Tijdens mijn zoveelste zoektocht naar hulp bij overgangsklachten moest ik opeens aan mijn oma denken. Hoe zou zij een oplossing voor haar opvliegers hebben gevonden toen zij in de overgang zat? Internet was er niet. En maatschappelijk geaccepteerd is de overgang nu nog niet eens, laat staan toen. Hoe gingen vrouwen vroeger eigenlijk met de overgang om?
Elke dag levertraan
Mijn oma was een kruidenvrouwtje, ze kende haar planten en gebruikte ze veelvuldig voor van alles. “Ben je misselijk? Kijk hier een kopje kamillethee, heerlijk verzachtend voor je maag.” “Ben zo moe de laatste tijd? Eet elke dag appelstroop op je brood, daar zit ijzer in en dan voel je je snel weer fitter.”
Het meest onder de indruk was ik van de keer dat zij prednison aan het slikken was. Haar huid leed daar erg onder. Een tijd later liet ze vol trots haar arm zien: “Kijk………mooi, hè!” En inderdaad, haar huid was weer glanzend en gezond. “Elke dag levertraan,” zei ze opgetogen. Diezelfde dag nog stond ik bij de apotheek levertraan-achtige capsules te bestellen; zo’n huid wilde ik ook!
Ik weet zeker dat zij geweten zou hebben wat ik allemaal kon proberen om van mijn overgangsklachten af te komen.
Overgang de laatste eeuw
Helaas kan ik haar niet meer vragen hoe zij er destijds mee is omgegaan want ze is al twee jaar geleden -op hoge leeftijd – overleden. Ik kan me voorstellen dat de taboesfeer in haar tijd nog vele malen hoger was dan nu. De overgang is pas iets van de laatste eeuw, eerder werden we gewoon niet oud genoeg om in de overgang te komen. De moeder van haar moeder is vast één van de eersten geweest die het overkwam.
Onvoorstelbaar toch? Dit maakt het wel iets begrijpelijker waarom de overgang nog steeds onderbelicht is in onze samenleving.
Figuur die levensverwachting en menopauzeleeftijd laat zien
Alleen maar bridgen en af en toe een glaasje heffen
Het is voor vrouwen die nu in de overgang zijn überhaupt anders dan voor de generaties hiervoor. Een vrouw van nu heeft vaak nog een gezin thuis en werkt volop.
Zoals in de serie ‘Oogappels’ werd gezegd hoefde de generatie hiervoor op hun 50e alleen nog te bridgen met de buurvrouw en af en toe een glaasje te heffen op de Rotary? En er was tijd genoeg om op de bank te gaan liggen met een koud washandje als er een opvlieger tussendoor kwam.
Scene uit een aflevering van ‘oogappels’ (12 maart 2020) over de menopauze in de generatie van onze moeders (volgens Merel)
De overgang als thema voor 2020 binnen de gynaecologie
Gelukkig is er wel verandering te zien in de samenleving. De overgang krijgt voorzichtig meer aandacht. Je ziet steeds meer initiatieven ontstaan om de overgang op de kaart te zetten bij bijvoorbeeld werkgevers.
Het beroep overgangsconsulente komt steeds meer op en ook bij de artsen gaat de overgang meer leven. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft ‘de overgang’ gekozen als thema voor 2020. En dit is belangrijk want veel artsen zeggen nog te vaak alleen maar dat “het vanzelf wel weer overgaat”, waardoor vrouwen met serieuze klachten blijven rondlopen.
Tip uit oogappels in praktijk
Ik heb vandaag toch maar even de raad uit ‘Oogappels’ opgevolgd en ben met een koud washandje even op de bank gaan liggen. Met een chardoneetje. En Netflix. En het hielp inderdaad.
Even …
Leuk en interessant artikel? Deel deze aflevering van Faye’s blog op social media!
Anderen lazen ook: