Als je in de overgang zit kan je het gaan merken: de verandering van je figuur. Naast het feit dat de meeste vrouwen een paar kilo aankomen als ze in de overgang komen worden ook onze vrouwelijke rondingen anders. Vooral het verlies van taille kan opvallen. Maar waarom verlies je als vrouw die taille in de overgang? En kan je dit voorkomen?

Verlies van taille in de overgang: hoe komt dit?

Er zijn twee dingen gaande in de overgang die invloed kunnen hebben op je gewicht en figuur. Ten eerste is er het natuurlijke proces van ouder worden (we zijn gemiddeld 51 als we in de overgang komen) en ten tweede speelt het proces van de menopauze zelf.

Hoe ouder je wordt hoe makkelijker je aankomt

Eerst over het ouder worden. Hoe ouder je wordt hoe makkelijker je aankomt. Het is te verklaren.

Met het stijgen van de leeftijd neemt de spiermassa af en de vetmassa toe. Dit is nadelig niet alleen voor je figuur (je wordt minder strak) maar ook voor je energieverbruik. 

Spiermassa verbruikt energie, ook als je niks doet. Spiermassa verbruikt maar liefst 4 keer zoveel energie als vetmassa. Heb je minder spieren dan verbruikt je lichaam minder energie. Blijf je tegelijkertijd hetzelfde eten en bewegen dan kom je zodoende langzaam maar zeker aan.

 

“Als je ouder wordt kom je makkelijker aan” 

De vetverdeling verandert in de overgang

Het tweede dat speelt is de overgang zelf. De veranderende hormonen beïnvloeden de verdeling van het vet in het lichaam. Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille.

Deze nieuwe vetverdeling heeft een reden. Je lichaam zoekt in de overgang naar nieuwe manieren om oestrogeen te maken en op te slaan. Het lichaam kan namelijk oestrogenen aanmaken en opslaan in buikvet.

Om het tekort aan oestrogenen enigszins op te vangen maakt het lichaam dus meer van dit buikvet aan. Dit is de reden dat tijdens de overgang vrouwen vaak opeens meer een buikje krijgen.

Je figuur verandert in de overgang

 Tijdens de overgang hoopt vet op rond de taille

 

Je kan je voorstellen dat vroeger toen vrouwen magerder waren het belangrijk was dat de vrouwen een laagje vet kregen om het verlies aan oestrogeenproductie enigszins te compenseren. Helaas hebben de meesten van ons tegenwoordig al zo’n laagje en wordt het gauw teveel, wat dan juist weer nadelig is voor de gezondheid.

Hoe behoud je jouw taille in de overgang?

Je kan je figuur voor een groot deel behouden maar … het gaat niet vanzelf. Wie geen vet rond de buikzone wilt, moet daar echt iets voor gaan doen. Je zal zowel spieren moeten gaan kweken als je eetpatroon onder de loep nemen.

Sporten!

Lichaamsbeweging met enige intensiteit is cruciaal om in ‘shape’ (!) te blijven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek door de Amerikaanse Duke Universiteit onder 40-plussers.

Bij degenen die een zittend leven leidden, was de taille-omvang al na een half jaar met twee centimeter toegenomen. 

De mensen die zesmaal per week een half uur in een kalm tempo wandelden, vielen meer dan een halve kilo af maar hun middel bleef gelijk.

Bij de mensen die zesmaal per week een halfuur aan joggen of hardlopen deden, was de taille na drie maanden met drie centimeter afgenomen. Ook waren zij bijna tweeënhalve kilo kwijt. 

 

“Door te joggen krijg je een slankere taille” 

 

Sporten helpt om meer spieren op te bouwen. Met elke kilo spierweefsel die je opbouwt zal het lichaam dagelijks 75 kilocalorieën méér verbranden. Hier hoef je niets voor te doen én je figuur wordt strakker wat je taille (en billen en armen) ten goede komt.

Probeer jezelf dus een actieve dagelijkse levensstijl aan te meten. Sporten kan deel uitmaken van een actieve levensstijl. Probeer elke dag bewust te bewegen: wandelen, fietsen naar je werk of naar de winkel, werken in de tuin … alles draagt bij! Iets wat je leuk vindt gaat makkelijker; ga vaker dansen als je daarvan houdt. Of combineer lekker buiten zijn met een uitgebreide wandeling.

Wil je harder werken aan spiermassa en het kweken van een minder zacht buikje dan is fitnessen heel goed uiteraard!

Vrouw in tuin beweging

Er zijn verschillende manieren om actief te blijven

Anders eten

Feit is dat je nieuwe lichaam iets minder energie nodig heeft dan voorheen. Om niet aan te komen zal je dus wat minder moeten gaan eten over de daxg.

Als je wilt gaan afvallen dan komt er meer om de hoek kijken. Afvallen in de overgang kan extra moeilijk zijn namelijk.

Hoe je afvallen het beste aan kan pakken in de overgang kan je lezen in ons blog  ‘Waarom is afvallen in de overgang extra moeilijk, wat werkt wél‘.

“Afvallen in de overgang is extra moeilijk maar het kan wel.” 

Tot slot

Afvallen in de overgang en je oude figuur behouden zal uitdagend zijn maar je kan een heel eind komen. We hebben het gehad over beweging en anders eten.

Voor een vrouw in de overgang kunnen dit echter wel uitdagingen zijn. De nachtrust is vaak verstoord vanwege de hormoonschommelingen en opvliegers. Dit heeft effect op de vermoeidheid en de stemming overdag. En onder zulke omstandigheden is het moeilijk om een gezonde leefstijl aan te houden.

Wees dus niet te hard voor jezelf als je er moeite mee hebt! Je hoeft ook niet van de één op de andere dag over of je altijd aan je voornemens te houden. 80% van de tijd is ook goed. En stap voor stap. Sterkte!

P.S. Op zoek naar middelen die je helpen af te vallen specifiek als je in de overgang bent? Lees dan ons artikel ‘wat is het beste afslankmiddel in de overgang’.

P. P.S. We hebben een online keuzehulp ontwikkeld die aan de hand van een aantal vragen het middel voorstelt dat het beste bij jóu past.

Gerelateerde producten

Nieuw
Vanaf: €30,98

Burn Well is ons nieuwste supplement bij gewichtsuitdagingen en bevat het klinisch geteste Metabolaid®. Het sluit perfect aan bij het lichaam van een vrouw in de overgang.

10,75

De natuurlijke afslanksensatie die ervoor zorgt dat je minder zin hebt om te snoepen tussendoor.

Nieuw
Vanaf: 7,95

Heb je last van vocht vasthouden? Deze capsules met Javaanse thee bevorderen de vochtafdrijving.

Nieuw
Vanaf: 7,95

Capsules met afslankthee. Groene thee bevordert de vetverbranding.

Bronnen:

  1. Lovejoy JC, J Womens Health. 1998 Dec;7(10):1247-56
  2. Sowers M, J Clin Endocrinol Metab. 2007 Mar;92(3):895-901
  3. N Engl J Med 2019; 381:2541-255
  4. Gower BA, J Nutr. 2015 Jan;145(1):177S-83S

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Selecteer een Afleverpunt

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.