lezen.

NS trein

Sta je daar, in je verplicht synthetisch uniform, met last van hevige bloedingen en je hebt niet elk gewenst moment even een toilet beschikbaar … Wat móet je als werkende vrouw in de overgang in zo’n situatie? En niemand die dit begrijpt natuurlijk. Ze werd keihard uitgelachen daar in die coupé. Verschrikkelijk.

Gedeelde smart

Ik voelde mijzelf door dit boek en mijn vriendin haar verhaal toch wat minder alleen in mijn bloederige momenten. Alleen al de wetenschap dat het bij de overgang kan horen was geruststellend en dat ik niet de enige vrouw ben die hier mee kampt is ook prettig. Gedeelde smart is echt halve smart.

En het goede nieuws dames: na de menopauze zijn we NOOIT meer ongesteld….HEERLIJK.

Farewell

Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!

Anderen lazen ook:

Selecteer een Afleverpunt