opvliegers en de overgang

Wat zijn opvliegers? 

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van zeer intense warmte. Het breidt zich vanaf de borst uit over je hals en hoofd en soms over je hele lichaam. Opvliegers kunnen met heftig zweten gepaard gaan en duren ongeveer 3-5 minuten. Met andere woorden: je wordt uit het niets knalrood tot in je haarwortels en zweet tegelijkertijd als een otter. Opvliegers behoren tot de meest genoemde klacht door vrouwen in de overgang. Meer dan 70% van de vrouwen heeft er last van. Bij de meeste vrouwen neemt dit af na verloop van jaren maar bij een klein deel blijft deze klacht bestaan. Sommige vrouwen hebben er een paar per week maar er zijn ook vrouwen die  met een aantal opvliegers per uur te kampen hebben.

 

 

"opvliegers behoren tot de meest genoemde klacht door vrouwen in de overgang"

 

 

Opvliegers kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Thuis in je eigen omgeving vind je wellicht een manier om ermee om te gaan maar 's nachts tijdens het slapen en buitenshuis tijdens sociale situaties of werk kan dit een echte uitdaging zijn.

Waardoor worden opvliegers veroorzaakt?

De oorzaak van opvliegers weet men nog niet helemaal met zekerheid. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen met opvliegers de thermoneutrale zone van het lichaam is versmald. Deze zone bestrijkt de omgevingstemperaturen waarbij het lichaam in staat is een normale temperatuur te behouden zonder dat je daar iets van merkt. Maar bij vrouwen die last van opvliegers hebben is die zone versmald of afwezig. Dit betekent dat bij kleinere temperatuurwisselingen al een compensatiemechanisme in werking treedt. Het lichaam reageert alsof het oververhit is als je alleen maar een kopje koffie drinkt, als je bepaalde emoties hebt of je je wat inspant. De oorzaak van de zone-versmalling wordt gezocht in een toegenomen gevoeligheid van het temperatuurregulatie centrum in de hersenen als gevolg van veranderingen in de oestrogeenspiegels in het bloed. Meer informatie vind je in het blog: 'Opvliegers: de meest genoemde klacht'.

Is er iets te doen aan opvliegers?

Ja! Aan opvliegers is heel wat te doen. Hieronder gaan wij in op verschillende producten die kunnen helpen om de frequentie en/of intensiteit van de opvlieger te beperken. Daarnaast zijn er ook heel veel leefregels die kunnen helpen. Hierop wordt ingegaan in het net aangehaalde blog.

Hormoontherapie is ook het overwegen waard, zeker als je het heftig te pakken hebt. Overleg hierover met jouw huisarts.

De mediterrane pijnboom, uit de schors van deze boom wordt Pycnogenol gewonnen

Plantaardige middelen bij opvliegers, zin of onzin?

Er wordt veel geschreven over de zin en onzin van de inzet van plantaardige middelen bij de bestrijding van overgangsklachten. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste zijn veel producten niet goed onderzocht met een controle groep, de werkzaamheid kan zodoende een placebo effect zijn. Ten tweede wordt niet van alle plantaardige producten een gestandariseerd extract aangeboden. Of er is in de studie wel met zo een extract gewerkt maar worden er daarna vele varianten aangeboden en dan is de werkzaamheid opeens minder zeker omdat de dosering niet klopt. Ten derde reageren niet alle mensen hetzelfde. Kijk bijvoorbeeld naar soja. Je hebt bepaalde bacterieën in je darm nodig om dit product om te zetten. Een deel van de bevolking heeft deze bacterie simpel weg niet. Soja kan dus zeker werken maar alleen bij diegenen die over die bacterie beschikken. En dat weet je natuurlijk niet.

 

 

"Een gestandaardiseerd kruidenextract is een preparaat dat een vaste bepaalde hoeveelheid van één of meerdere actieve bestanddelen bevat"

 

 

Maar al het bovenstaande betekent niet dat er geen kracht zit in planten! Er bestaan meerdere plantaardige middelen die onderzocht zijn bij menopauzeklachten met placebo-gecontroleerde studies, waarbij precies terug te zoeken is welke dosering gebruikt is en wat ook gestandariseerd wordt aangeboden. Wij hebben producten geselecteerd op grond van deze criteria. Dan nog kan het dus varieren of het bij jou werkt. Houd altijd minimaal een maand vol en probeer anders een ander product. Wellicht slaat die wel goed aan bij jou.

Producten tegen opvliegers

In onze webshop is het gezondheidsproduct Pycnogenol® te koop. Pycnogenol® wordt gewonnen uit de schors van de mediterrane pijnboom en is één van de sterkste anti-oxidanten ter wereld. Het is onder andere onderzocht bij menopauzale vrouwen. De Zwitserse firma Horphag haalt als enige Pycnogenol als grondstof uit deze bomen en heeft vele onderzoeken op hun website staan over deze bijzondere veelzijdige stof .

 

Staat zweten tijdens de opvliegers bij jou erg op de voorgrond? Dan is salie een product dat je kan proberen. Salie is een plant die de unieke eigenschap bezit om transpiratie te beïnvloeden. 

 

Tot slot hebben we gekozen om een product op basis van Siberische rabarber op te nemen in het assortiment. Dit extract kan de werking van oestrogeen in bepaalde mate imiteren. Benieuwd naar wat meer achtergrondinformatie? klik hier

De salieplant wordt al eeuwen gebruikt als vrouwenkruid

Koelsjaal en andere verkoelingsproducten

Opvliegers gaan vaak gepaard met (heftig) zweten. Voor sommige vrouwen verandert ook de geur van hun lichaamszweet in de overgang. Je ruikt opeens sterker en gaat 'door je deo- tje heen'. Een veranderende hormoonbalans kan hier de oorzaak van zijn. Zweet veroorzaakt door hormonen ruikt anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op de huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van de zweetgeur.

 

 

"Hormoonzweet ruikt anders dan 'gewoon' zweet doordat het meer vetzuren bevat"

 

 

In onze shop bieden wij een (natuurlijke) deodorant aan die speciaal ontwikkeld is voor heftig zweten ten gevolge van hormonale schommelingen. Deze deodorant kan wel wat opvliegers doorstaan! Daarnaast hebben wij kleine pakjes met bamboe- opfrisdoekjes in het assortiment. Deze passen makkelijk in je tas en ze zijn 100% natuurlijk en parfum vrij. Je kan ze gebruiken voor je hele lijf dus ook voor je gezicht en je intieme zones. Zo is verfrissing nooit ver weg.

Direct afkoelen helpt de opvlieger te temperen

Producten om direct af te koelen

Wij bieden het meest uitgebreide assortiment met verkoelingsproducten voor de overgang! Zoek je acute verkoeling? In onze shop bieden wij verschillende mogelijkheden aan. Zo hebben wij een opvliegerspray die je op je gezicht en hals gebruikt zodra je de opvlieger op voelt komen. Hierdoor koel je meteen af en temper je de opvlieger. Er zitten krachtige plantenextracten in verwerkt die verfrissend en kalmerend werken. Een 100% natuurlijke verfrissingsspray, speciaal ontwikkeld tegen opvliegers.

 

Daarnaast vind je een verkoelingssjaal en een verkoelingskussen (de heatguard) waarin speciale kristallen verwerkt zijn. Eenmaal geactiveerd door water houden ze kou een paar dagen vast. Je kan ze zodoende overal mee naar toe nemen en de hele dag gebruiken om je lichaam af te koelen. Als de opvlieger opkomt kan je de 'koelsjaal' meteen in je nek leggen waardoor de opvlieger onderdrukt wordt. Stress en hartslag verlagen en je voelt je sneller weer jezelf. Sommige vrouwen hebben de sjaal zelfs de hele dag om en gebruiken het 'koelkussentje' voor de nacht. 

 

In Azië zie je de vrouwen er geregeld mee lopen: een klein, stijlvol ventilatortje die een discreet briesje geeft en je makkelijk kan meenemen in je handtas. Als je veel last hebt van opvliegers kan zoiets een uitkomst zijn. Waar je ook bent, heerlijk even een koel briesje om even bij te komen en af te koelen. Of zet het op je bureau voor constante afkoeling.

Lees verder over