Hoe kom je van opvliegers af als je geen hormoontherapie wil of kan gebruiken? Gelukkig zijn er meerdere behandelopties voorhanden en acupunctuur is daar één van.

De Nederlandse vereniging van gynaecologie (NVOG) heeft in haar nieuwste richtlijnen acupunctuur opgenomen als mogelijke behandeloptie tegen opvliegers (1). Zij baseren zich op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat acupunctuur verlichting kan brengen op dit vlak (2).

Dit lijkt een mooie behandeloptie! Maar wat staat je eigenlijk te wachten bij een behandeling met acupunctuur tegen opvliegers? Bij wie kan je terecht? En hoe gaan deze behandelingen in zijn werk?

Om hier meer van te weten te komen interviewden wij Daniëlle Willems, acupuncturist bij ‘vrouwengeneeskunde’ in Utrecht.

Nynke in gesprek met … Daniëlle Willems van ‘vrouwengeneeskunde’ in Utrecht.

Daniëlle is gediplomeerd acupuncturist en is gespecialiseerd in gynaecologische onderwerpen zoals kinderwens en de menopauze. Ze heeft al meer dan 12 jaar ervaring op dit vlak en werkt nu in de drukke acupunctuurpraktijk ‘VrouwenGeneeskunde’ te Utrecht (https://www.vrouwengeneeskunde.nl/) waar ze vrouwen helpt hun dagelijkse balans weer te herstellen. Daniëlle is aangesloten bij de beroepsvereniging voor acupunctuur ‘Zhong’.

Acupuncturiste Danielle Willems

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die al 2500 jaar deel uitmaakt van de Chinese geneeskunde. Centraal hierbij staat de ‘Chi’. Chi is de levensenergie – bestaande uit een Yin en een Yang component – die door het lichaam circuleert via banen die ook wel meridianen worden genoemd.

Het uitgangspunt is dat bij gezondheidsproblemen de Chi verstoord is; energiestromen lopen ergens tegen blokkades aan.

Acupunctuur maakt gebruik van heel dunne naalden die afhankelijk van het doel van een behandeling op specifieke plekken in de huid worden geprikt. Hiermee wordt beoogd bepaalde blokkades op te heffen zodat de Chi weer vrij kan stromen. Uitgangspunt is altijd een gezonde levenswijze overigens!

Meridianen in de Chinese Geneeskunde

In de Chinese geneeskunde stroomt ‘Chi’ over meridianen door het lichaam

Hoe kijkt de Chinese geneeskunde tegen de overgang aan?

“De overgang wordt binnen de Chinese geneeskunde gezien als een grote transformatie die van dezelfde orde is als de transformatie in de puberteit,” vertelt Daniëlle.

“In de Chinese geneeskunde wordt het lichaam als één geheel gezien. Opvliegers en andere overgangsverschijnselen worden dan ook niet gezien als een klacht die op zichzelf staat maar deze worden geplaatst in een groter verband.

Opvliegers hebben volgens de Chinese zienswijze vaak te maken met een verstoring van de Nier-energie, dat is de basisenergie ofwel je batterij in je lichaam”.

“Yin en Yang zijn twee zijden van dezelfde medaille: samen vormen ze de ‘Chi’ – levensenergie”

Hoe komt het dat acupunctuur tegen opvliegers helpt?

“Hier is een Westers antwoord en een Chinees antwoord mogelijk,” zegt Daniëlle.

“De Westerse geneeskunde verklaart de werking van acupunctuur vanuit het feit dat prikken op acupunctuurpunten het centrale zenuwstelsel stimuleert. Hierdoor komen chemische stofjes zoals endorfine vrij in de spieren, het ruggenmerg en de hersenen. Endorfines hebben een rustgevend en pijnstillend effect.”

Als je de studies erop naslaat staat vast dat acupunctuur klachtenverlichting geeft bij opvliegers maar het precieze mechanisme is nog niet helemaal opgehelderd (2).

“In de Chinese geneeskunde wordt het lichaam als een landschap gezien, waarbij ieder acupunctuurpunt een andere actie in dit landschap stimuleert, zoals energie geven of juist kalmeren.

Yin en Yang

Tijdens de overgang kan de Yin-energie makkelijker stagneren. Door deze weer te activeren verminderen klachten.

Naarmate we ouder worden, zegt de Chinese geneeskunde dat we een stagnatie en dus tekort aan Yin-energie krijgen.

Yin beschrijft het vermogen van het lichaam om zichzelf te bevochtigen, af te koelen, te voeden en tot rust te komen. Droogte, opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid zijn allemaal symptomen van Yin-tekort. Om deze symptomen tijdens de overgang te vermijden is het logisch om Yin te voeden.”

Accupunctuur tegen opvliegers richt zich op het bevorderen van de doorstroming van Yin-energie. Vooral als je opvliegers stress-gerelateerd zijn, kan je zo effectief opvliegers verminderen.”

Hoe ziet een behandeling met acupunctuur tegen opvliegers er in de praktijk uit?

Als je met je klacht ‘opvliegers’ naar een acupuncturist gaat zal deze middels een gesprek eerst kijken welke klachten je nog meer hebt. Verder wordt je pols gevoeld en ook je tong bekeken om een totaalplaatje te krijgen van je gezondheidstoestand. Vervolgens wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt.

“Meestal kom je de eerste drie weken één maal per week en vervolgens zal gekeken hoe vaak je terug moet komen. Dit hangt heel erg af van de ernst van de klachten en of er meerdere gezondheidsproblemen zijn. Het doel is altijd dat je klachten gaan verdwijnen en dat acupunctuur niet meer nodig is.”

acupunctuur tegen opvliegers

De meeste vrouwen ervaren het niet als pijnlijk, eerder als spannend

“Bij de behandeling met acupunctuur tegen opvliegers worden naaldjes voornamelijk in je onderbenen en onderarmen gezet, in je buik, rug en/of hoofd. In totaal worden er gemiddeld 8-12 naaldjes in je lichaam geplaatst.”

Artikel gaat hieronder verder

3D cover eBook NEW site 1

"Dit zou elke vrouw in de overgang moeten weten ..."

Wil jij ook meer controle krijgen over je eigen lichaam? Minder last van opvliegers, beter slapen en beter je figuur behouden?

Kom erachter hoe je zelf jouw overgangsklachten kan verminderen!

Doet acupunctuur pijn?

“De naalden die gebruikt worden zijn heel erg dun,” legt Daniëlle uit. “De meesten vrouwen ervaren het niet als pijnlijk, eerder als spannend.”

Acupunctuurnaalden zijn heel dun

Acupunctuurnaalden zijn zeer dun

Werkt acupunctuur tegen opvliegers meteen?

“Veel vrouwen voelen zich meteen ontspannen na een behandeling,” zegt Daniëlle. “Alsof er iets van ze af is gevallen en ze slapen beter.”

“Hoe snel de opvliegers afnemen verschilt heel erg per vrouw. Vaak wordt in de eerste week na de behandeling wel al enig effect gezien op de ernst en frequentie van de opvliegers maar voor het maximale effect zijn echt meerdere behandelingen nodig.”

“Ook is de leefstijl van belang. Daarom combineren wij bij VrouwenGeneeskunde acupunctuur altijd met leefstijladviezen.”

Kan iedere acupuncturist opvliegers behandelen?

“Ja, in principe kan je bij elke acupuncturist terecht voor de behandeling tegen opvliegers. Kijk wel of een behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging want acupunctuur is geen beschermd beroep.”

Er zijn drie beroepsverenigingen voor acupunctuur: Zhong, NAAV en NVA. Zolang een behandelaar is aangesloten bij een van deze beroepsverenigingen mag je ervan uitgaan dat je daar een goede behandeling kan krijgen tegen opvliegers.”

Acupunctuur wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Check bij jouw verzekering of je recht hebt op vergoeding.

“Acupunctuur wordt vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Kijk wel of een behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging want acupunctuur is geen beschermd beroep.”

Conclusie

Voor sommige vrouwen is het vinden van een oplossing tegen opvliegers een behoorlijke zoektocht. Bekend is dat leefstijl en voeding behoorlijk kunnen bijdragen aan het verminderen van opvliegers net als bepaalde middelen tegen overgangsverschijnselen.

Acupunctuur is bewezen effectief tegen opvliegers en kan zeker als bijvoorbeeld leefstijlveranderingen onvoldoende werken een heel goede vervolgstap zijn. Dit onderschrijft ook de Nederlandse vereniging van Gynaecologie in haar nieuwste richtlijnen.

Acupunctuur wordt heel veel aangeboden en als je een behandelaar kiest die aangesloten is bij een beroepsvereniging voor acupuncturisten, weet je dat je er terecht kunt voor een goede behandeling tegen opvliegers.

Iets om eens te proberen?

Benieuwd naar welke van onze producten jóu kunnen helpen met het verminderen van opvliegers?

Onze middelen bij opvliegers

Meer weten over wat acupunctuur voor je kan betekenen? Kijk eens op de site van Vrouwengeneeskunde. Voor meer informatie kan je ook kijken op de site van beroepsvereniging Zhong,NAAV of de NVA.

Bronnen:

  1. NVOG richtlijnen 2018: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/management_rondom_menopauze/hormoonloze_behandeling_overgangsklachten.html
  2. Dodin et al, Acupuncture for menopausal hot flushes, Cochrane Database Syst Rev 2013 Jul 30;2013(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23897589/
  3. Baccetti S, Da Frè M, Becorpi A, Faedda M, Guerrera A, Monechi MV, Munizzi RM, Parazzini F. Acupuncture and traditional Chinese medicine for hot flushes in menopause: a randomized trial. J Altern Complement Med. 2014 Jul;20(7):550-7. doi: 10.1089/acm.2012.0499. Epub 2014 May 14.
  4. Chiu HY, Pan CH, Shyu YK, Han BC, Tsai PS. Effects of acupuncture on menopause-related symptoms and quality of life in women in natural menopause: a meta-analysis of randomized controlled trials. Menopauze 2015 feb; 22(2):234-44

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt