De meerderheid van de vrouwen in de overgang heeft er op enige manier mee te maken: vaginale ongemakken. Denk hierbij aan vaginale droogheid, libidoverlies en veranderende menstruatiepatronen.

Bij vaginale droogheid kan de vagina gaan jeuken en behoorlijk pijn gaan doen. Ondergoed dat voorheen prima zat kan nu gaan irriteren. De zin in seks wordt opeens minder en het vrijen kan pijnlijk worden omdat de vochtigheid wegblijft. Daarnaast hebben veel vrouwen aan het begin van de overgang een andere menstruatie dan dat ze gewend waren. Onregelmatig en/of heftiger bloedverlies … zaken waar je flink onzeker van kan worden.

Deze vaginale ongemakken zijn op zijn zachts gezegd vervelend en kunnen ook een rol gaan spelen binnen je relatie. Reden temeer om er bij stil te staan want er is van alles aan te doen!

Vaginale droogheid

De vagina en de overgang

De intieme delen worden gevoeliger en kwetsbaarder

Droogheid is een typische overgangsklacht waar meer dan de helft van de vrouwen in de overgang last van heeft. De vagina staat volledig onder invloed van hormonen. Het krijgt lange tijd voldoende oestrogenen waardoor het slijmvlies dik is, de zuurtegraad op peil blijft en bacteriën weinig tot geen kans krijgen om infecties te veroorzaken. Tijdens de overgang daalt echter de oestrogeenproductie waardoor je vaginawand dunner, minder soepel en droger wordt. Naast deze ongemakken geeft vaginale droogheid soms ook moeilijkheid om te vrijen. Dit is pijnlijker en de vaginawand is kwetsbaarder voor wrijving.

De vaginawand kan in de overgang dus best wat extra verzorging gebruiken. Wij bieden verschillende fijne producten hiervoor, alle geheel natuurlijk.

Wat veel vrouwen merken is dat ze in de overgang gevoeliger kunnen gaan reageren op producten. Dat kan liggen aan de conserveringsmiddelen zoals parabenen waar je opeens heftiger op reageert. De intieme producten in onze shop zijn om die reden volledig natuurlijk en vrij van elke chemische toevoeging.

Vaginale droogheid en hydratatie

Crème voor vaginale droogheid

Bij vaginale droogheid kan je kiezen voor een vaginale crème die vocht inbrengend werkt. De vaginale crème die je in onze shop kan kopen is speciaal geselecteerd vanwege het feit dat het 100% natuurlijke ingrediënten bevat en vrij is van chemische tevoegingen. Dit kwaliteitsproduct geeft langdurige hydratatie (de werking houdt meerdere dagen aan) en lekt niet na, je ondergoed blijft zodoende schoon. Je kan het ook gebruiken ter verlichting van jeuk.

Veertje
Tea tree

Vaginale droogheid en weerstand

Zetpillen op natuurlijke basis

Je kan ook kiezen voor vaginale zetpillen om de vochtigheid in je vagina te ondersteunen. De zetpillen van Cydonia die wij aanbieden werken op basis van etherische oliën van kruiden en planten en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen.

De zetpillen gebaseerd op 5 plantenextracten zijn bedoeld voor ondersteuning van de vochtbalans en vochtproductie in de vagina. Daarnaast bieden wij zetpillen aan die werken op basis van tea-tree olie. Dit product ondersteunt het afweersysteem en de lokale immuniteit van de vagina.

In het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’ worden de producten van Cydonia benoemd bij diverse problemen door dr. Barbara Havenith van vrouwenpoli Boxmeer. 

Minder zin in seks

Libidoverlies en de overgang

Hormoonveranderingen spelen op verschillende manieren een rol

Meer dan 65% van de vrouwen geeft aan minder zin in vrijen te hebben sinds de overgang. Daarnaast kan de vaginale droogheid de seks ook minder makkelijk maken.

De belangrijkste oorzaak van de afname van libido is het lagere niveau van verschillende hormonen. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om een verhoogde gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap en houdt de vaginawand in goede conditie. Door het oestrogeenverlies wordt de vaginawand dunner en droger en uiteindelijk vaak nauwer. Ook dit kan bijdragen aan minder vanzelfsprekende seks waardoor ook de zin kan verminderen. En tot slot speelt vermoeidheid een rol in de overgang en dat kan ook zijn weerslag hebben op het libido.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen te krijgen op dit vlak! Natuurlijke glijmiddelen kunnen een handje helpen en er zijn ook supplementen die de natuurlijke zin in seks kunnen verhogen. Ook geheel natuurlijk uiteraard.

Golven

Glijmiddel bij vaginale droogheid

Zonder chemische toevoegingen

Als de droogheid dwarszit bij het vrijen kan een glijmiddel uitkomst bieden. Een glijmiddel geeft direct een langere vochtigheid en beschermt de vaginawand tijdens de seks. Dit is belangrijk want de huid wordt dunner in de overgang en kan sneller beschadigen.

De productlijn waarvoor wij gekozen hebben is volledig organisch, plantaardig en vrij van kunstmatige toevoegingen. Heel prettig in gebruik en het geurt en plakt niet. Qua glijmiddel kan je kiezen uit een glijmiddel op waterbasis of een op oliebasis. De voorkeur is heel persoonlijk. Waterbasis geeft een frisser gevoel en is combineerbaar met condooms. Oliebasis geeft een warmer gevoel en is niet combineerbaar met condooms.

Twijfel je welk glijmiddel bij jullie past? Vraag een gratis monster aan!

Libidoverlies

Natuurlijke supplementen

Maca is één van de populairste supplementen voor het libido en de seksuele functie. Maca komt uit het hoge Andesgebergte in Peru. Hoewel deze plant al meer dan tweeduizend jaar gebruikt wordt door de inheemse bevolking, is het pas kort bekend in de westerse wereld. In het supplement ‘libido vrouw‘ zitten onder andere de extracten van de knol van de macaplant en van de damiana-struik en zo helpt dit supplement het libido op een volledig natuurlijke manier te ondersteunen. 

Pycnogenol® is een natuurextract dat wordt gewonnen uit de schors van de mediterrane pijnboom en is één van de sterkste anti-oxidanten ter wereld. Het effect van Pycnogenol® is door de zwitserse fabrikant Horphag op vele lichaamsprocessen onderzocht zo ook op het libido. Op hun website vertellen ze hier uitgebreid over.

Maca

Menstruatie tijdens de overgang

Waardoor wordt de menstruatie anders?

In de jaren voor de menopauze wordt de menstruatie onregelmatiger en vaak heftiger

In het begin van de overgang kunnen de  hormoonspiegels erg wisselen. Dit kan leiden tot onregelmatig bloedverlies en soms ook tot heftiger bloedverlies dan je gewend was. 

Waarom wordt je menstruatie soms heftiger? Dat heeft te maken met oestrogeen en progesteron. De hormoonproductie in de eierstokken gaat afnemen in de overgang. Het hormoon progesteron zal als eerste minder worden, waardoor de menstruatie tijdens de overgang een keer kan uitblijven. De volgende menstruatie kan dan veel heftiger zijn. Er moet namelijk een veel dikker baarmoederslijmvlies worden afgestoten omdat de vorige menstruatie uitbleef. Dit kan gepaard gaan met veel meer bloedverlies.

Tenslotte gaat ook de oestrogeenproductie steeds meer omlaag, dan wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en dus ook niet meer afgestoten. De menstruatie blijft dan uit. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de laatste mentruatie is vier tot vijf jaar.

In onze shop bieden wij een aantal menstruatieproducten aan die gekozen zijn op eigenschappen die in de overgang nét een verschil kunnen maken. Een dun maar goed absorberend katoenen verband zonder chemische toevoegingen bijvoorbeeld. Lees hieronder verder.

Katoenbolletje

Speciaal maandverband

Zacht en natuurlijk

In de overgang wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner en droger en daardoor kwetsbaarder. Wij bieden in onze shop een maandverband aan dat bestaat uit 100% biologisch katoen zonder toevoeging van chemicaliën.

Zeer hygiënisch doordat er edelsteen in het verband verwerkt is dat de groei van bacteriën tegengaat.

Het verband is ultra-dun maar heeft toch een hoog absorberend vermogen doordat er korrels in zijn verwerkt die 100 keer hun gewicht in vocht kunnen opnemen. Zo kan je je zekerder voelen ook als je erg bloedt.

Menstruatiecup

Wellicht nog niet aan gedacht …

Al eens gedacht aan een menstruatiecupje? Dit cupje breng je aan in de vagina en die vangt daar het bloed op. Een voordeel van het cupje in vergelijking met een tampon is dat het niks absorbeert en zodoende het natuurlijk milieu in de vagina niet aantast. In de overgang kan dat een voordeel zijn omdat het milieu in de vagina kwetsbaarder is qua evenwicht.

Het gebruik is misschien even wennen maar het blijkt voor veel vrouwen een uitkomst. Het draagt comfortabel en je kan het cupje makkelijk meenemen in je tas, heel handig als je erg onregelmatig vloeit. Het is ook een uitkomst bij bijvoorbeeld zwemmen; de cup absorbeert geen water zoals een tampon. En het is een eenmalige aanschaf; het cupje is in principe jarenlang herbruikbaar.

 

Zorg voor je intieme delen

19,99

Cydonia Vijf plantenextracten zijn vaginale zetpillen. Ze verzorgen een natuurlijke oplossing voor vaginale droogheid door bijvoorbeeld de menopauze

19,99

De Vaginor plus zetpillen van Cydonia bieden een prachtige natuurlijke oplossing op basis van tea tree-olie ter ondersteuning van de natuurlijke weerstand in de vagina

30,50

SNP Libido vrouw is volledig natuurlijk en bevat onder andere Maca. Maca is één van de populairste supplementen voor het libido en de sexuele functie.

8,75

Yes OB: een superieur glijmiddel op plantaardige oliebasis. Zonder chemische toevoegingen. Daarom heel geschikt voor vrouwen in de menopauze.

12,95

Yes WB, superieur plantaardig glijmiddel op waterbasis. Vrij van chemische toevoegingen. Daarom heel geschikt voor vrouwen in de menopauze.

13,95

Yes VM, een vaginale creme voor natuurlijke, langdurige vochtigheid

35,99

Gentleday Menstruatie cup: voel je vrij en schoon ondanks bloedverlies

2,50

Om je overal even te kunnen opfrissen. Natuurlijke natte bamboe doekjes met aloë vera. Geschikt voor je hele lijf, óók je intieme delen.