In Nederland heeft één op de vier (!) vrouwen van 35 jaar en ouder last van blaas- of verzakkingsklachten. De belangrijkste klachten? Ongewild urineverlies en blaasontsteking.

Urineverlies komt veel voor in de overgang (en daarna). Dit heeft veel impact op het dagelijks leven en is vaak een bron van schaamte. Dat is jammer want er zijn veel manieren om de incontinentie aan te pakken. Zo kan je urine opvangen door bijvoorbeeld maandverband speciaal geschikt voor vrouwen in de overgang (je intieme delen zijn immers gevoeliger).

Ook blaasontsteking komt veel voor bij vrouwen in de overgang. Er ís een natuurlijke manier om deze voorkomen.

Lees verder over wat je kan doen aan blaasproblemen in de overgang.

Waardoor worden blaasproblemen als urineverlies en blaasontsteking veroorzaakt in de overgang?

Oestrogeenverlies speelt wederom een rol

De precieze rol van de overgang op blaasproblemen is niet volledig duidelijk. Wel zijn een aantal factoren in kaart gebracht die een rol lijken te spelen. Zo zijn verslapte bekkenbodemspieren een belangrijke factor voor ongewild urineverlies. En de overgang lijkt een versnellende rol te kunnen spelen bij het verslappen daarvan.

Daarnaast kan de blaas in de overgang prikkelbaarder worden. Het gevoel van te moeten plassen komt dan heel snel en frequent op en het plassen kan niet uitgesteld worden.

Tot slot hebben vrouwen in de overgang vaker last van blaasontstekingen. Het slijmvlies van de vaginawand en de plasbuis wordt dunner vanwege het wegvallen van oestrogeen. Een gevolg is dat bacteriën makkelijker kunnen opstijgen.

Druppel

Wat kan je aan urineverlies en blaasontsteking doen?

Je kan je richten op de gevolgen of op de oorzaak van het probleem

Je kan gaan werken aan het voorkomen van urineverlies en blaasontstekingen. Dit vergt tijd en training maar kan heel succesvol zijn. Daarnaast kan je de oplossing zoeken in het zo goed mogelijk opvangen van de urine die je verliest en focussen op een fris gevoel.

Versterken van de bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren zijn onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat je blaas, je baarmoeder en vagina netjes op hun plaats blijven zitten. Door je bekkenbodemspieren te trainen kan je urineverlies verminderen of zelfs verhelpen. Je verbetert je houding én je geeft je seksleven een boost. De huisarts of bekkenbodemtherapeut kan je uitleg geven.

Trainen kan je vervolgens bij de bekkenbodemtherapeut doen of zelf thuis. Er zijn ook bekkenbodemtrainers te koop om het oefenen te vergemakkelijken.

Incontinentieverband

Veel vrouwen zijn huiverig om de hele dag verband te gaan dragen omdat het een belasting kan zijn voor de huid en het milieu in de vagina. En terecht want in de overgang worden je huid en slijmvliezen gevoeliger. Kies daarom voor producten die natuurlijke materialen gebruiken zonder chemische toevoegingen.

En zorg dat je je veilig voelt met het verband. Kijk of het verband bijvoorbeeld geurtjes kan neutraliseren en voldoende vocht kan absorberen. Het laatste wat je wilt is dat het gaat broeien.

Opfrissen en verzorging

Urineverlies kan een ongemakkelijk en onfris gevoel geven. Zorg dat je jezelf lekker schoon voelt de hele dag. Dat ondersteunt je zelfvertrouwen.

In het assortiment hebben wij kleine pakjes met bamboe-opfrisdoekjes opgenomen. Deze pakjes passen makkelijk in je tas en ze zijn 100% natuurlijk en parfumvrij. Ze zijn speciaal geschikt voor de intieme zones. 

Blaasontsteking voorkomen

In de richtlijnen ‘urineweginfecties’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wordt cranberrysuppletie genoemd als één van de opties om terugkerende blaasontsteking te voorkómen bij gezonde, niet-zwangere vrouwen.

Niet elk cranberry supplement is echter even werkzaam om urineweginfecties te voorkomen. De juiste concentraties van bepaalde anti-oxidanten (PAC’s) maken bijvoorbeeld het verschil.

Incontinentieverband 

De kracht van natuurlijk katoen

Maandverband dat zeer geschikt is voor het gebruik in de overgang, dat zijn de producten van Gentleday. Verband dat je voor zowel bloedverlies als urineverlies kan gebruiken en wat super dun is zonder chemische toevoegingen. Dus zacht voor je intieme delen.

Dit verband is gemaakt van biologisch katoen waarin toermalijn is verwerkt. Deze edelsteen naturaliseert geur en gaat bacteriegroei tegen. Zo hoef je niet de angst te hebben dat iemand de urinegeur kan ruiken en het verband is zacht voor de huid.

Het verband is heel dun maar heeft toch een groot absorptievermogen. Er zijn korrels in het verband verwerkt die 100 keer in eigen gewicht kunnen absorberen. Zo kan je je zeker voelen ook als je even niet kan wisselen.

De fabrikant heeft gekozen voor één productlijn die zowel bij bloedverlies als bij urine-incontinentie kan worden gebruikt. Voor de buitenwereld is het zodoende onzichtbaar waar jij het verband voor wilt gebruiken

Katoentak
Cranberry tak

Blaasonsteking voorkomen

Kies een cranberrysupplement met voldoende PAC’s

In onze shop bieden wij een súper cranberry-supplement aan. Dit product heeft het hoogste aantal werkzame PACs per capsule dat verkrijgbaar is, namelijk 72 mg.

In de cranberry zitten stofjes die de hechting van bacteriën aan de blaaswand kunnen voorkomen, de zogenaamde ‘PAC’- deeltjes. Een cranberry-supplement moet voldoende PAC’s bevatten om ondersteunend te kunnen werken bij het voorkómen van een blaasontsteking. De stichting ‘ortho-kennis’ geeft een adviesdosering 45 tot 72 mg PACs per dag voor volwassenen. In de supplementen die worden aangeboden wisselt de hoeveelheid PACs per pil echter enorm en wordt de 42 mg vaak niet gehaald.

 

Intieme verzorging

Voel je fris daar beneden

 

Bamboe doekjes

Met Aloë vera en zonder enige chemische toevoeging. Zacht, verzorgend en verfrissend. Onze intieme doekjes van bamboe zijn precies wat je lijf in de overgang nodig heeft.

In kleine, handzame verpakkingen zodat je het altijd paraat kan hebben als dit nodig is.

 

Intieme wasgel

In de overgang worden je intieme delen gevoeliger en kan je anders op producten gaan reageren. Kies daarom zoveel mogelijk voor natuurlijke producten zonder chemische toevoegingen. Deze gel voor de intieme delen is voedend en herstellend voor de huid en is heerlijk zacht.

Minder blaasproblemen

8,99

Gentle Day intieme wasgel is zachte en natuurlijk. Speciaal geschikt voor de intieme zones maar ook heerlijk voor je hele lijf.

Vanaf: 3,95

Gentle Day Maandverband. In de overgang worden je intieme delen gevoeliger, verzorg ze met zachte natuurlijke producten. Je zal zien: het gaat verschil maken!

4,10

Gentle Day katoenen inlegkruisjes: heel geschikt voor gebruik in de overgang. Biologisch katoen, zonder chemische toevoegingen.

Populair
Vanaf: 17,06

Hét cranberry supplement met veruit de meeste werkzame PAC's per gram dat verkrijgbaar is.

Uitverkocht
2,50

Om je overal even te kunnen opfrissen. Natuurlijke natte bamboe doekjes met aloë vera. Geschikt voor je hele lijf, óók je intieme delen.