Vandaag een lekker hip onderwerp: discriminatie op basis van sekse – komen ook mannen in de overgang net als vrouwen? Hebben zij hun eigen overgangsklachten? Of heeft de natuur dit alleen aan de vrouwen toebedeeld?

Mannenpraat

Ik zat laatst op een verjaardag naast 2 mannen van eind 50. Ze waren samen in gesprek over hun nieuwste dates. “Nou die van mij menstrueert nog hoor,” hoorde ik er één zeggen. Ongelofelijk! Dat was voor hen een criterium om aan te duiden hoe goed hun vangst was!

Als ik het met vriendinnen over hun nieuwe dates heb gaat het eigenlijk nooit over andere criteria dan waar het vroeger om ging. Nooit van “hij zit nog niet in de penopauze hoor” of iets dergelijks. Maar bestaat er eigenlijk een mannelijke overgang en komen zodoende ook mannen in de overgang net als vrouwen?

Andropauze versus menopauze

Bij het zoeken naar de mannelijke overgang kwamen woorden naar voren zoals penopauze. Ik heb penopauze (andropauze) opgezocht.  De term andropauze suggereert dat het een tegenhanger is van de menopauze maar die vergelijking schijnt niet op te gaan. 

Ten eerste gaat bij vrouwen die in de overgang komen de productie van oestrogenen binnen een à twee jaar naar een zeer laag niveau. Bij mannen echter verloopt de afname van testosteron zeer geleidelijk over tientallen jaren. Vandaar dat ze in het algemeen geen klachten ervaren zoals vrouwen die kennen in de overgang.

Testosteron productie bij mannen naar leeftijd

Hoe meer een man op leeftijd komt, hoe minder testosteron geproduceerd wordt

Ten tweede stopt de oestrogeenproductie nagenoeg bij iedere vrouw, terwijl 50% van de mannen rond hun tachtigste (!) nog een normaal testosterongehalte in hun bloed heeft. 

Het grootste verschil is echter dat vrouwen rond de menopauze onvermijdelijk onvruchtbaar worden, terwijl de meeste mannen tot op hoge leeftijd kinderen kunnen verwekken omdat de zaadproductie niet stopt. 

De andropauze, ook wel penopauze genoemd, verwijst naar een afname van testosteron waardoor klachten ontstaan (testosteron heeft net als oestrogeen effect op vele processen in het lichaam). Vanaf het 35e jaar daalt het testosterongehalte elk jaar met 1,5%. Er zijn echter mannen die daardoor op jongere leeftijd (40 jaar) al een tekort hebben en daar klachten van ervaren.

Omdat het veel minder voorkomt is het minder bekend. Een gemiddelde man komt dus niet in de overgang kunnen we concluderen. 

“De gemiddelde man kent geen overgang zoals de vrouw die kent.”

Midlifecrisis

Maar die aanschaf van die sportauto dan rond het 50e jaar? Die staat los van de hormonen. Veel mannen ervaren een geestelijke overgang: ze realiseren zich dat ze ouder worden, twijfelen misschien aan hun levensdoel of carrière. Dit wordt wel de ‘midlifecrisis’ genoemd.

Wat zullen wij vrouwen eens aanschaffen om onze onrustige hormoontjes te sussen…?

Anderen lazen ook:

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.