blaasproblemen in de overgang

Incontinentie en blaasontsteking en de overgang

In Nederland heeft één op de vier vrouwen van 35 jaar en ouder last van blaas- of verzakkingsklachten met als belangrijkste klacht urineverlies. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaker last van blaasontsteking. Blaasproblemen zoals incontinentie hebben veel impact en zijn vaak een bron van schaamte. Urineverlies kan je opvangen door maandverband te gaan dragen maar er zijn echt veel meer mogelijkheden. Bespreek dit met je huisarts of met je bekkenbodemfysiotherapeut en blijf er niet mee lopen.

Waardoor worden blaasproblemen veroorzaakt in de overgang?

De precieze rol van de overgang op blaasproblemen is nog niet volledig duidelijk. Verslapte bekkenbodemspieren zijn een belangrijke factor voor incontinentie. De overgang lijkt een versnellende rol te kunnen spelen bij het verslappen daarvan. Daarnaast kan de blaas in de overgang prikkelbaarder worden. Het gevoel van te moeten plassen komt dan heel snel en frequent op en kan niet uitgesteld worden. Tot slot hebben vrouwen in de overgang vaker last van blaasontstekingen. Het slijmvlies van de vaginawand en de plasbuis wordt dunner vanwege het wegvallen van oestrogeen. Een gevolg is dat bacteriën makkelijker kunnen opstijgen. 

Wat kan je aan blaasproblemen doen?

Blaasproblematiek kent vele oorzaken en oplossingen*. Wij bieden 2 verschillende soorten producten aan in onze shop.

Incontinentie verband

Veel vrouwen zijn huiverig om de hele dag verband te gaan dragen omdat het een belasting kan zijn voor de huid en het milieu in de vagina. Wij bieden een verband aan dat ontwikkeld is voor de gevoelige huid. Het verband is gemaakt van biologisch katoen waarin toermalijn is verwerkt. Deze edelsteen naturaliseert geur en gaat bacteriegroei tegen. Zo hoef je niet de angst te hebben dat iemand de urinegeur kan ruiken en het verband is zacht voor de huid.

Het verband is ultra-dun maar heeft toch een groot absorptievermogen. Er zijn korrels in het verband verwerkt die 100 keer in eigen gewicht kunnen absorberen. Zo kan je je zeker voelen ook als je even niet kan wisselen.

Deze fabrikant heeft gekozen voor één productlijn die zowel bij bloedverlies als bij urine-incontinentie kan worden gebruikt. Voor de buitenwereld is het zodoende onzichtbaar waar jij het voor wilt gebruiken

Opfrissen en verzorging

Tussendoor lekker even opfrissen? In het assortiment hebben wij kleine pakjes met bamboe-opfrisdoekjes opgenomen. Deze pakjes passen makkelijk in je tas en ze zijn 100% natuurlijk en parfumvrij. Ze zijn speciaal geschikt voor de intieme zones. Daarnaast bieden wij ook een intieme wasgel aan. Deze plantaardige gel is zeepvrij en kan gebruikt worden voor het gehele lijf waaronder ook de intieme zones.

Wees voorbereid en neem alles mee

Versterken van de bekkenbodemspieren**

Je bekkenbodemspieren zijn onmisbaar. Ze houden je organen in je buik en zorgen ervoor dat je blaas, je baarmoeder en vagina netjes op hun plaats blijven zitten. Door je bekkenbodemspieren te trainen kan je urineverlies voorkomen of verhelpen, verbetert je houding én geef je je seksleven een boost.

Blaasontsteking voorkomen***

In de richtlijnen 'urineweginfecties' van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wordt cranberrysuppletie genoemd als één van de opties om terugkerende blaasontsteking te voorkómen bij gezonde, niet-zwangere vrouwen.

In de cranberry zitten stofjes die de hechting van bacteriën aan de blaaswand kunnen voorkomen, de zogenaamde 'PAC'- deeltjes. Een cranberry-supplement moet voldoende PACs bevatten om ondersteunend te kunnen werken bij het voorkómen van een blaasontsteking. De stichting 'ortho-kennis' geeft een adviesdosering 45 tot 72 mg PACs per dag voor volwassenen. In de supplementen die worden aangeboden wisselt de hoeveelheid PACs per pil echter enorm en wordt de 42 mg vaak niet gehaald. In onze shop bieden wij een cranberry-supplement aan met het hoogste aantal werkzame PACs per capsule namelijk 72 mg.

"Cranberry's groeien in Nederland alleen op Terschelling. Vermoedelijk zijn ze ooit overboord geslagen van een Amerikaans schip. Een jutter bracht een paar vaten in veiligheid in de verwachting dat er drank in de vaten zou zitten.Toen hij zag dat er alleen bessen in zaten liet hij de vaten achter in de duinen. Sindsdien groeien er cranberries op Terschelling, de meest zuidelijke vindplaats van de Oxycoccus macrocarpus ter wereld, want cranberries horen eigenlijk thuis in Canada en het Noorden van de Verenigde Staten."

* de huisarts kan adviseren welke oplossing voor jou geschikt kan zijn

** een bekkenbodemfysiotherapeut kan advies geven in de juiste training voor jou

**Als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt kan je het beste de huisarts bezoeken. Wij gaan hier alleen in op het mogelijke voorkómen van een blaasontsteking.

Lees verder over