Opvliegers kunnen je het leven knap lastig maken. De hitte, het zweten … Gelukkig zijn er veel manieren om opvliegers te verminderen.

Zo is er ‘grof geschut’ als hormoontherapie of ganglion stellatum blokkade. En er zijn natuurlijk effectieve supplementen die je kan slikken.

Maar wist je dat de basis eigenlijk altijd zit in het veranderen van je leefstijl? Je kan hier echt heel veel mee bereiken. Daarom gaan we deze keer in op 5 praktische tips tegen opvliegers waarmee je zelf eraan kunt werken dat je minder vaak en minder intense opvliegers hebt. Hoe je dat dan doet? Lees mee!

Verlaag je stress levels, verminder je opvliegers

De eerste is gelijk ook wellicht de meest uitdagende … Stress is de nr. 1 uitlokker van opvliegers. En aangezien opvliegers ook vaak weer extra stress geven, houdt het zichzelf met een beetje pech in stand.

Je belangrijkste prioriteit dient dus te zijn om te kijken wat jij kan doen om je stress levels te verlagen. Alles wat je helpt dit laatste te bereiken zal immers bijdragen aan het verminderen van je opvliegers.

Twee zaken om mee aan de slag te gaan.

Allereerst: onderzoek wat de stressoren zijn in jouw leven. Kan je ze elimineren? Of even op een lager pitje zetten? Er anders mee omgaan?

Ten tweede: kan je manieren vinden om de stress (sneller) kwijt te raken?

Stress management is een vak op zich en het waard om je in te verdiepen. En makkelijk zal het zeker niet altijd zijn. Maar als je stil staat bij bovenstaande twee vragen kan je wellicht al een heel eind komen.

Jouw oplossing voor jouw stress is persoonlijk. Een paar rustmomenten op de dag in plaats van aan één stuk door te gaan tot het avond is zullen al een enorm verschil maken.

Maar denk ook eens aan zaken als yoga of meditatie. Of kijk eens op een andere manier naar je situatie via bijvoorbeeld mindfulness of NLP-technieken.

Mindfulness tegen opvliegers

Probeer je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken

En vergeet niet dat beweging enorm helpt tegen opvliegers. Alles helpt hier. Rustige beweging of écht sporten. Dus neem wat vaker de trap, ga wandelen, een potje tennis …

Het breekt een teveel aan het stresshormoon adrenaline af en daar ben je super mee gebaat als je last hebt van opvliegers in de overgang.

Wordt een ‘picky eater’

Voeding is op twee manieren belangrijk voor je als je opvliegers wilt verminderen. Zo is sommige voeding notoir als uitlokker van opvliegers, waar andere voeding je juist kan helpen er minder last van te hebben.

Welke voeding bij jou opvliegers uitlokt is persoonlijk. Wat voor veel vrouwen opvliegers kan uitlokken is bijvoorbeeld pittig of gekruid voedsel. En voedsel dat je op hoge temperatuur consumeert kan je beter iets laten afkoelen.

Daarnaast helpt het om voedsel te vermijden dat snelle stijgingen – en daarna dalingen – van je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Snelle suikers kan je dus beter vermijden. We gaan hier dieper op in in ons blog ‘Hoe kan je afvallen in de overgang?’.

Voeding die je helpt opvliegers te verminderen bevat stoffen die de werking van oestrogeen in je lichaam (licht) nabootsen. Deze stoffen – geen hormonen – heten ‘fyto-oestrogenen’ (meer informatie vind je in ons blog over fyto-oestrogenen).

Via voeding kan je dus de hormoonschommelingen een beetje opvangen.

Fyto-oestrogenen komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals:

  • Sojaproducten,
  • Graansoorten (bv. tarwe, maïs, haver, gerst en rogge),
  • Bepaalde noten en zaden (bv. amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten en lijnzaad),
  • Peulvruchten (bv. kikkererwten, kidneybonen en linzen),
  • Planten (bv. rode klaver en salie).

Noten en zaden bevatten fyto-oestrogenen

Noten en zaden bevatten fyto-oestrogenen

Ga dus experimenteren wat voeding bij jou doet. Laat iets een tijdje weg en voeg het daarna weer toe bijvoorbeeld. Houd bij wanneer opvliegers opkwamen en wat je toen had gegeten. Zo kan je uiteindelijk elimineren wat bij jou een belangrijke trigger is.

Overigens is overgewicht (én ondergewicht) ook een risicofactor bij opvliegers en overgangsklachten in het algemeen. Ook een reden om goed op je voeding te letten.

Alcohol, koffie, thee of prikkelende dranken? Wat minder graag!

Naast wat je eet, speelt ook wat je drinkt een rol bij het verminderen van opvliegers.

Wat voor veel vrouwen opvliegers uitlokt zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken en (te) warme dranken. Ook dranken met stimulerende en/of prikkelende stoffen als theïne, cafeïne, gember, etc. kunnen opvliegers in de hand werken.

Wederom geldt: ga proberen en experimenteren zodat je voor jezelf de vinger op de gevoelige plek kan leggen.

Zorg dat verkoeling dichtbij is als je een opvlieger krijgt

Een heel goede manier om een opvlieger te matigen is met verkoeling. Hiermee houd je je hartslag laag en kom je sneller tot jezelf.

Opvliegers koelkast

Nou is er niet altijd een koelkast in de buurt maar een natte handdoek naast je bed, een ventilator, koelsjaal of zelfs speciale opvliegersprays … ze hebben een kalmerende en verfrissende werking!

Wees slim én praktisch bij het kiezen van je outfit

Pas je kleding aan op de opvliegers. Kleed je in laagjes zodat je makkelijk wat kan uittrekken als je het warm krijgt. En zorg er ook voor dat je niet te veel synthetische kleding draagt: hierin wordt vocht moeilijker opgenomen dan in katoenen kleding waardoor in je in de hitte blijft zitten.

Voor ‘s nachts helpt het ook om je bed in laagjes op te maken. Als je het warm krijgt kan je zo snel een laag eraf gooien en weer terugpakken als je afgekoeld bent. En ook hier: katoenen beddengoed werkt beter bij transpiratie dan synthetisch.

Tot slot

Er zijn best wel wat mogelijkheden waarbij je zelf aan het stuur kan staan bij het verminderen van opvliegers. Maar zoals we vaak zeggen in onze blogs: de exacte oplossing is persoonlijk. Je dient dus te experimenteren om erachter te komen wat voor jóu werkt.

We hopen dat je na het lezen van dit blog een aantal aanknopingspunten hebt om hiermee aan de slag te gaan.

Bedenk ook dat je niet ineens alles anders dient te doen. Sterker nog, dit maakt het vaak moeilijker om aanpassingen in je leefstijl in gang te zetten of vol te houden.

Begin klein. Richt je omgeving zo in dat het makkelijker is om een routine te creëren die vol te houden is (bv. haal geen chips in huis maar snackgroente, kies een vast moment om te mediteren elke dag vóór de kinderen opstaan, …).

En als het niet gelijk helemaal lukt zoals je wilde, wees dan ook een beetje aardig voor jezelf. Elke verandering is een stapje dat telt en het waard is om te vieren. De overgang is al uitdagend genoeg zonder zelfkritiek!

P.S. Op zoek naar meer achtergrond over wat opvliegers zijn en wat je er tegen kunt doen? Lees dan ons diepgaande blog over opvliegers.

P.P.S. Ben je op zoek naar een middel tegen opvliegers en kan je wat hulp hierbij gebruiken? We hebben een online keuzehulp ontwikkeld die aan de hand van een aantal vragen het middel voorstelt dat het beste bij jóu past.

Gerelateerde producten

Populair
Vanaf:  20,95

Een ánder middel voor vrouwen in de overgang dat wereldwijd succesvol is. Voor brede ondersteuning tijdens de overgang zonder bijwerkingen. Wij voeren de originele versie die vrij is van fyto-oestrogenen.

Populair
Vanaf:  7,99

In de overgang kan je zweet opeens extra sterk gaan ruiken. Ruik lekker fris met deze deodorant die speciaal ontwikkeld is tegen hormoonzweet.

 16,95

Deze heerlijke spray bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten die directe afkoeling en verfrissing geven als een opvlieger opkomt.

Artikel delen op social media?

Anderen lazen ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Selecteer een Afleverpunt