Welkom » Wat is jouw overgangsklacht? » Vaginale klachten

vaginale droogheid in de overgang

Vaginale ongemakken kunnen veel te weeg brengen. Er wordt niet makkelijk over gesproken maar de meerderheid van de vrouwen in de overgang heeft er op enige manier mee te maken. De meest voorkomende verschijnselen zijn: onregelmatig en heftig bloedverlies, vaginale droogheid en verminderd libido. Benieuwd wat de rol van de overgang hierin is en wat eraan te doen is? Lees dan verder.

Menstruatie en de overgang

In het begin van de overgang kunnen de  hormoonspiegels erg wisselen. Dit kan leiden tot onregelmatig bloedverlies en soms ook tot heftiger bloedverlies dan je gewend was. 

In onze shop bieden wij een aantal menstruatieproducten aan die gekozen zijn op eigenschappen die voor vrouwen in de overgang net een verschil kunnen maken.

 

Speciaal maandverband

In de overgang wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner en droger en daardoor kwetsbaarder. Wij bieden in onze shop een maandverband aan dat bestaat uit 100% biologisch katoen, zonder toevoeging van chemicaliën. Er is edelsteen in het verband  verwerkt dat de groei van bacteriën tegengaat. Het verband is ultra dun maar heeft toch een hoog absorberend vermogen doordat er korrels in zijn verwerkt die 100 keer hun gewicht in vocht kunnen opnemen. Zo kan je je zekerder voelen ook als je even niet de mogelijkheid hebt om te wisselen.

Katoenplant

Menstruatiecup

Al eens gedacht aan een menstruatiecupje? Dit cupje breng je aan in de vagina en die vangt daar het bloed op.  Een voordeel van het cupje in vergelijking met een tampon  is dat het niks absorbeert en zodoende het natuurlijk milieu in de vagina niet aantast. In de overgang kan dat een voordeel zijn omdat het milieu in de vagina kwetsbaarder is qua evenwicht.

Het gebruik is misschien even wennen maar het blijkt voor veel vrouwen een uitkomst. Het draagt comfortabel en je kan het cupje makkelijk meenemen in je tas, heel handig als je erg onregelmatig vloeit. Het is ook een uitkomst bij bijvoorbeeld zwemmen; de cup absorbeert geen water zoals een tampon. En het is een eenmalige aanschaf; het cupje is in principe jarenlang herbruikbaar.

Verzorging

Hoe blijf je je lekker fris voelen de hele dag? Wij hebben kleine pakjes met bamboe-opfrisdoekjes in het assortiment. Deze passen makkelijk in je tas en ze zijn 100% natuurlijk en parfumvrij. Je kan ze gebruiken voor je hele lijf dus ook je gezicht en je intieme zones. Zo is verfrissing nooit ver weg. Je kan ze ook gebruiken om de cup schoon te maken want er zit geen alcohol in verwerkt.

Voor een meer grondige wasbeurt hebben wij intieme wasgel in het assortiment opgenomen. Deze plantaardige wasgel is geschikt voor gebruik in de intieme zones maar kan je voor je gehele lichaam gebruiken.

Vaginale droogheid en de overgang

Droogheid is een typische overgangsklacht waar meer dan de helft van de vrouwen in de overgang last van heeft. De vagina staat volledig onder invloed van hormonen. Het krijgt lange tijd voldoende oestrogenen waardoor het slijmvlies dik is, de zuurtegraad op peil blijft en bacteriën weinig tot geen kans krijgen om infecties te veroorzaken. Tijdens de overgang daalt echter de oestrogeenproductie waardoor je vaginawand dunner, minder soepel en droger wordt. Naast deze ongemakken geeft vaginale droogheid soms ook moeilijkheid om te vrijen. Dit is pijnlijker en de vaginawand is kwetsbaarder voor wrijving. De vaginawand kan in de overgang dus best wat extra verzorging gebruiken. Wij bieden verschillende fijne producten hiervoor, allen geheel natuurlijk. 

De vaginawand kan extra hydratatie gebruiken in de overgang

Crème voor vaginale droogheid

Bij vaginale droogheid kan je kiezen voor een vaginale crème die vochtinbrengend werkt. Wij hebben gekozen voor een 100% natuurlijke crème die langdurige hydratatie teweeg brengt. Het voordeel is dat deze crème niet nalekt, je ondergoed blijft zodoende schoon. Je kan het ook gebruiken ter verlichting van jeuk.

 

Vaginale zetpillen

Je kan ook kiezen voor vaginale zetpillen om de vochtigheid te ondersteunen.  De zetpillen die wij aanbieden werken op basis van etherische oliën van kruiden en planten en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen.

Onze zetpillen gebaseerd op 5 plantenextracten zijn bedoeld voor ondersteuning van de vochtbalans en vochtproductie in de vagina. Daarnaast bieden wij zetpillen aan die werken op basis van tea-tree olie. Dit product ondersteunt het afweersysteem en de lokale immuniteit van de vagina.

Sex en de overgang

Meer dan 65% van de vrouwen geeft aan minder zin in vrijen te hebben sinds de overgang. Daarnaast kan de vaginale droogheid de sex ook minder makkelijk maken. 

De belangrijkste oorzaak van de afname van libido is het lagere niveau van verschillende hormonen. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om een verhoogde gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap en houdt je vaginawand in goede conditie. Daarnaast wordt de vaginawand dunner en droger en uiteindelijk vaak nauwer. Dit kan ook bijdragen tot minder vanzelfsprekende sex waardoor de zin kan verminderen.

Gezondheidsproducten bij libidoverlies

Pycnogenol®is een natuurextract dat wordt gewonnen uit de schors van de mediterrane pijnboom en is één van de sterkste anti-oxidanten ter wereld. Het effect van Pycnogenol® is door de zwitserse fabrikant Horphag op vele lichaamsprocessen onderzocht. Op hun website vertellen ze hier uitgebreid over.

Daarnaast bieden wij het supplement 'libido vrouw' aan. Hierin zitten onder andere  de extracten van de knol van de macaplant en van de damiana-struik. Maca is één van de populairste supplementen voor het libido en de seksuele functie.

libidoverlies overgang

Sex in de overgang kan wat obstakels opleveren

Glijmiddel

Als de droogheid vooral dwarszit bij het vrijen kan een glijmiddel uitkomst bieden. Het geeft direct een langere vochtigheid en beschermt de vaginawand tijdens de seks. Dit is belangrijk want de huid wordt dunner in de overgang en kan sneller beschadigen.

De productlijn waarvoor wij gekozen hebben is volledig organisch, plantaardig en vrij van kunstmatige toevoegingen. Heel prettig in gebruik en het geurt en plakt niet. Qua glijmiddel kan je kiezen uit een glijmiddel op waterbasis of een op oliebasis. De voorkeur is heel persoonlijk. Waterbasis geeft een frisser gevoel en is combineerbaar met condooms. Oliebasis geeft een warmer gevoel en is niet combineerbaar met condooms. Twijfel je welk glijmiddel bij jullie past? Vraag bij je bestelling een gratis monster aan!

Lees verder over