Alcohol … wat heerlijk kan dat zijn op een terrasje, een zomerse dag in de tuin of op een koudere dag bij een haardvuur. Gezellig met vrienden of gewoon genieten in je eentje.

Maar is dit nou wel een goed idee als je in de overgang bent? Moet je het juist dan misschien mijden?

Want welke invloed heeft alcoholgebruik eigenlijk op overgangsklachten? En klopt het dat de overgang invloed kan hebben op het alcoholgebruik van vrouwen?

Lees in dit artikel alles over de overgang en alcohol.

Alcohol … de nieuwe nicotine?

Het is steeds prominenter in de media aanwezig: alcohol kan op de korte en lange termijn allerlei schadelijke lichamelijke effecten hebben.

Zo is bekend dat alcoholgebruik gerelateerd is aan een aantal gezondheidsrisico’s, waaronder hart- en vaatziektes, botontkalking, kanker, verminderd cognitief functioneren en stemmingsstoornissen (1).

Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de effecten van alcohol op jouw lichaam en om verantwoordelijk te drinken. Dit geldt voor iedereen. Maar geldt dit wellicht extra voor vrouwen in de overgang?

“Alcohol en de overgang gaan niet heel fijn samen voor veel vrouwen …”

Ja, dat is zo, als je in de overgang bent is het extra belangrijk om op te letten wat en wanneer je alcohol drinkt.

Alcohol en de overgang gaan namelijk niet heel fijn samen voor veel vrouwen.

Wat doet alcohol nou ‘extra’ met je als je in de overgang bent?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na de menopauze gevoeliger zijn voor negatieve lichamelijke en psychische gezondheidseffecten door alcoholgebruik dan vrouwen die nog niet in de overgang zitten (2).

Hierdoor heeft alcohol specifiek bij vrouwen in de overgang effecten waarvan het goed is je bewust te zijn.

We noemen er een paar.

In de overgang sneller aangeschoten door alcohol

Je wordt sneller aangeschoten in de overgang

Tijdens de overgang neemt het vetpercentage toe, terwijl het vochtgehalte afneemt. Hierdoor stijgt de relatieve hoeveelheid alcohol in je bloed sneller dan voorheen.

Een hoeveelheid alcohol die eerder weinig effect had, kan je daarom tijdens en na de overgang al veel sneller een ‘effect’ op je hebben (3,4).

Meer last van opvliegers door alcohol

Veel vrouwen die in de overgang zijn reageren gevoeliger op alcohol en krijgen er opvliegers van (5).

Zelfs 1 glas alcohol kan al een opvlieger uitlokken en ervoor zorgen dat je ‘s nachts veel zweet als je in de overgang bent.

Meer last van opvliegers door alcohol

Veel alcoholische dranken bevatten snelle koolhydraten waardoor je bloedsuiker stijgt. En het omhoogschieten van de suikerspiegel kan leiden tot opvliegers. We hebben hier al onder andere over geschreven in ons blog ‘Wat zijn opvliegers en wat kan je er tegen doen?’.

Daarnaast verwijdt alcohol ook je bloedvaten; hierdoor gaat je lichaam in de stand ‘warmte afgifte’ en je gaat zweten. Het kan er dus voor zorgen dat je opvliegers intenser worden.

Kilo’s komen er makkelijker bij

Naast die ongewenste hittegolven, kun je tijdens de overgang dankzij de alcohol ook zomaar ineens enkele kilo’s aankomen.

“Door alcohol te drinken sla je makkelijker vet op”

Alcohol zorgt voor een flinke afgifte van insuline door de koolhydraten die het bevat. Hierdoor zit het je vetverbranding in de weg en sla je dus makkelijker vet op.

En aangezien je al gevoeliger bent voor gewichtstoename in de overgang …

Artikel gaat hieronder verder

3D cover eBook NEW site 1

"Dit zou elke vrouw in de overgang moeten weten ..."

Wil jij ook meer controle krijgen over je eigen lichaam? Minder last van opvliegers, beter slapen en beter je figuur behouden?

Kom erachter hoe je zelf jouw overgangsklachten kan verminderen!

Stemmingsstoornissen kunnen verergeren

Alcohol kan behoorlijke invloed hebben op je stemming.

Door tal van andere zaken – zie ons blog Stemmmingswisselingen in de overgang: waar komen ze vandaan en wat kan je eraan doen? – ben je in de overgang al gevoeliger voor stemmingswisselingen.En bij te veel alcoholgebruik kan dit dan behoorlijk versterkt worden.

Let op dat je niet meer gaat drinken

Ga je van de overgang meer drinken?

De overgang gaat gepaard met klachten die de behoefte aan alcohol kunnen verhogen. Denk hierbij aan stress, angst of vermoeidheid … De neiging om dit met een wijntje te verzachten kan dan opspelen.

Het is dus belangrijk je hier goed van bewust te zijn en bij jezelf een vinger aan de pols te houden of je drinkgedrag verandert en of dit met de overgang te maken zou kunnen hebben.

Zijn er ook voordelen aan alcohol als je in de overgang bent?

Er zijn ook een paar (kleine) positieve puntjes te melden.

We noemen er een paar.

Voordelen alcohol in de overgang

Effect op je hart- en vaatstelsel

De overgang brengt een verhoogd risico op hart- en vaatklachten met zich mee.

Alcoholgebruik lijkt een kleine positieve invloed te hebben op je hart- en vaatstelsel maar het is onduidelijk om welke hoeveelheden alcohol dit precies gaat (4).

Het Mediterrane dieet – waarvan we de positieve invloeden op de gezondheid in eerdere blogs al bespraken – en haar dagelijkse wijntje laat hier in ieder geval ook een positief effect zien.

“Als je in de overgang bent kun je soms net dat extra zetje van alcohol gebruiken om in de stemming te komen”

Gunstig voor je libido

Verder is uit onderzoek bekend dat een glaasje alcohol op zijn tijd heel gunstig kan zijn voor je libido. Doordat je remmingen iets wegvallen ben je vatbaarder voor seksuele prikkels.

Als je in de overgang bent, kan het soms fijn zijn een extra zetje te hebben voor een vrijpartij.

Conclusie

De algemene aanbeveling van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om geen alcohol te drinken. En als je toch drinkt, dan maximaal 1 glas per dag.

Het belangrijk om te onthouden dat alcohol overgangsklachten kan verergeren.

En dat overgangsklachten kunnen leiden tot meer alcoholgebruik waardoor het gevaar op een vicieuze cirkel ontstaat.

De overgang en alcohol zijn dus niet exact goede vrienden.

Het is dan ook ontzettend goed om voor jezelf de relatie tussen oorzaken en gevolgen van hoeveel je drinkt, en de overgang te onderkennen.

Want zoals we altijd zeggen: aan overgangsklachten is heel veel te doen.

Heb je wat aan dit blog gehad? Heb je nog vragen of heb je zelf tips? Reageer dan even onderaan deze pagina. Iedere reactie krijgt een antwoord van ons terug!

Gerelateerde producten

Populair
Vanaf:  30,98

Mood Rise draagt bij om een positieve stemming te behouden, gejaagdheid te verminderen en je energieniveau een boost te geven tijdens periodes van stress en vermoeidheid.

Nieuw
Vanaf:  30,98

Burn Well is ons nieuwste supplement bij gewichtsuitdagingen en bevat het klinisch geteste Metabolaid®. Het sluit perfect aan bij het lichaam van een vrouw in de overgang.

Populair
Vanaf:  20,95

Een ánder middel voor vrouwen in de overgang dat wereldwijd succesvol is. Voor brede ondersteuning tijdens de overgang zonder bijwerkingen. Wij voeren de originele versie die vrij is van fyto-oestrogenen.

Populair
Vanaf:  21,95

Met geconcentreerd soja-extract en salie. Klinisch bewezen bij opvliegers en overgangsverschijnselen.

Bronnen:

(1) Alcohol en de overgang – Expertisecentrum Alcohol – Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcohol-en-vrouwen/alcohol-en-de-overgang

(2) Bradley, K. A., Badrinath, S., Bush, K., Boyd‐Wickizer, J., & Anawalt, B. (1998). Medical risks for women who drink alcohol.;Journal of General Internal Medicine,13(9), 627-639.

(3) Vestal, R. E., McGuire, E. A., Tobin, J. D., Andres, R., Norris, A. H., & Mezey, E. (1977). Aging and ethanol metabolism. Clinical Pharmacology & Therapeutics,21(3), 343-354.

(4) Milic, J., Glisic, M., Voortman, T., Borba, L. P., Asllanaj, E., Rojas, L. Z., … & Franco, O. H. (2018). Menopause, ageing, and alcohol use disorders in women.Maturitas, 111, 100-109.

(5) https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcohol-en-vrouwen/alcohol-en-de-overgang/

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt