Een aantal maanden tijd geleden stond onze nieuwsbrief in het teken van de overgang op het werk: hoe goed kan dat nou samen?
De aanleiding van het artikel die maand was het publieke debat dat toen speelde over dit thema. En de redelijk schokkende cijfers van de impact van overgangsklachten op ziekteverzuim en uitval.
We hebben toen onze lezers uitgenodigd met ons te delen hoe zij de overgang in relatie tot hun werkomgeving beleefden. Of in hun bedrijven de overgang als thema een plaats heeft. En of dit zou moeten in hun beleving. Maar ook: of ze nog tips hadden richting hun werkgever …
Bij dezen een kort verslag.
In dit artikel
Waarom is grip op de overgang op het werk belangrijk?
25% van de totale vrouwelijke beroepsbevolking – om en nabij 11% van de totale Nederlandse beroepsbevolking – is in de overgang. En 80% hiervan ervaart hierdoor beperkende klachten.
Werkzaamheden en – omstandigheden kunnen deze klachten nog eens verergeren. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan waarin vrouwen ‘vast’ kunnen komen te zitten.
Met hoog ziekteverzuim, minder productief zijn en – als het helemaal tegenzit – uitval of uitstroom tot gevolg.
Zowel werkneemsters als werkgevers ‘voelen’ de overgang dus behoorlijk. En delen dus een gezamenlijk belang om hier grip op te krijgen.
“Werkgever en werkneemster delen een gezamenlijk belang om grip te krijgen op de overgang op het werk”
In welke mate ‘doen’ bedrijven iets met het thema Overgang?
Dit verschilt enorm als gevolg van allerlei factoren.
Bedrijfscultuur. De hoeveelheid vrouwen vs. mannen in dienst. De hoogte van het verzuimpercentage. Hoe hoog ‘diversiteit en inclusiviteit’ op de strategische agenda staat. Of hoeveel vrouwen er in het management zitten. Om zomaar een paar dingen te noemen.
Onze lezers gaven aan dat in hun werkomgevingen voornamelijk (77%) geen tot beperkt aandacht is voor het thema overgang.
We weten niet welke factoren hierachter liggen maar op eerste gezicht is dit percentage best substantieel …
Ook gaven jullie aan dat wat jullie (55%) betreft, werkgevers beduidend meer zouden mogen faciliteren bij het krijgen van meer grip op de overgang op het werk.
Een overgrote meerderheid (80%) gaf dan ook aan dat er duidelijk behoefte is aan standaard voorlichting en coaching betreffende het thema De Overgang op het werk.
Jullie tips richting werkgevers
We vroegen jullie: ‘Wat zou jou helpen op je werk om minder last te hebben van overgangsklachten? En heb je nog tips naar werkgevers toe voor werkneemsters in de overgang?’
Hier werd enthousiast op gereageerd. Een kleine bloemlezing.
Zorg dat het benoemd wordt
Veel van jullie gaven aan dat de overgang benoemd moet worden. Dat het hiermee bespreekbaar wordt en er meer bewustzijn en begrip ontstaat.
Bij leidinggevenden en collega’s, maar óók bij vrouwelijke werkneemsters die vaak hun klachten niet herkennen als overgangsgerelateerd.
Terugkerende voorlichting werd hierbij als belangrijk ingrediënt gezien.
“Niet iedereen – afhankelijk van bedrijfscultuur of je eigen perceptie – zal zich altijd even vrij voelen om zich kwetsbaar op te stellen”
Zelf open zijn
Bespreekbaar maken daar heb je zelf ook een rol in, schreven meerdere vrouwen. ‘Wees open tegen je collega’s en maak er desnoods af en toe gewoon een grap over.’
Er niet te serieus over doen en ervoor waken te veel in een slachtofferrol te stappen is zeker een goed idee.
Helaas zal niet iedereen – afhankelijk van bedrijfscultuur of je eigen perceptie – zich altijd even vrij voelen om zich op deze manier kwetsbaar op te stellen. En soms is er gewoon weinig te grappen als je zware overgangsklachten hebt.
In die gevallen is je heil zoeken bij een externe expert een heel goede stap.
Aanpassen van werkzaamheden / werkomstandigheden
Flexibiliteit vanuit werkgever en collega’s kwam hier terug.
Sneakers mogen dragen onder uniformen zodat er minder last is van spieren en gewrichten.
Niet verplicht een polyester sjaal moeten dragen als je last hebt van opvliegers (polyester broeit immers nogal).
Af en toe een extra pauze mogen inlassen om even bij te komen.
Flexibele werktijden zodat je bij flinke slaapproblemen iets later kan beginnen.
Af en toe de groentenkoelcel in kunnen duiken om een paar minuten af te koelen (ok, dit was geen tip maar een gewoonte van iemand en té leuk om niet te noemen in dit artikel).
“De overgang moet ook geen kapstok worden om alles aan op te hangen. ”
Een werkneemster gaf ook aan dat het niet moet doorslaan, dat de overgang geen kapstok wordt om alles aan op te hangen. Hier zijn wij het zeer mee eens.
Conclusie
Er is natuurlijk best wat af te dingen op onze survey. Er is niet een willekeurige selectie gemaakt van vrouwen in de overgang om onze antwoorden te vergaren dus er kan best wat ‘bias’ in zitten.
Tegelijkertijd geeft het resultaat toch wel aan dat hier een kans is. Een kans voor werkgevers om iets meer verantwoordelijkheid te nemen.
Zodat de overgang op het werk meer als normaal wordt aanvaard en er geen schaamte aan kleeft.
Zodat iedereen ongeacht leeftijd en geslacht, fijn kan blijven werken.
En in the end … is dat natuurlijk goed voor iedereen.
Meer weten?
Met EstroCare for Work helpen wij vrouwen en organisaties om grip te krijgen op de overgang op het werk. Voor meer plezier in het werk en minder verzuim.
Ben jij leidinggevende, HR manager, verzuimcoach, vitaliteitsmedewerker, case manager, ..? En wil je de overgang op het werk als thema in je organisatie meer aandacht geven?
Of denk je dat jouw werkgever baat heeft hierbij en wil je ons in contact brengen met de juiste persoon?
We denken graag met je mee.
Bezoek onze website en plan eenvoudig een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!
Artikel delen op social media?
Anderen lazen ook: