Stemmingswisselingen, plotselinge onzekerheid, faalangst, concentratieproblemen en stressklachten komen heel veel voor in de overgang. Concentratieproblemen worden zelfs als nummer 1 klacht genoemd door werkende vrouwen en daarmee staat die klacht ver boven de meer bekende opvliegers als belemmerend op de werkvloer.

Op deze pagina gaan we in op waarom je mind je in de overgang zo in de weg kan zitten. En we zetten een aantal tips en producten op een rijtje die ondersteunend kunnen werken om je weer prettiger en energieker te voelen!

Wat gebeurt er in mijn hoofd in de overgang?

Hormonen werken overal in je lijf

Hormonen kunnen je brein enorm beïnvloeden. Denk maar aan die dagen voor de ongesteldheid, het ontzwangeren of aan PMS-klachten. In de overgang worden de schommelingen in oestrogeen fors en dat merken heel veel vrouwen.

Veel vrouwen merken de overgang aan hun geheugen en concentratievermogen. Anderen merken het vooral aan wisselende stemmingen en weer anderen merken vooral dat ze opeens niet meer zo stress-bestendig zijn.

Of dit allemaal ligt aan de directe invloed van de hormoonschommelingen op ons brein of dat het een indirect gevolg is van andere overgangsklachten zoals opvliegers en een slechte nachtrust daar is de wetenschap nog niet uit.

Lastig is het wel! Gelukkig kan je er van alles aan doen. Lees vooral verder.

Eerst gaan we in op stemmingswisselingen en wat helpt voor een stabiele geest. Vervolgens gaan we in op focusverlies en wat helpt voor een scherpe geest. En ten slotte gaan we in op stress en wat helpt voor een ontspannen geest.

Wat gebeurt er in mijn hoofd in de overgang
depressieve vrouw

Wat kan ik doen aan stemmingswisselingen?

Is het de overgang of iets anders?

Huilen en lachen volgen elkaar op, woede die opkomt uit het niets en ook weer verdwijnt als sneeuw voor de zon. Stemmingswisselingen kunnen heftig zijn in de overgang. Sommige vrouwen voelen zich juist somber en dof.

Wat belangrijk is om te bepalen in welke mate de overgang een rol speelt. De overgang kan dit allemaal veroorzaken maar dit soort klachten kunnen ook een uiting zijn van een depressie. Lees er alles over in ons blog ‘stemmingswisselingen in de overgang’.

De producten die wij in het assortiment hebben opgenomen richten zich op het verhogen van seratonine in je lichaam en/of het verminderen van de invloed van hormoonschommelingen.

Supplementen voor een stabielere geest

Naast voeding en leefstijl kan je ook kiezen voor supplementen om je te helpen minder last te hebben van de stemmingswisselingen. In ons assortiment vind je producten die allemaal op een andere manier kunnen bijdragen hieraan.

Mood Rise met saffraan

Uit onderzoek komt naar voren dat Saffraan zorgt voor een toename van serotonine in je brein. Serotonine is een stofje dat een belangrijke rol speelt bij een goede stemming. Vandaar dat Saffraan bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand.

In Mood Rise zitten naast Saffraan ook twee kruiden die adaptogeen werken. Adaptogeen betekent dat ze je lichaam ondersteunen met het om gaan met stress. Vrouwen in de overgang zijn gevoeliger voor stress en stemmingswisselingen maken dat er niet beter op. Een mooi compleet product dus als je kampt met deze klachten!

Estrogen for Women

Estrogen for Women bevat fyto-oestrogenen waaronder het krachtige hop en soja. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die de werking van oestrogeen in lichte mate kunnen nabootsen in het menselijk lichaam. Het zijn dus geen hormonen, het is volledig plantaardig. Fyto-oestrogenen worden al heel lang ingezet ter verlichting van overgangsverschijnselen.

MenoElle

Als je geen fyto-oestrogenen wilt of mag slikken, is MenoElle zeker het proberen waard. MenoElle bestaat uit een unieke combinatie van 3 Aziatische kruiden. Het is al jarenlang dé hit in Korea en is in korte tijd ook in Duitsland erg populair geworden.

MenoElle werkt bij 12 overgangsklachten waaronder stemmingswisselingen. Lees hier meer over MenoElle.

Wat kan ik doen aan concentratie- en geheugenverlies?

Het gaat over!

Het goede nieuws is dat vrouwen na de overgang minder hinder ervaren van geheugen- en concentratieverlies. Men kan dat niet helemaal verklaren, de oestrogeenspiegels blijven laag namelijk. Het lijkt erop dat je brein zich kan aanpassen aan de lage oestrogeenspiegels.

En vrouwen voelen zich sowieso beter na de overgang; stemmingswisselingen zijn voorbij, net als de opvliegers (in de meeste gevallen) en er wordt beter geslapen.

Daar ben je nu wellicht nog niet mee geholpen. Daarom hebben wij in ons assortiment een paar supplementen opgenomen die je geheugen en concentratie kunnen ondersteunen. Lees verder.

Memoryloss

Supplementen voor een scherpere geest

Omega-3 vetzuren

Met voeding en leefstijl kan je ook je geheugen en concentratie beïnvloeden. Er is uit onderzoek gebleken dat het mediterrane dieet (dat bestaat uit veel groente en fruit, onverzadigde vetten en vis) de cognitie positief beïnvloed. Het Mediterrane dieet bevat veel omega-3 vetzuren en die zijn heel belangrijk voor een gezonde hersenfunctie.

Omega-3 kan je ook als supplement slikken. Wij zijn fan van het omega-3 supplement van Testadit is volledig plantaardig en belast de visstand dus niet.

Magnesium

Let er verder op dat je voeding voldoende magnesium bevat. Magnesium is één van de belangrijkste mineralen en staat bekend om zijn ondersteuning van het leervermogen en het verminderen van vermoeidheid. Groenten met aanzienlijke hoeveelheden magnesium zijn onder meer boerenkool, spinazie en raapstelen. Ook avocado’s bevatten veel magnesium. 

Je kan er ook voor kiezen magnesium als supplement te gebruiken. Let erop dat je een goed opneembaar supplement kiest, anders heeft je lichaam er niks aan. in onze shop vind je Magnesiumcitraat, één van de best opneembare vormen van magnesium.

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen (in lichte mate) en kunnen daarom ook tegen verschillende overgangsklachten helpen.

Van fyto-oestrogenen is het nog niet vastgesteld dat ze rechtstreeks op geheugen werken. Ze kunnen wel helpen bij opvliegers en stemmingsstoornissen en dat kan je weer helpen beter te slapen.

Zo kan het toch effect hebben op je geheugen en concentratie. In onze shop vind je Estrogen for Women en MenoElle.

 

kegeloefeningen 1

Wat kan ik doen aan mijn stress-niveau?

Stress krijg je van de overgang en dóór de overgang!

Stress en de overgang zijn geen vriendinnen. Veel vrouwen ervaren dan ook méér stress in de overgang dan daarvoor.

Maar wist je dat het niet raar is dat je in de overgang meer last hebt van stress? Hormoonveranderingen spelen hier een enorme rol. In ons blog ‘waarom ben ik zo gestrest in de overgang‘ kan je er alles over lezen.

Het gaat lonen om jouw stress-levels te verlagen. Op voeding en leefstijl gaan wij hier niet uitgebreid in. Wel hebben we een paar supplementen geselecteerd die je kunnen helpen.

Supplementen voor een ontspannen geest

Magnesium en B-vitamines

Ook in geval van stress vervult voeding een hele belangrijke functie. In tijden van stress verbruikt je lichaam extra veel vitamines en mineralen en daarmee is een gebalanceerd dieet nog meer van belang.

Houd vooral rekening met Magnesium, dit wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het weerstand kunnen bieden tegen stress en spanning.

Ook B-vitamines zijn belangrijk. B-Vitamines wakkeren de natuurlijk energie in het lichaam aan. Ze dragen bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de gezonde psychologische functie. Zowel magnesium als B-vitamines worden daarom in veel anti-stress producten verwerkt.

Mood Rise

Bij stress kunnen kruiden met een adaptogene werking uitkomst bieden. Adaptogeen betekent dat het helpt met aanpassen, het maakt je weerbaarder tegen stress.

Ashwagandha of de ‘Indische ginseng’ wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om zijn adaptogene werking en ook Rhodiola staat hierom bekend. Vaak wordt dat ook ingezet tegen nervositeit en gejaagde gevoelens. Om deze reden hebben wij gekozen voor het supplement Mood Rise. Hierin vind je deze kruiden in hoge doseringen en zo kan dit als een krachtig natuurlijk middel tegen stress werken.

Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen (in lichte mate) en kunnen daarom ook tegen verschillende overgangsklachten helpen. En minder overgangsklachten helpt om je beter te voelen en daarmee weerbaarder.

In onze shop vind je Estrogen for Women. Daarnaast heeft MenoElle een vergelijkbaar effect zonder de aanwezigheid van fyto-oestrogenen.

 

Mentale kracht en energie

24,95

Omega-3 algenolie DHA & EPA. Zuiver, visvrij en 100% plantaardige omega-3

Nieuw
35,95

Mood Rise draagt bij om een positieve stemming te behouden en je energieniveau een boost te geven tijdens periodes van stress en vermoeidheid.

Populair
Vanaf: 30,82

Estrogen for Women is een uniek combinatiepreparaat op basis van zeer krachtige fyto-oestrogenen. Het geeft brede ondersteuning bij het verminderen van overgangsverschijnselen, is 100% hormoonvrij en volledig plantaardig.

Populair
Vanaf: 14,36

Eén van de best opneembare vormen van Magnesium (magnesium citraat). Breed inzetbaar in de overgang.

Aanbieding
Populair
63,95

MenoElle biedt brede ondersteuning tijdens de overgang, is vrij van hormonen en fyto-oestrogenen, en heeft geen bijwerkingen. In voordelige verpakking genoeg voor 3 maanden.

Populair
21,95

Een nieuw, ánder middel voor vrouwen in de overgang dat wereldwijd succesvol is. MenoElle biedt brede ondersteuning tijdens de overgang, bevat geen fyto-oestrogenen / isoflavonen en heeft geen bijwerkingen.