Welkom » Wat is jouw overgangsklacht? » Jij en jouw overgang

De overgang kent vele uitingsvormen, voor iedereen is het anders welke klachten op de voorgrond staan. Om te kunnen helpen hebben wij daarom een breed assortiment aan producten. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in de overgang?

Centraal in de overgang staat het plotselinge wegvallen van de productie van oestrogeen. Dit heeft een enorme impact op het lichaam; oestrogeen regelt namelijk honderden lichaamsprocessen. De naam ‘menopauze’ geeft de indruk dat het een tijdelijke fase betreft maar de productie van oestrogeen komt niet meer terug. Het wegvallen hiervan - tijdens een periode die we de 'overgang' noemen - kan gepaard gaan met vele soorten klachten die voor elke vrouw verschillend qua intensiteit kunnen zijn.

Estrocare de menopauzespecialist

Vrouwen beleven verschillende symptomen in verschillende intensiteit tijdens de overgang en ook daarná.

Er bestaan typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers en verstoorde nachtrust. Deze treden meer in het begin van de overgang op als de oestrogeenspiegel aan het dalen is, wat met schommelingen gepaard gaat. Volgend hierop zijn er vaak effecten op huid, vagina en blaas. Op langere termijn worden vrouwen door gebrek aan oestrogeen mogelijk kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking (osteoporose) en het is daarom van belang om op tijd stil te staan bij mogelijkheden voor preventie.

 

Atypische overgangsverschijnselen kunnen samenhangen met vele oorzaken waaronder de menopauze. Zij hebben effect op haar, gewicht en figuur, gewrichten, stemming en concentratie.

 

Voor zowel typische als atypische overgangsverschijnselen zijn vele oplossingen mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld hormoontherapie* uitkomst bieden. Ook het aanhouden van bepaalde leefregels** kan velen verlichting geven. EstroCare richt zich op hormoonvrije gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen bij het verlichten van overgangsverschijnselen. Wij leggen graag uit op deze pagina's hoe je met jouw overgangsverschijnselen aan de slag kunt en welke rol onze producten daarbij kunnen spelen!

 

* De huisarts kan hier samen met jou naar kijken en uitleg geven.

** Deze kan je vinden op websites genoemd onder het kopje 'nuttige informatiebronnen' op deze site.

Lees verder over