Opvliegers is de meest genoemde klacht bij vrouwen in de overgang: meer dan 80% van de vrouwen heeft er last van. Over opvliegers – ook wel ‘vapeurs’ genoemd – wordt veel geschreven en je kan er veel over vinden op internet.

Op deze pagina willen wij jou informatie geven die niet overal te vinden is. We gaan dieper in op de achtergrond van opvliegers en vooral op mogelijke oplossingen.

Wat helpt tegen opvliegers? Hoe kan je opvliegers voorkomen? Welke tips en welke producten kunnen het verschil gaan maken voor jou? Wij hebben het uitgezocht en op een rij gezet.

Waardoor worden opvliegers veroorzaakt?

Opvliegers zijn nog steeds een mysterie

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van zeer intense warmte. Het breidt zich vanaf de borst uit over je hals en hoofd en soms over je hele lichaam. Opvliegers kunnen met heftig transpireren gepaard gaan en duren ongeveer 3-5 minuten. 

De oorzaak van opvliegers weet men nog niet helemaal met zekerheid. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen met opvliegers de thermo-neutrale zone van het lichaam is versmald. Deze zone bestrijkt de omgevingstemperaturen waarbij het lichaam in staat is een normale temperatuur te behouden zonder dat je daar iets van merkt. Dit betekent dat bij kleinere temperatuurwisselingen al een compensatie-mechanisme in werking treedt. Het lichaam reageert alsof het oververhit is als je alleen maar een kopje koffie drinkt, als je bepaalde emoties hebt of je je wat inspant.

De oorzaak van de zone-versmalling wordt gezocht in een toegenomen gevoeligheid van het temperatuurregulatie centrum in de hersenen als gevolg van veranderingen in de oestrogeenspiegels in het bloed. Meer informatie vind je in het blog: ‘Wat te doen tegen opvliegers in de overgang?’.

Heet vrouwenhoofd: wat helpt tegen opvliegers

Wat helpt tegen opvliegers?

Dé oplossing voor opvliegers blijkt heel persoonlijk te zijn

Aan opvliegers is heel wat te doen. We kunnen dat niet genoeg benadrukken. Er zijn legio leefregels die kunnen helpen en daarnaast zijn er veel producten verkrijgbaar. Blijf zoeken naar wat voor jou werkt.

Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde producten. Wat voor jouw buurvrouw werkt kan bij jou wel eens niet aanslaan maar wellicht reageer jij heel goed op een ander middel. Daarom hebben wij een breed assortiment met producten die op verschillende manieren werken. Lees verder voor jouw oplossing!

 

Leefregels

Waar je altijd mee kan beginnen om opvliegers te verminderen is door leefregels voor jezelf in te bouwen die je hierin ondersteunen. Benieuwd naar wat je zou kunnen doen? Lees ons blog over ‘Opvliegers: de meest genoemde klacht in de overgang’. 

Hormoontherapie

Je kan ook kiezen voor hormoontherapie. Omdat wij ons richten op hormoonvrij, gaan we op onze site niet dieper in op hormoontherapie. Is het een optie die je verder wilt onderzoeken dan raden we je aan dit met je huisarts te bespreken.

Afkoeling

Onderdruk de opkomende opvlieger door meteen afkoeling te zoeken! Omdat opvliegers ook opkomen op plekken waar geen koelkast staat, zijn er handige verkoelingsproducten op de markt die je overal mee naar toe kan nemen. Kijk hieronder voor welke.

Supplementen (hormone replacement therapy)

Er zijn vele hormoonvrije producten verkrijgbaar die opvliegers kunnen verminderen. Hieronder beschrijven wij ons assortiment hierin. Kijk wat bij jou past!

Supplementen tegen opvliegers

De kracht van natuurlijk: Pycnogenol®, Salie en MenoElle

Drie hormoonvrije producten ter ondersteuning tegen opvliegers. Ze werken totaal anders. Maar alle zijn isoflavoonvrij. Blijf niet lopen met je klachten, blijf zoeken naar wat jou helpt!

 

Pycnogenol®

Pycnogenol® is een super-antioxidant. Pycnogenol® wordt gewonnen uit de schors van de mediterrane pijnboom en is één van de sterkste antioxidanten ter wereld. Het is onder andere onderzocht bij menopauzale vrouwen. Klik hier voor meer informatie bij de fabrikant.

Salie

Salie een van oudsher bekend vrouwenkruid. Staat zweten tijdens de opvliegers bij jou erg op de voorgrond? Salie is een plant die de unieke eigenschap bezit om transpiratie te beïnvloeden. Ook salie is onderzocht bij menopauzale vrouwen.

MenoElle

MenoElle bestaat uit een unieke combinatie van 3 Aziatische kruiden. Het is al jarenlang dé hit in Korea en is in korte tijd ook in Duitsland erg populair geworden. Al miljoenen vrouwen hebben het product naar volle tevredenheid gebruikt en het is nu ook in Nederland beschikbaar bij EstroCare. Lees hier meer over MenoElle.

Pycnogenol trees site
deo poeder

Producten tegen transpiratie

Blijf je schoon en fris voelen gedurende de dag

 

Salie

Salie is een kruid dat al vanoudsher wordt gebruikt als vrouwenkruid. Het bezit de unieke eigenschap transipratie te kunnen beinvloeden. in onze shop vindt je salie in supplementvorm.

Deodorant tegen hormoonzweten

Voor sommige vrouwen verandert ook de geur van hun lichaamszweet in de overgang. Je ruikt opeens sterker en gaat ‘door je deo- tje heen’. Zweet veroorzaakt door hormonen ruikt anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Hormoonzweet bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op de huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van de zweetgeur.

In onze shop bieden wij een (volledig natuurlijke) deodorant aan die speciaal ontwikkeld is voor hormoonzweet. Het is de power-of-Zen deodorant van Loveli, de sterkste deodorant in hun assortiment.

Bamboe opfrisdoekjes

Daarnaast hebben wij kleine pakjes met bamboe-opfrisdoekjes in het assortiment. Deze passen makkelijk in je tas en ze zijn 100% natuurlijk en parfumvrij. Je kan ze gebruiken voor je hele lijf dus ook voor je gezicht en je intieme zones. Zo is verfrissing nooit ver weg.

Verkoelingsproducten

Verkoeling wanneer jij het nodig hebt

Wij bieden het meest uitgebreide assortiment met verkoelingsproducten voor de overgang! Gebruik ze apart of gecombineerd.

Opvliegerspray

Komt de opvlieger op? Spray meteen deze opvliegerspray op je gezicht en hals. Er zitten krachtige plantenextracten in verwerkt die verfrissend en kalmerend werken. Een 100% natuurlijke verfrissingsspray, speciaal ontwikkeld tegen opvliegers.

Verkoelingssjaal

Heb je het de hele dag te heet? De Heat guards (koelsjaal of koelkussen) blijven de hele dag koel. Thuis leg je ze even in water waarna dit product meer dan 24h koud blijft. Handig want zo ben jij er zeker van dat je altijd verkoeling binnen je bereik hebt. En het warmt niet op door jouw lichaamswarmte, het blijft koel!

Sommige vrouwen hebben de sjaal zelfs de hele dag om en gebruiken het ‘koelkussentje’ voor de nacht.

Handen met ijsblokjes

Handventilatortje

In Azië zie je de vrouwen er geregeld mee lopen: een klein, stijlvol ventilatortje die een discreet briesje geeft en je makkelijk kan meenemen in je handtas. Waar je ook bent, heerlijk even een koel briesje om even bij te komen en af te koelen. Of zet het op je bureau voor constante afkoeling.

Minder last van opvliegers

Nieuw!
24,95

MenoElle: het nieuwe middel bij overgangsklachten, voor een veelzijdige ondersteuning tijdens de overgang. Hormoonvrij en geschikt voor alle vrouwen

-9%
Vanaf: 29,9527,95

Pycnogenol®, de populaire súper-antioxidant met veelzijdige gezondheidseffecten.

5,99

De Power of Zen deodorant van Loveli is speciaal ontwikkeld tegen hormonale zweetgeurtjes. Bestel hier je navulling voor deze extra sterke, geheel natuurlijke deodorant.

2,50

Om je overal even te kunnen opfrissen. Natuurlijke natte bamboe doekjes met aloë vera. Geschikt voor je hele lijf, óók je intieme delen.

7,99

Ruikt je zweet extra sterk nu je in de overgang zit? Dat kan komen door de hormonen. Deze Power of Zen deodorant van Loveli is speciaal ontwikkeld tegen hormoonzweet. Probeer deze extra sterke, geheel natuurlijke deodorant nu!

14,95

Deze stille handventilator past in je hand, is stil en handig. Verkoeling waar en wanneer jij het nodig hebt!

14,95

Koelkussentje van Canadese herkomst biedt de hele dag (en nacht) verkoeling. Heerlijk verkoelend op je ogen of je voorhoofd!

12,95

De beste remedie tegen een opkomende opvlieger is afkoeling! Deze heerlijke body spray van Primavera bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten die directe verfrissing geven (salie en pepermunt).