Ruikt je urine sterk en vind je het misschien zelfs stinken? Eén van de oorzaken kan een blaasontsteking zijn.

Vrouwen hebben na de overgang meer kans op blaasontsteking. Een dergelijke urineweginfectie is een vervelende kwaal. Maar wist je dat je zelf veel kan doen om te voorkomen dat je er last van krijgt?

In dit blog vertellen we waarom juist vrouwen in de overgang vaker blaasontsteking oplopen en we geven uitgebreide tips om er zo min mogelijk last van te hebben.

Hoe kan het dat mijn urine stinkt?

Er zijn heel veel redenen dat je urine anders kan gaan ruiken. Bijvoorbeeld als je heel weinig hebt gedronken, dan wordt je urine heel geconcentreerd en gaat het sterk ruiken. Of als je bepaald voedsel hebt gegeten zoals asperges.

Ook een SOA kan een andere geur veroorzaken. En ben je toevallig met een supplement met vitamine B6 gestart? Ook dat kan een veroorzaker zijn van een andere geur.

Hormonale veranderingen zoals tijdens de overgang kunnen ook je reukzin beïnvloeden. Zo kan het dat je in de overgang geuren intenser beleeft.

“Een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat je urine sterk ruikt en er anders uit ziet”

Verder kan stinkende urine ook passen bij een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is de binnenkant van je blaas ontstoken.

Typisch bij een blaasontsteking is dat je heel vaak moet plassen en dan vaak kleine beetjes. Het plassen kan pijnlijk en branderig aanvoelen (héél vervelend als je dan ook nog zo vaak naar het toilet moet). Je plas kan heel sterk of zelfs vies ruiken en er anders uitzien (troebel).

Wat is de oorzaak van blaasontsteking?

Meer dan 85% van alle urineweginfecties ontstaan door de E-coli bacterie. Dit is een nuttige darmbacterie die van nature voorkomt in de dikke darm.

Buiten de darmen is de E-coli minder onschuldig. Als echter de bacterie via de urinebuis in de blaas terecht komt kan hij urineweginfecties veroorzaken.

e-coli bacterie blaasontsteking

Escherichia coli heeft kleine weerhaakjes waardoor die blijft plakken in de wand en je deze moeilijk uit plast

Waarom komt blaasontsteking vaker voor in de overgang?

Vrouwen zijn überhaupt gevoeliger voor blaasontsteking dan mannen. Dit komt omdat bij vrouwen de urinebuis korter is en dicht bij de anus ligt. Zo hebben bacteriën meer kans om in de blaas te komen dan bij mannen.

In de overgang wordt die kans nog een stukje groter. Dat komt als volgt.

De binnenkant van de blaas en van de vagina is bekleed met slijmvliezen. Hierin zitten gewoonlijk heel veel melkzuurbacteriën (lactobacillen). Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor de geschikte zuurtegraad zodat ziektekiemen er niet makkelijk kunnen groeien.

In de overgang slinken die slijmvliezen. Het milieu wordt minder zuur (de PH stijgt) en daardoor krijgen bacteriën meer kans. En daardoor word je kwetsbaarder voor blaasontsteking maar ook voor vaginale infecties.

Daarbij sluit de urinebuis minder goed af waardoor bacteriën meer kans krijgen binnen te dringen.

lactobacillus

De lactobacillen vallen onder de groep van melkzuurbacteriën zijn in staat om suikers om te zetten in melkzuur. Je vindt ze in de mondholte, vagina en je darmen waar ze een belangrijke rol spelen in dagelijkse lichaamsprocessen.

Tot slot komen in de overgang ook vaker verzakkingen van de blaas voor. Soms is daarvan het gevolg dat je de blaas niet meer goed kan leegplassen en dat kan ook blaasontstekingen veroorzaken.

Hoe behandel je een blaasontsteking?

Meestal is een blaasontsteking hinderlijk maar onschuldig en gaat binnen een week vanzelf over.

Ga bij verergering van klachten zoals koorts en algemeen gevoel van ziek-zijn altijd langs je huisarts. Die kan kijken of er niks anders meespeelt en kan pijnstilling geven of antibiotica.

Je huisarts kan je ook helpen om te kijken hoe je kan voorkomen dat je blaasontsteking krijgt als je hier vaak last van hebt.

Een blaasontsteking is dus te behandelen maar vrouwen in de overgang kunnen echt last hebben van blaasontstekingen die maar terug blijven komen. Hoe voorkom je dat?

Daar gaan we de rest van dit artikel op in.

3D cover eBook NEW site 1

"Dit zou elke vrouw in de overgang moeten weten ..."

Wil jij ook meer controle krijgen over je eigen lichaam? Minder last van opvliegers, beter slapen en beter je figuur behouden?

Kom erachter hoe je zelf jouw overgangsklachten kan verminderen!

Hoe kan je blaasontsteking voorkomen?

Een blaasontsteking is op zijn minst gezegd hinderlijk. Gelukkig kan je een aantal factoren makkelijk beïnvloeden om te vóórkomen dat bacteriën in je blaas terecht komen.

Drink voldoende

Voldoende drinken is een belangrijke factor om te voorkomen dat je blaasontsteking krijgt. Thuisarts.nl adviseert 2 tot 3 liter te drinken elke dag.

Plas op tijd en op de juiste manier

Zorg dat je voldoende uit plast zodat er geen restjes in de blaas achterblijven en stel ook het plassen niet uit. En plas ook meteen na het vrijen.

Benieuwd wat de beste manier is om je blaas maximaal te legen? Het begint met de juiste plashouding.

De juiste plashouding

Goed uitplassen is van belang om blaasontsteking te voorkomen. Het begint met de juiste houding.

Een bekkenfysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen om je te helpen van terugkerende blaasontstekingen af te komen. Benieuwd naar een therapeut bij jou in de buurt?

Voorkom obstipatie

Je verwacht het misschien niet meteen maar obstipatie is een bekende risicofactor voor terugkerende blaasontstekingen bij vrouwen.

Obstipatie leidt tot kolonisatie van bacteriën. Indien deze overmatig aanwezig zijn kunnen ze een risico vormen zodra deze in de blaas terecht komen.

Voldoende vezels eten en voldoende drinken zijn belangrijke zaken om obstipatie te voorkomen.

Supplementen om blaasontsteking te voorkomen

Cranberry

Cranberry’s bevatten een stof (PAC-deeltjes) die kan vóórkomen dat bacteriën zoals de E-coli zich hechten aan de blaaswand en kunnen zo een rol spelen bij het voorkomen van blaasontsteking.

De NHG-standaard adviseert 2x500mg cranberry als profylaxe bij terugkerende urineweginfecties maar zegt er ook bij dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om met zekerheid vast te stellen dat cranberry werkt.

Er zijn veel cranberrysupplementen op de markt maar slechts weinig hiervan bevatten genoeg werkzame stof (PAC’s) om ondersteunend te werken bij het voorkómen van een blaasontsteking. Let dus op wat je aanschaft. In ons assortiment hebben wij het cranberrysupplement opgenomen met het hoogste gehalte PAC’s op de markt: Cran-Max van Life Extension.

blaasonsteking_cranberryfoto

D-mannose

D-mannose is een suiker die voorkomt in je lichaam maar ook in vruchten zoals de cranberry. Dit suiker heeft de eigenschap bacteriën naar zich toe te trekken zodat je ze makkelijker uit kan plassen.

Er is nog niet heel veel onderzoek dat aantoont dat het werkelijk blaasontsteking kan voorkomen. Net als bij cranberry is meer onderzoek nodig aldus ook de NHG.

Medicijnen ter voorkoming van blaasontsteking

Er zijn ook medicijnen die kunnen werken om urineweginfecties te voorkomen. Je huisarts kan met jou bekijken wat de beste optie is.

Behandeling met antibiotica

Antibiotica doden de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.

Soms wordt gekozen om alleen na het vrijen antibiotica te slikken. Maar soms wordt ook gekozen om elke dag een antibioticum te gebruiken gedurende een periode (vaak 6 tot 12 maanden).

Behandeling met lokaal oestrogeensuppletie

Een andere manier om blaasontsteking te voorkomen richt zich op het versterken van de slijmvliezen.

Het lokaal toedienen van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in de vagina kan het slijmvlies herstellen en zo de natuurlijke weerstand tegen bacteriën te verhogen en zo ook urineweginfecties te voorkomen.

Conclusie

Stinkende urine kan wijzen op een blaasontsteking. Blaasontstekingen komen vaker voor na de overgang omdat de slijmvliezen van de vagina en blaas dunner worden en daardoor word je kwetsbaarder voor het binnendringen van ongewenste bacteriën.

Voorkomen is beter dan genezen. Op de juiste manier plassen en voldoende drinken kunnen al verschil maken. Soms is het heel lastig om van die blaasontstekingen af te komen, ze blijven bij sommige vrouwen maar terugkomen.

Hopelijk heeft dit blog geïnspireerd om er niet mee te blijven lopen maar om het aan te gaan pakken. Raadpleeg ook zeker je huisarts of ga naar een bekkenfysiotherapeut zodat je de juiste behandeling kan kiezen.

Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!

Producten uit dit artikel

11,40

Gentle Day intieme wasgel is zacht en natuurlijk. Speciaal geschikt voor de intieme zones maar ook heerlijk voor je hele lijf.

Populair
Vanaf: €20,16

Hét pure cranberry supplement met veruit de meeste werkzame PAC's per gram dat verkrijgbaar is. Ook de meest voordelige keus in gebruik.

Nuttige websites over blaasontsteking:

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.