Eén van de meest gestelde vragen van vrouwen is niet zozeer wanneer de overgang begint maar juist of de overgang ooit nog over gaat. En als je doorvraagt bedoelen vrouwen meestal of ze ooit van hun opvliegers afkomen.

Hoe lang kan je last hebben van opvliegers? Waarom gaan ze voor sommigen nooit over? Zijn opvliegers altijd overgangsgerelateerd?

In dit artikel ga ik hierop in en geef ik tips over wat je kan helpen als je hardnekkig last blijft houden van opvliegers.

Wanneer in de overgang zijn opvliegers maximaal?

Het overgrote deel van de vrouwen krijgen te maken met opvliegers. De NICE 2015 menopauze richtlijn stelt dat 75% van de vrouwen last heeft van opvliegers in de overgang.

De meeste opvliegers dienen zich aan rond het wegblijven van de menstruatie. Als de hormoonproductie helemaal stilvalt – dus als ook de menstruaties helemaal gestopt zijn – kunnen die opvliegers nog verergeren.

eierstokken

Als de menstruatie ophoudt zakt de oestrogeenproductie vanuit de eierstokken

De gemiddelde duur van overgangsklachten na de laatste menstruatie (onderzocht bij 881 vrouwen) was 4.5 jaar.

Hoewel opvliegers vaak geleidelijk verdwijnen, heeft ongeveer 5% van de vrouwen er tien jaar na de laatste menstruatie nog last van en bij sommige vrouwen verdwijnen ze nooit helemaal.

Waarom heeft de één langer last van opvliegers dan de ander?

Begonnen jouw opvliegers al terwijl je nog menstrueerde? Dan heb je kans dat de opvliegers ook langer aan gaan houden.

Vrouwen die al in het begin van de perimenopauze – als je menstruatie onregelmatig wordt – last hebben van opvliegers en nachtzweten, blijken ook het langst last te houden van deze klachten. In zijn totaliteit zo rond de 11.8 jaar waarbij de klachten na de laatste menstruatie – dus postmenopauzaal – tot ca 9.4 jaar aanhouden.

Omgekeerd is het zo dat vrouwen die postmenopauzaal last krijgen van opvliegers, daar het kortst last van hebben. Zo’n 3.4 jaar.*

Perimenopause

Starten de opvliegers al in de perimenopauze dan houden ze vaak ook langer aan

Er is een aantal redenen waarom sommige vrouwen al vroeg in de overgang last kunnen hebben van opvliegers en nachtzweten.

Redenen zijn onder andere roken, last hebben van overgewicht, angst- en/of depressieve klachten, gebrek aan sociale steun, en – voor sommige vrouwen – een verhoogde gevoeligheid voor lichamelijke sensaties.

Dit zijn gegevens uit onderzoeken. De overgang blijft een heel persoonlijk verhaal en ook welke factoren er van invloed zijn waardoor je wel of geen klachten krijgt.

Opvliegers die niet lijken over te gaan: hoe zit dat?

Ik zie veel vrouwen op mijn spreekuur met de vraag wanneer het toch een keer overgaat. Grosso modo zijn het 2 groepen.

Een schommelende hormoonbalans zorgt voor schommelende klachten

Een deel van de vrouwen komt met het verhaal dat de opvliegers weg leken te gaan maar nu opeens weer terug zijn. Hoe kan dat?

Na het wegblijven van de menstruatie gaat het oestrogeen schommelend omlaag. Soms is het zo dat vrouwen zich dan even beter voelen en dan beginnen die opvliegers toch weer.

En dat geeft stress want het gevoel komt op dat het maar niet overgaat.

Toch is dat heel normaal omdat de oestrogeenspiegel schommelend daalt en de klachten dus schommelend af gaan nemen.

“Opvliegers kunnen bij de overgang horen maar als ze echt niet overgaan dan is het raadzaam dit nader te onderzoeken.”

Het ligt niet altijd aan de overgang

Ik zie ook vrouwen die al meer dan 10 jaar niet meer menstrueren en toch nog steeds opvliegers hebben. Dan is het extra belangrijk om stil te staan bij andere mogelijke oorzaken van opvliegers.

Hoe zit het met de bloedsuikerspiegel? Is er sprake van een hoge bloeddruk? Is de schildklier in orde? Hoe zit het met alle vitamines en mineralen zijn er geen tekorten?

Opvliegers kunnen bij de overgang horen maar als ze echt niet overgaan dan is het raadzaam dit nader te onderzoeken.

Wat kan je doen als jouw opvliegers niet overgaan?

Opvliegers kosten veel energie. En als je ze dan ook nog uit je slapen houden is dat nog een extra belasting op je draagkracht.

Hierdoor wordt je gevoeliger voor stress en dat geeft weer makkelijker opvliegers. Het vinden van de juiste oplossing tegen opvliegers is zodoende de moeite waard voor veel vrouwen.

Een paar tips.

Ga samen met een overgangsconsulent op zoek naar antwoorden

Heb je al veel geprobeerd en heb je nog steeds opvliegers? Bezoek dan eens een overgangsconsulent.

Samen brengen jullie in kaart wat erachter kan zitten dat specifiek voor jou de opvliegers niet overgaan. En samen zoek je naar de beste oplossing voor jou.

Immers, de overgang is heel persoonlijk en daarmee ook de oplossing voor je klachten. Voor de één is het voeding en beweging, de ander is het slaap en het creëren van een betere balans.

overgangsconsult

Samen met een menopauzeconsulent op zoek naar wat werkt voor jóu

Probeer plantaardige supplementen

Als je op gebied van voeding en leefstijl onvoldoende winst te behalen valt dan kan je denken aan het gebruik van specifieke supplementen. Deze plantaardige supplementen die de hormoonbalans beïnvloeden zijn voor sommige vrouwen in de overgang écht een uitkomst.

Heb je al een keer zoiets geprobeerd dat niet hielp? Dan loont het de moeite om een ander soort supplement te proberen. Al is een supplement nog zo goed, het werkt niet voor elke vrouw. Misschien reageer jij beter op een ingrediënt met een ander werkingsmechanisme.

Qua supplementen bij opvliegers kan je denken aan fyto-oestrogenen zoals Phyto Soya, Cell shield met zilverkaars (zeker als je ook cognitieve problemen hebt), Estrogen for Women of salie. Ook populair en zonder fyto-oestrogenen: Menoelle.

“Ben je meer dan 10 jaar niet meer ongesteld? Neem dan liever geen supplement dat ingrijpt op de hormoonbalans.”

Ben je al heel lang niet meer ongesteld (meer dan 10 jaar) dan kan je beter een supplement proberen dat niet via de hormoonbalans maar via een andere weg opvliegers kan verminderen bijvoorbeeld Pycnogenol.

Kan je wat hulp gebruiken bij je keuze? We hebben een online keuzehulp ontwikkeld die aan de hand van een aantal vragen het middel voorstelt dat het beste bij jóu past.

Therapieën specifiek tegen opvliegers

Er zijn ook specifieke behandelingen die kunnen helpen. Denk aan accupunctuur, ganglion stellatum blokkade of bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Allemaal onderzocht en klinisch bewezen dat ze een verschil kunnen maken.

Tot slot kan hormoontherapie je helpen. Dit wordt bij voorkeur ingezet als je niet langer dan 10 jaar geleden je laatste menstruatie hebt gehad.

Conclusie

De overgang kan lang duren. Had jij al klachten ruim voordat je ongesteldheid wegbleef dan heb je meer kans dat de klachten ook daarna nog lang aanhouden.

Klachten gaan geleidelijk weg en hebben een schommelend karakter. Net als je denkt: “Nu is het over”, kan je best weer een opleving krijgen. Dat hoort erbij.

Het loont voor iedere vrouw om oplossingen te vinden voor haar opvliegers. En zeker als je merkt dat je moe bent en je nachtrust door opvliegers echt verstoord wordt …

Welke oplossing bij jou past is heel persoonlijk. Ook het antwoord op de vraag waarom nou net bij jou ze niet overgaan. Maar het is het uitzoeken waard. Toch?

Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!

Bronnen:

*SWAN study (Study of Women’s Health Actross the Nation) in de USA, die 1449 vrouwen volgde met frequente vasomotorische klachten van 1993 – 2013.

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

2 reacties op “Wanneer gaan die opvliegers over?

  1. Wieke zegt:

    Hallo, ik ben Wieke vrouw van 60 sinds september.2013 spiraal eruit gehaald kerst 2013 bloedingen gehad daarna jaren geen klachten, sinds 3 jaar beetje klachten en sinds deze winter veel opvliegers snachts drijfnat spierpijn moe douwn en noem maar op. Is dit dan de overgang of wat anders?

    • Nynke zegt:

      Beste Wieke, dank voor je berichtje. Als je 7 jaren geen klachten hebt gehad na je laatste menstruatie en nu opeens wel dan lijkt het zinvol om naar een andere oorzaak te zoeken van jouw klachten. Misschien kan je huisarts je helpen? Succes. Lieve groeten Nynke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om jou de best mogelijke ervaring te bieden. Door gebruik te blijven maken van de site ga je hiermee akkoord.