Welkom » Wat is jouw overgangsklacht? » Haar- en huidproblemen

haarproblemen in de overgang

'Als je haar maar goed zit'. Dat is voor veel vrouwen echter moeilijker als ze eenmaal in de overgang komen helaas. Haren zit zijn erg bepalend voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van veel vrouwen. Bij 40% van de vrouwen heeft de menopauze effect op de haren. Haren worden dunner, glanzen minder en vallen meer uit dan eerst. Bij sommige vrouwen wordt het haar donkerder. De menopauze heeft ook een flinke invloed op de huid: deze wordt dunner, slapper en droger. Het onderwerp 'huid' vind je verderop deze pagina. Klik hier om direct naar huidproblemen in de overgang te gaan. 

Haar en de menopauze

Waarom wordt mijn haar dunner in de overgang?

Er zijn verschillende factoren die een effect kunnen hebben op haarkwaliteit. Wij stippen er een drietal aan.

Ten eerste stimuleren vrouwelijke hormonen de haargroei en helpen zij het haarzakje te beschermen. Als er minder oestrogeen is dan wordt het haar vaak dunner, groeit het minder en het valt eerder uit. Daarnaast is er door de veranderende  hormoonbalans relatief meer mannelijk hormoon - testosteron - aanwezig. Dit kan leiden tot haaruitval op je hoofd of juist tot extra haargroei op nieuwe plekken. Niet alle vrouwen zijn echter gevoelig voor het 'extra' testosteron, dit is erfelijk bepaald.

Ten tweede het effect van stress. Stress heeft een negatief effect op je haarkwaliteit. Aangezien de overgang een periode is waarin heel veel gebeurt met je lichaam en er vaak slecht geslapen wordt is stress vaak een factor die helaas aanwezig is in de overgang.

En de laatste factor die wij willen aanhalen bij dit onderwerp is dat de haarkwaliteit ook wordt beïnvloed door de vitamine- en mineralenconcentraties in je lichaam. Zijn die concentraties uit balans dan kan dat doorwerken in de kwaliteit van je haar.

Mooi haar in de overgang

Een mooie volle haardos in de overgang, kan dat?

Hoe verkom je haarverlies in de overgang?

Zoals je net kon lezen zijn er verschillende factoren die mee kunnen spelen bij haarverlies in de overgang. Er is een shampoofabrikant (Mediceuticals) die zich volledig heeft gericht op het ontwikkelen van shampoos voor haarproblemen, waaronder ook haarverlies door hormoonveranderingen. Het doel is het creëren een gezonde hoofdhuid. Hun producten brengen die weer in optimale conditie waardoor de haarkwaliteit verbetert. De werking van deze vrouwenlijn zorgt ervoor dat het haarzakje verstevigt en dat de effecten van testosteron worden afgezwakt waardoor het haar minder uitvalt en weer voller wordt. De drie producten van deze vrouwenlijn gebruik je bij voorkeur gezamenlijk omdat ze elkaar versterken in hun werking. Daarom wordt het aangeboden in een kit

 

Heb je een hele droge hoofdhuid en droog haar? Wij bieden een speciale 100% pure en natuurlijke olie aan met bijzonder hydraterende  eigenschappen. Deze olie wordt koud geperst uit het de zaden van de vruchten van de baobab-tree en wordt puur aangeboden. De olie dringt diep door in de huid en is niet vet. Het werkt huidherstellend en is ook heel verzorgend .

Wat kan je nog meer doen om je haar in top conditie te krijgen?  Gezonde evenwichtige voeding is van belang voor je haarkwaliteit. Verschillende vitamines hebben hierin een bewezen positief effect. Vitamine B8  (biotine) wordt bijvoorbeeld ook wel vitamine 'Haar' genoemd. Het houdt het haar sterk en glanzend. Verschillende mineralen kunnen ook bijdragen aan gezond haar, denk aan  ijzer en zink. 

Wij bieden een supplement aan waarin biotine (vitamine B8), foliumzuur (vitamine B11) en zink zitten met daarnaast als hoofdbestanddeel het pure vruchtvlees van de vruchten van de baobab-tree. Dit vruchtvlees behoort tot de zo genaamde 'superfoods' door zijn antioxidante eigenschappen en hoge voedingswaarden. De vrucht bevat onder andere hoge vitamine-C-waardes, calcium en ijzer. Door deze combinatie wordt het aangeboden als supplement speciaal voor behoud van gezonde haren, huid en nagels.

De Huid en de menopauze

Waarom verandert je huid zo tijdens de overgang?

Waar een rijpere geest ons mooier maakt vinden we dat vaak niet van een oudere huid. Die willen we graag jeugdig houden. Helaas lijdt de huid door de tand des tijds en óók door de overgang.  Als oestrogeen wegvalt is het gevolg dat de huid slapper en dunner wordt. Ook wordt de huid droger waardoor rimpels meer gaan opvallen. Daarnaast wordt de huid gevoeliger voor de zon en ontstaan er makkelijker ouderdomsvlekken. Wil je uitgebreide informatie over welk effect de overgang op je huid heeft? Lees dan het interview dat ik had met dr.Jetske Ultee in 'Nynke's blog' Huidklachten in de overgang (1), wat is eraan te doen? 

Hoe houd ik mijn huid mooi in de overgang?

Je schoonheid verbeter je onder andere van binnenuit. Wij bieden een supplement aan waarin biotine (vitamine B8), foliumzuur en zink zitten met daarnaast als hoofdbestanddeel het vruchtvlees van de vruchten van de baobab-tree. Dit vruchtvlees behoort tot de zogenaamde 'superfoods' door zijn anti-oxidante eigenschappen en hoge voedingswaarden. De vrucht bevat onder andere hoge vitamine-C-waardes, calcium, ijzer en voedingsvezels. Deze combinatie maakt dat dit Baobab supplement speciaal wordt aangeboden ter ondersteuning van gezond haar, huid en nagels.

baobabboom en vruchten voor mooi haar en een mooie huid in de overgang

De Zuid-Afrikaanse baobab-boom en zijn vruchten

Voor de droge huid kan een olie weldadig zijn. In onze shop kan je een pure natuurlijke olie kopen die rijk is aan omega 3 en 6. Deze olie wordt gewonnen uit het de zaden van de vruchten van de baobab-tree. Deze 100% pure en natuurlijke olie is ook geschikt voor het gezicht en decolleté. Het dringt goed door in de huid en is extreem hydraterend maar niet vet. Dat het snel intrekt is belangrijk als je last hebt van opvliegers en veel transpireert bijvoorbeeld. De olie is verder anti-aging, heel verzorgend, voedend en ondersteunt het natuurlijk huidherstel. 

Antioxidanten ondersteunen een mooie huid

Pycnogenol®is een natuurextract dat wordt gewonnen uit de schors van de mediterrane pijnboom en is één van de sterkste anti-oxidanten ter wereld.  Pycnogenol® zich aan collageen en elastine en beschermt dat zo tegen afbraak.  Pycnogenol® gemaakt als grondstof door de Zwitserse firma Horphag. Zij hebben op hun site veel onderzoeken staan over  Pycnogenol® en de huid.

Lees verder over